"Terörle mücadelede farklı bir dönem olacak"

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ''Terörle mücadeleye bakışta çok daha kapsamlı, çok daha farklı yeni bir dönem olacak diye düşünüyorum'' dedi.

Yayınlanma: 23.07.2010 - 08:19
Abone Ol google-news

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, İçişleri Bakanlığı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nda toplanan Terörle Mücadele Koordinasyon Kuruluna gelişinde toplantıya ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Atalay, bunun ilk toplantı olduğu hatırlatılarak, gündemde neler olduğunun sorulması üzerine bu toplantıyla Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının çalışmasının kurumsal bazda başlamış olacağını söyledi.

Yeni müsteşarlığın yaptıklarının ve yapacaklarının toplantıda ele alınacağını bildiren Atalay, ''Çok farklı bir çalışması olacak. Daha analizci, daha derinlemesine bakışla ve çok boyutlu bakışla terörle mücadele stratejilerinin geliştirilmesinde hükümete yardımcı olacak, tekliflerde bulunacak'' diye konuştu.

Müsteşarlığın diğer bir işlevinin de koordinasyon olacağını ifade eden Atalay, ''Belki en önemli görevlerinden birisi bu konuda ilgili kuruluşlarımız arasında koordinasyon sağlayacak. İşte o koordinasyonu sağlayacak da bu kuruldur'' dedi.

Kurulda Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri, Adalet, Dışişleri bakanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT'den yetkililer bulunduğunu hatırlatan Bakan Atalay, şunları kaydetti:
''Daha istikrarlı, daha sürekli, gerektiğinde uzmanlar seviyesinde de sürekli çalışmanın olacağı bir yapı burası. Burada doğrusu uzmanlığı çok önemli görüyoruz. Bütün bu kurumlarımızın bugüne kadar terörle mücadele konusunda, terör konusunda, teröristle mücadele konusunda birikimi olan bütün değerlerimizi de burada değerlendireceğiz. Onlardan da faydalanacağız. Bu manada yeni bir dönemdir diyebilirim. Terörle mücadeleye bakışta çok daha kapsamlı, çok daha farklı yeni bir dönem olacak diye düşünüyorum.''

Atalay, ''Özel hudut birlikleriyle ilgili çalışma gündeme gelebilir mi?'' sorusunu ''O farklı bazda çalışılıyor. Burada belki konuşmalar içinde gündeme gelebilir ama onun çalışması zaten sürüyor'' diye yanıtladı.

Bakan Atalay, bu konuda gelinen noktanın sorulması üzerine de ''Onu ben açıklamayayım. Onu hem Milli Savunma Bakanımız hem Başbakanımız ve Genelkurmay Başkanımız zamanı gelince açıklar. Ama o konuda çalışma sürüyor. Ben şu anda o konuda ileri bir ifadede bulunmak istemiyorum'' dedi.

Bir gazetecinin ''Meclis'in olağanüstü toplanması gündemde'' sözleri üzerine de Atalay, bunun gerektiğinde olabileceğini belirterek, ''Yani sırf o konuyu görüşmek üzere olabilir de. Başbakanımızın öyle bir ifadesi de oldu. Gerektiğinde olabilir'' şeklinde konuştu.


"Öyle bir bilgi verilmedi"

''Son olaylarla ilgili bir istihbarat zafiyetinin söz konusu olup olmadığı'' sorusuna Bakan Atalay, ''Bazen basında bilgiler çıkıyor. Mesela dün bir gazetede İçişleri Bakanlığından üst düzey yetkili 'işte biz bilgi vermiştik' falan... İçişleri Bakanlığıyla ilgisi yok. İçişleri Bakanlığından hiç öyle bir bilgi verilmedi onu da burada ifade etmiş olayım'' karşılığını verdi.

Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na İçişleri Bakanı Atalay'ın yanısıra Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral İzzet Artunç, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşar Yardımcısı Kudret Bülbül, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal ve diğer yetkililer katıldı.

 

"Her kurumumuz elindeki bilgileri paylaşmış oldu"

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulu toplantısında, terörle ilgili stratejik istihbaratın bütün istihbarat birimleriyle Kurul'da bir araya getirilmesi, analiz edilmesi, değerlendirilmesi, sonra da tekrar kurumlara, özellikle de operasyonel kurumlara dönmesinin değerlendirildiğini bildirdi.

Atalay, Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulu toplantısından ayrılırken gazetecilerin, ''Bugünkü toplantıda atılacak adımlarla ilgili somut bir karar alındı mı?'' sorusu üzerine, bunun ilk toplantı olduğunu hatırlatarak, toplantıda Kurul'la ilgili Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler'in bilgi sunduğunu söyledi.

Kurul'da istihbarat koordinasyonu yapılacağını kaydeden Atalay, şöyle konuştu:
''İstihbaratla sorumlu kurumlarımızın üst yöneticilerinin hepsi burada. Bunun da nasıl yapılacağı konusunu detaylı olarak görüştük. Yani, istihbarat koordinasyonu, stratejik istihbarat bu, bütün istihbarat değil. Terörle ilgili stratejik istihbaratın, bütün istihbarat birimlerimizle burada bir araya getirilmesi, analiz edilmesi, değerlendirilmesi, sonra da tekrar kurumlara, özellikle de operasyonel kurumlarımıza dönüşü olması konuları değerlendirildi. Ama bir araya gelince şu son günler de masaya yatırıldı. Her kurumumuz elindeki bilgeleri, gelişmeleri paylaşmış oldu.''

Son PKK saldırıları ile ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine de Atalay, bu konuların tümünün değerlendirildiğini söyledi.

Bir başka soru üzerine ise Atalay, bu tür toplantıların devam edeceğini, Kurul'un oluşumunun kanunla öngörüldüğünü ifade ederek, ''Dolayısıyla ihtiyaç oldukça yapacağız. Belki daha sık yapılabilir şu sırada, yaz döneminde'' dedi.

''Bundan sonraki sürece ilişkin ne söylenebilir? İstihbarat paylaşımı daha hızlı olacak mı?'' sorusuna da Atalay, ''Güvenlik güçlerimiz terörle ilgili olanca çabasıyla çalışıyor ve şu anda çok hakim durumdalar'' karşılığını verdi.


"Alınacak tedbirler görüşüldü"

İçişleri Bakanlığı, bugün yapılan Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulu toplantısında, terörle mücadele alanında yürütülen çalışmalar, alınacak tedbirler ve koordinasyonu gerektiren hususların ayrıntılı olarak görüşüldüğünü bildirdi.

İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, terörle mücadeleye ilişkin politika ve stratejileri geliştirmek ve bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak amacıyla 5952 sayılı kanunla Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının kurulduğu anımsatıldı.

Müsteşarlığın sekretaryasını yürüttüğü Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulunun ilk toplantısını İçişleri Bakanı Beşir Atalay başkanlığında yaptığı kaydedilerek, toplantıya, Jandarma Genel Komutanı, Genelkurmay İkinci Başkanı, Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının Müsteşarları, MİT Müsteşarı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı, Emniyet Genel Müdürü ve Sahil Güvenlik Komutanı'nın katıldığı belirtildi.

Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
''Toplantıda, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının kuruluşu, yapılanması ve yürüteceği çalışmalar konusunda kurul üyeleri bilgilendirilmiş, son dönemde meydana gelen terör olaylarıyla ilgili genel bir değerlendirme yapılmış, terörle mücadele alanında yürütülen çalışmalar, alınacak tedbirler ve koordinasyonu gerektiren hususlar ayrıntılı olarak görüşülmüştür.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler