Çin'de 6 bin oyuncak işçisi işsiz kaldı

Çin'de Amerikalı dev oyuncak markaları Mattel ve Disney'i üreten Smart Union adlı Çinli şirket, 6 bin işçisinin işine son verdi.

Yayınlanma: 17.10.2008 - 14:36
Abone Ol google-news

China Daiy gazetesi, Çin'de Mattel ve Disney firmalarının işten çıkardığı 6 bin işçiyi dünya çapındaki "finansal tsunaminin son kurbanları" olarak değerlendirdi.

Bu arada Dongguan'da bin kadar oyuncak işçisi, son iki aydır maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle hükümet binası önünde toplandı.

Haberde, ülkenin güneyindeki liman şehri Dongguan'da faaliyet gösteren şirketin işçilerin işlerine son verme nedeninin ABD'deki mali kriz olduğu kaydedildi. Çinli şirketin yetkilisi Şü Şiaofang, genelde ABD pazarına bağlı üretim yaptıklarını, ABD'deki mali kriz nedeniyle siparişlerin azaldığını ve bu nedenle bu kararı aldıklarını söyledi.

Çin parası yüenin dolar karşısında değerlenmesi, işçilik maliyetleri ve hammadde fiyatlarının artmasının da bu kararda etkili olduğunu ifade eden Şü, bu yılbaşında yürürlüğe giren yeni iş yasasının işçi maliyetlerini yüzde 12 artırdığını belirtti.

Hong Kong borsasında hissesi bulunan Smart Union, bu yılın ilk yarısında yaklaşık 201 milyon Hong Kong Doları (25,9 milyon ABD Doları) zarar açıklamıştı.

Bu hafta ülkedeki oyuncak ihracatçılarının yarısının iflas ettiği bildirilirken, bunun nedeninin, yüenin dolar karşısında değerlenmesi, maliyet artışları ve güvenlik standartlarının artırılması olduğu ileri sürüldü.

Çin'de ihracata yönelik faaliyet gösteren 3 bin 631 oyuncak üreticisi bulunuyor. Resmi Şinhua haber ajansı, bunların yüzde 52,7'sinin 2008'in ilk 7 ayında iflas ettiğini duyurdu. İflas edenlerin küçük çaplı ve ihracatları 100 bin dolardan az olan işletmeler olduğu kaydedildi.

Gümrük verilerine göre, dünyanın en büyük oyuncak üreticisi ve ihracatçısı Çin, 2007'de 17 milyar oyuncak ihraç etti.

Öte yandan Kanton Fuarı olarak adlandırılan Çin'in en büyük ihracat fuarına katılımın gözle görülür şekilde düştüğü bildirildi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler