Kevin Spacey Türkiye'de

45. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yıldız yağmuru devam ediyor. ''Olağan Şüpheliler'', ''Seven'' ve ''Amerikan Güzeli'' filmlerinin unutulmaz oyuncusu, iki Oskar ödüllü Kevin Spacey bugün Antalya'ya geldi. Spacey, her zaman Türkiye'ye gelmek ve tanımak istediğini belirterek, Türkiye'de bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Yayınlanma: 17.10.2008 - 18:34
Abone Ol google-news

45. Antalya Altın Portakal Film Festivali ile 4. Uluslararası Avrasya Film Festivali'nin davetlisi olarak bugün Antalya'ya gelen, ''Olağan Şüpheliler'', ''Seven'' ve ''Amerikan Güzeli'' filmlerinin unutulmaz oyuncusu iki Oskar ödüllü Kevin Spacey, sinema bölümü öğrencilerine ders vermek için 45. Altın Portakal Film Festivali'nin davetlisi olarak geldiği Antalya'da, kaldığı otelde basın toplantısı düzenledi.

Dünyanın pek çok ülkesindeki festivallere katılmaya çalıştığını, bunun oyuncu olarak büyük bir şans olduğunu dile getiren ABD'li aktör Spacey, Altın Portakal Film Festivali için Türkiye'de bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Spacey, ''Her zaman Türkiye'ye gelmek ve tanımak istedim. Nihayet Türkiye'deyim. 45 yıldır süren Altın Portakal Film Festivali'ni çok etkileyici buldum. Başka bir ülkeye gidip, başka bir kültürü tanımak çok güzel. Master Class etkinliğinde de sinema öğrencileriyle buluşacağım'' dedi.

Toplantıyı izleyen oyuncu Tamer Karadağlı'nın, ''Olağan Şüpheliler filminde canladırdığınız karakter Türk müydü?'' sorusuna, Spacey, ''Evet. Oskar ödülü aldığım o filmdeki karakter bir Türk'tü. Yıllar önce o film için Türkiye'de yapmam gereken araştırmayı şimdi yapacağım. Türkiye'yi tanımak istiyorum'' diye cevap verdi.

Londra'da aynı zamanda yöneticiliğini de yaptığı tiyatroda, beşinci sezona giren bir oyuna devam ettiğini, film çekimlerini de sürdürdüğünü belirten Spacey, kısa süre içerisinde George Clooney ile başrolünü paylaşacağı Irak'taki özel birlikte yer alan askerleri anlatan bir filme de başlayacağını söyledi.

ABD'nin Irak'a müdahalesi konusunda Hoolywood'un görüşünün sorulması üzerine de Spacey, ''Benim için savaş, seçimlerimi etkileyen faktör oldu. 8 yıl önce yaptığım seçimle Londra'ya yerleştim. Hayatımı tamamen değiştirdim. Hoolywood'un ne düşündüğü beni ilgilendirmiyor'' diye konuştu.

 

Politika delilik

Toplantı boyunca son derece neşeli olan ve gazetecilere espriler yapan Spacey, filmlerin sonunda canlandırdığı karakterin kötü olmasına rağmen izleyici üzerinde nasıl tebessüm ve sempati bıraktığıyla ilgili soruya, ''Annem uzun süre önce bana harika bir tavsiyede bulundu ve 'İnsanları güldür. Gülümsemelerini sağla' demişti. Kariyerimin en ciddi döneminde bile stand up komedi de yaptım'' yanıtını verdi.

Oyuncu olmasa iyi bir tekne kaptanı kariyeri edinmek isteyebileceği esprisiyle sözlerini sürdüren Spacey, ''Belli bir kariyer, bir sürü şeyi yapmanıza imkan verir. Aktör olmasaydım kamu hizmeti yapmayı tercih ederdim. Bu politikayla olmazdı. Politika delilik. Çok mutluyum, yaptığım işler ve yaşadığım dönemden çok mutluyum'' diye konuştu.

Tiyatronun ardından genç yaşlarda başladığı sinema oyunculuğu kariyerinde, Al Pacino gibi bir aktörle oynadığını, kariyerinde çalıştığı kişiler ve yönetmenler dolayısıyla çok şanslı olduğunu anlatan Spacey, Londra'daki tiyatro oyunu, Hoolywood'daki oyunculuk ile yönetmenlik, bağımsız filmlerde de yapımcılığı sürdürdüğünü söyledi.

Bağımsız filmlerin sinema için önemine de değinen Spacey, bu filmler için para bulmanın zor olduğunu vurguladı ve ''Hangi film para kazanıyorsa, o filmin tekrarları yapılıyor. Bağımsız filmlerin çekilmesi önemli. Her zaman farklı işler yapan yeni yönetmenler ve oyuncular olacak'' dedi.

Spacey, çalışmak istediği yönetmenlerin sorulması üzerine de Woody Allen ve Martin Scorses'in adını vererek, ''Hemen şimdi Woody, Woody, Woody ile çalışmak istiyorum ve Woody'nin bilmesini istiyorum. Woody'nin filminde nevrotik ve sinirli bir adam olurdum sanırım'' diye espri yaptı.

 

Star olmak önemli değil

Yıllar içinde kendisine zaman ayırmayı öğrendiğini, yaşamına da daha fazla önem vermeye başladığını dile getiren Spacey, ''Büyük bir star olmak önemli değil. Herkesin yerine başkası geçebilir ama yerime geçecek kişilerin benim kadar sinemaya aşık olmasını dilerim'' ifadesini kullandı.

Uzun süre önce rol aldığı bir televizyon dizisinde, uyuşturucu satıcısı, ensest ilişki yaşayan nefret edilecek bir karakteri canlandırdığını anlatan Spacey, televizyonun etkisini, o yıllarda girdiği mağazada bir kadının kendisine o rolü nedeniyle gösterdiği tepkiden anladığını söyledi. Spacey, ''Kadın beni görünce polis çağıracağın söyledi. Gerçekten tepkisinden korkmuştum'' diye konuştu.

Sinema kariyerinde, yönetmen, senarist ve yapım şirketini esas alarak takım ruhuyla hareket ettiğini ve bireysel kararlar almadığını vurgulayan Kevin Spacey, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Olağanüstü yönetmenlerle ve çok güzel senaryolarla çalıştığım için sinemada iyi şeyler yaptım. Senaryo konusunda belli bir kritere sahip olmak çok zor. Aktör olarak oynayacağım rol ve senaryo ilgimi çekiyorsa ve beni heyecanlandırıyorsa projede yer almak istiyorum. Bu iş her zaman iyi hikaye anlatımıyla başlar.''

Toplantı sırasında ''Amerikan Güzeli'' filmindeki ilginç gülüşünün nedenin sorulması üzerine de Spacey, ''Herhalde uyuşturucunun etkisindeydim'' diye espri yaptı.

Gözlerinin etkileyiciliğinden bahsedilmesi üzerine de gülümseyen Spacey, ''Burada gülüşüme ve gözlerime not verildi. İkisi de 5 aldı'' dedi.

Sesinin güzel olduğunun hatırlatılması ve filmlerde şarkı söyleşip söylemeyeceğinin sorulması üzerine de Spacey, ''Bazen Londra'da şarkı söylerim. Bir gün Las Vegas'ta kumar oynayacağım. Para kaybedeceğim ve şarkı söyleyeceğim'' şeklinde espri yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler