Cemevi-Cami gerginliği

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, Aliağa ve Güzelbahçe ilçelerinde cami ve cemevi yapılması için imar planında değişiklik yapılmasına ilişkin önergenin reddi yönündeki komisyon raporlarının görüşülmesi sırasında CHP ve AKP grupları arasında tartışma yaşandı.

Yayınlanma: 17.10.2008 - 18:50
Abone Ol google-news

Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim Ayı Olağan Toplantısının 2. birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun geçirdiği kaza sonucu ayağının kırılması nedeniyle Başkan Vekili Yusuf Ali Karaman başkanlığında yapıldı.

Karaman, birleşimin açılışında Hakkari'de önceki gün terör örgütüne yönelik operasyonda 5 askerin şehit olması nedeniyle baş sağlığı dileğinde bulundu ve meclis üyelerini saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşunun ardından mecliste yer alan siyasi partilerin temsilcileri de söz alarak şehit ailelerine ve Türk milletine baş sağlığı diledi.

Daha sonra, başkanlık makamından gelen önergelerle, komisyonlardan gelen raporların görüşüldüğü birleşimde, Aliağa ve Güzelbahçe ilçelerinde cami ve cemevi yapılması için imar planında değişiklik yapılmasına ilişkin önergelerin reddi yönündeki komisyon raporların görüşülmesi sırasında CHP ve AKP grupları arasında tartışma çıktı.
İki raporun birlikte görüşülmesi sırasında söz alan AKP Grup Başkan Vekili Selim Gökdemir, parti olarak ne cami ne de cemevi yapımına karşı olduklarını belirtti.

CHP'nin önergeye İmar Yasası ve ilgili yönetmelikleri gerekçe göstererek karşı çıktığını ve komisyonda önergenin reddi yönünde oy kullandığını ifade eden Gökdemir, ''Meclis olarak daha önce birçok kez İmar Kanunu ve yönetmeliklere aykırı olmasına rağmen karar aldıklarını'' öne sürdü. Gökdemir, meclisin bu kez de kamu yararını dikkate alarak ortaya koyacağı siyasi iradeyle söz konusu imar değişikliklerinin yapması gerektiğini savundu.
Gökdemir, ''Önergeler, birtakım İmar Kanunu ve alt yönetmelikleri gerekçe gösterilerek red edilmek isteniyor. Biz camiye de cemevine de karşı değiliz. Burada kamu yararı önemlidir. Burada esas olan siyasi iradedir. Bizce cemevine de camiye de izin verilmeli'' dedi.

Selim Gökdemir'in, ''Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin daha önce kanun ve yönetmeliklere bilerek aykırı işlem yaptığı'' yönündeki iddiaları bazı meclis üyelerince tepkiyle karşılandı. Meclis üyelerinin, ''Siz, bizi yanıltmışsınızdır. Komisyon olarak oy birliğiyle meclise getirdiyseniz biz de size inanıp kabul etmişizdir'' diye bağırdıkları duyuldu.

Ardından söz alan Bayındırlık ve İmar Komisyonu Başkanı CHP'li Ergut Öcal, kendilerinin de cami ve cemevlerine karşı olmadıklarını, ancak meclis olarak İmar Kanunu'na uyma zorunlulukları bulunduğunu söyledi.

Teknik mesele olan konuyu, Gökdemir'in siyasileştirdiğini savunan Öcal, 1/5000 planda tadilat olmadan istenilen düzenlemenin yapılmasının hukuken mümkün bulunmadığını kaydetti.

Yaşanan uzun tartışmaların ardından Aliağa ve Güzelbahçe ilçelerine ait 1/1000'lik imar planlarında otopark alanı olarak görülen iki yerin sırasıyla cami ve cemevi alanı olarak değiştirilmesi yönündeki önergeler komisyondan geldiği şekliyle reddi yönünde oylandı. Önerge, CHP'li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Oylamanın ardından AKP meclis üyeleri, birleşimin sona ermesini beklemeden kararı protesto ederek salonu terk etti.

 

Kocaoğlu yarın işbaşı yapacak

Öte yandan, meclis toplantısında, ayak bileğinin kırılması nedeniyle bir haftadır raporlu olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yarın iş başı yapacağı bildirildi.
Meclis üyelerine Kocaoğlu'nun sağlık durumu hakkında bilgi veren Başkan Vekili Karaman, Kocaoğlu'nun sağlığının son derece iyi olduğunu ve raporunun yarın sona ereceğini belirtti.

Karaman, Kocaoğlu'nun yarın Menderes ilçesine bağlı Efemçukuru beldesinde düzenlenen Organik Üzüm Festivali açılışına katılarak görevine döneceğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler