Neşeli, komik ve mağrur Karadeniz kadını

Karadeniz kadınının yaşadığı sorunları ve verdiği mücadeleyi anlatan İfakat belgeselinin yönetmeni Orhan Tekeoğlu, medya ve sinemanın Karadenizlilerin komik yanlarını sunduğunu ancak zorlu koşullarda verilen yaşam savaşının aktarılmadığını söylüyor.

Yayınlanma: 18.10.2008 - 06:28
Abone Ol google-news

En fazla göç veren bölgelerden biri Karadeniz. Gurbete giden erkek, bütün kalan işleri üstlenen kadın. Keçilerin bile otlamakta zorluk çektiği dik patikalarda karnında bebeği, sırtında yükü ile hayatın yükünü omuzlayan Karadeniz kadınının hikayesi belgesel haline getiriliyor. Ekonomi ve borsa muhabirliğini belgesel yapmak için bırakan Orhan Tekeoğlunun yönetmenliğinde çekilecek olan İfakat belgeseli, Karadeniz Bölgesinde yaşayan kadınların çektiği sıkıntıları ve verdiği mücadeleleri gözler önüne serecek. İfakatin görsel yönetmeni ise Dağhan Celayir.

23 yıl bütün hayatı rakamlar, finansal ve borsa verileri içinde geçen Orhan Tekeoğlu, bir süre sonra işadamı gibi düşünmekten, olayları bu şekilde görmekten, ekonomi ve borsa muhabirliğinin hayatının yönünü değiştirmesi, bakış açısını değiştirmeye başlamasıyla artık durması gerektiğini farkediyor bir gün. Bir yandan birikimi ve istediği yaşam dururken, diğer yandan borsa haberleri, rakamlar, ekonomi derken yaşamında bazı şeyleri kaçırdığını düşünmeye başlıyor ve 23 yıllık borsa muhabirliğine veda ediyor Tekeoğlu. Artık ideallerimi gerçekleştirmek istiyorumdiyor ve düşüyor yollara. Neydi peki Tekeoğlunu bu sürece sokan idealler derseniz, buyrun yanıtı ondan dinleyelim: Karadenizli olmamdan kaynaklanan bir durum bu. Karadeniz kadınının yaşam koşulları, çalışma şartları, zorluklarını görüyor ve yaşıyordum. Ama hep bu kapalı kalıyordu. Sadece o yörenin insanı biliyordu. Bu kadar ağır şartlar altında çalışan bu kadınlarının sorunlarıyla kimse ilgilenmedi. Kadın olmak her yerde zor. Ama Karadeniz kadını hiç anlatılmadı bu güne kadar.

 

Kurtuluş okumakta...

İfakat belgeseli 1975lere kadarki yaşam tarzını konu alıyor. Daha sonra araba yolu geliyor ve kadınların sırtlarda taşıdıkları yük hafifliyor. Ancak yine de zorluklar şimdilerde de eskisi gibi değilse de devam ediyor. Dağlık kesimde yaşayan Karadeniz kadının hayatını anlatacak olan İfakat belgeseli, nasıl zorluklar yaşadığını, o zorluklarla nasıl mücadele edildiğini ve herşeye rağmen ne kadar sevgi dolu ve neşeli olduklarını da anlatacak. Tekeoğlu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu kadınının da sorunları olduğunu ancak bir şekilde Karadeniz kadınının da sorunlarının irdelenmeye değdiğini söylüyor ve ekliyor: Karadeniz çok fazla işlenmediği peşine düştüm. Anlatmalı ve göstermeliydim. Bu benim yıllardır kurduğum bir hayaldi.Karadeniz kadınının çoğunlukla komedi yanının tanındığı ve bilindiğini vurguluyor diğer yandan Tekeoğlu. Kendisiyle eğlenebilen, neşeli bir popülasyonu olmasına rağmen Karadenizlilerin hem doğa koşulları hem de geçim şartlarının aslında çok zorlu olduğunu gösterecek İfakat belgeseliyle. Belgeselin adı İfakat, yani doğum sancısı. Çünkü yayladan inerken tek başına doğum yapan kadınlara da dikkat çekilmek isteniyor.

Erken yaşlarda çalışma yaşamına atılan kadınlar, hem okul hem çalışma hayatının içinde. Tabiat şartlarının zorluklarıyla mücadelenin yanı sıra bir de bu tür bir mücadele verdiğini söylüyor Tekeoğlu. Karadeniz kadını sırtında taşıyor tüm yaşamın yükünü. Ekili alanları az. Dağlığı çok; yüksek. Ekmeğini, suyunu sırtında taşıyan, onları sırtından çıkaran kadınlar... Gün ağarmadan kalkıyor, gün batımına kadar çalışıyor hatta akşamları da henüz yeni okuma yazma öğrenmiş çocuğundan ders alıyor Karadeniz kadını. Belgeselde özellikle okumayı vurgulamak istediklerini söylüyor. Çünkü Karadeniz kadını için de tek kurtuluşun okumakta olduğunu bildiğini vurguluyor. Kadınlar bu denli zorluk çekerken erkekler ne yapıyor diye soruyor olabilirsiniz.. Ataerkil bir yapısı var Karadenizin. Karadenizde bilinen tekerlemelerden biridir: Erkek kahvede kadın tarlada Artık bunun çok zor olduğunu söylüyor Tekeoğlu. Kadının artık daha da güçlendiğini, birlikte çalışma mantığının yavaş yavaş oturduğunu erkeklerin kahve dönemlerinin de çoktan geçtiğini belirtiyor.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler