Operadaki hayalet

“Queen + Paul Rodgers”ın yeni çalışmalarının yer aldığı ilk stüdyo albümü “Cosmos Rock” 14 parçadan oluşuyor. İlk parçanın coşkulu etkisiyle yepyeni bir şey yapılır umuduyla ikinci parça olan “Time To Shine”a geçiyoruz. Fakat birdenbire Freddie’nin hayaletiyle irkiliyoruz.

Yayınlanma: 18.10.2008 - 07:06
Abone Ol google-news

Dünyanın en bahtsız topluluğu Queen olsa gerek. Yazıya böyle başladığım için çoğu kişinin şaşırdığına ve akıl sağlığım konusunda endişe içinde debelendiğine eminim. Öyle ya, sen kalk dünyanın en büyük markası ve efsanesi olmuş bir gruba böylesi yargıda bulun, olacak iş mi bu canım.

Queen, hem bir marka hem de efsane”. Bu yüzden herkes tarafından biliniyor ve seviliyor. O marka ki Queen müziğinin önüne geçmiş vaziyette. Onlar insanların gözünde bir efsane ama kulaklarından sildirilmiş, görkemli bir siluet.

70’li yıllarda yaptıkları albümlerle hard rockın senfonik yapılı işlerine başarıyla imza atan Oueen, hiç kuşku yoktur ki dünyanın en iyi rock gruplarından biri olmayı hak etmiştir. Ancak 80li yıllar geldiğinde müzikaliteyi popülariteye rehin veren grup, ödülünü stadyum konserlerinin bir numarası olarak alacaktı. (Bu stadyum denilen futbol afyonu mabedi müziğin canına mı okudu nedir?) İşte bu dönemden sonra da dört kişiden oluşan Queen gidecek yerine Freddie Mercury ve arkadaşları kalacaktı. Hiçbir gruba nasip olmayacak şekilde kurulduğu günkü kadrosunu koruyabilen dört insana gösterilecek reva mıydı bu?

80’lere kadar olan süreçte yüzyılın en muhteşem rock albümlerini kotaran Queen, plak kapaklarının üzerineNo Synthesisers!ibaresi düşecek kadar müziğine katkı maddesi sokmamayı ilke edinecekti. Sonraki yıllarda onlar bu ilkeyi yerle bir etse de bir, iki travmadan sonra onların güzelliklerine yeniden ulaşabilecektik.

O 1975 tarihli Bohemian Rhapsody ve 1976 tarihli A Day At The Races albümlerinde yakalanan opera düzenindeki rock anlayışları unutulmazlar arasındaydı. Hele sırasına göre numara ile adlandırılan ilk albümlerinde yaptıkları sert müzik, hard rocktan heavye göz kırpacak kadar ilericilik taşıyordu. İşte Queeninmarka olması ve Freddienin ölümünden sonra oluşan efsane durumu bütün bu güzellikleri yasaklarcasına yok edecekti. Sadece onları mı? Ne acıdır ki Freddie Mercurynin sesinin güzelliğini de unutturacaktı. Artık kaç kişi onun piyanist yanını bilir acaba. O artık sadece AIDSten ölen adam olarak biliniyor.

 

Dört kişi...

Evet Freddie Mercury vokal olarak çok önemli bir isimdi ama Queeni muhteşem yapan dört kişi birlikteliğiyle. O tarihe malolmuş albümlerinde bazı parçalarda Brain Mayin de tek başına vokal görevini üstlendiğini görürüz. Gene aynı şekilde bütün elemanların da vokal yapabilme yeteneği kuvvetlidir. Bunun en güzel örneğini de Bohemian Rhapsodydeki opera korosunda diğer üç elemanın olmasıyla daha iyi anlayabiliriz.

Queen + Paul Rodgersın yeni çalışmalarının yer aldığı ilk stüdyo albümü Cosmos Rockı dinlerken aklıma bunlar geldi. Yukarda yazdıklarım sırf bu albümle vucut bulmadı, yıllar içinde birike birike geldi.A! Queen mi! Çok severim deyip sonrasındaQueen = Freddie Mercury anlayışını sunanları görmenin verdiği bunaltıydı bunlar. Tabii bir de buna We will Rock You sevgisini eklemem gerekir. Onlarca klasik ortaya çıkarabilmiş olan gruptan sadece hatırlanan bu parça bugün futbolun aptal bir tezahuratına dönüşmüş durumda.

 

Yeni şeyler söyleyen iki parça

Queenin vokal arayışları sonucu Paul Rodgersın bulunması beni çok sevindirmişti. Aslında sevinmeme neden olan Queenin gitaristi Brain May ile tutkunu olduğum 70lerin rock grubu Free ve Bad Companynin vokali olan Paul Rodgersın bir araya gelmesiydi. Bu sevinçten bir süre sonra Rodgersın Queen ile alakasını bulmaya çalıştım. Hele ki topluma haklı olarak nükseden Freddie Mercurynin yerini doldurması düşüncesine de pek uymuyordu. Zira ikisi de ses olarak ayrı mahallelerin çocuklarıydı. Freddie ne kadar operatik bir vokalse, Paul Rodgers ise bluesla beslenen bir rock vokaliydi. Rodgersın 1993de yaptığıMuddy Water Blues albümü de bunun net hale geldiği nefis bir çalışmaydı da. Bu seçimin Mercurynin yerine bir vokal bulma uğraşı olmadığını belirtmek için matematik çözüm oldu veQueen + Paul Rodgers halini aldılar. Böylece Queenli günlerin anılmasının yanı sıra ufaktan da Free ve Bad Company klasikleri de yamalanarak konser turnesine çıktılar. Şimdi de bu birleşimin ilk meyvesi olan Cosmos Rock ile yüz yüzeyiz.

Albümle aynı adı taşıyan rockn roll bir parçayla açılanCosmos Rock, 14 parçadan oluşuyor. İlk parçanın coşkulu etkisiyle yepyeni bir şey yapılır umuduyla ikinci parça olan Time To Shinea geçiyoruz. Fakat birden bire Freddienin hayaletiyle irkiliyoruz. Albümün ilk singleı olan C-lebrityiçin de aynı şeyi söyleyebiliriz. Bu birliktelik hep eski verilerle kurtarılmaya çalışılmış gibi. Kimi zamanda Paul Rodgersın eski gruplarının etkisi hakim. Still Burnin”, “Through The Night de Paulun Bad Company dönemini hatırlarken, Warboysgibi parçalarda da Free günlerine göz kırpmışlar. Kimi zamanda 70leri ya da 80lerin heavysini anımsatan örneklere rastlıyoruz. We Believede 80lerin soundu sıradanlıkla sunulurken Call Meve Smallile 70lerin havası başarılı bir şekilde yakalanmış. Albümde Voodoo veSurfs Up Schools Ou!adlı iki parçayı diğerlerinden ayrı tutuyorum. Ancak bu iki parça yeni bir şeyler söylüyor ama Queen + Paul Rodgers değil olsa olsa May, Taylor, Rodgers Trionun parçası olabilirdi. Yapılacak en doğru olanı da buydu gibi geliyor bana. Çünkü Queen + Rodgers birleşimi eski güzel günlere pek bir şey katmıyor ve hiçbir tarafı da mutlu edeceğe benzemiyor ama bu iki parça ki özellikleVoodoobu üç kişinin bir araya gelmesine bir anlam verebilmiş. Albümü değil ama bu parçayı herkese tavsiye ediyorum.

Cosmos Rockta dikkat çekici olan bir yan da Brain Mayin gitar sololarının azalmasının verdiği rahatsızlık olsa gerek. Ne Queen ne de 70li yılların Freesinin doyumuna ulaşabiliyoruz. Belki de en doğru kararı bu matematik toplama işaretli birleşmenin olduğu günlerde basçı John Deacon gruptan ayrılarak verdi. Queen tarihteki yerine bırakılarak Taylor, May, Rodgers üçlüsü kurulabilirdi ve bu çok keyif verici de olabilirdi. Bu üç insanın birleşmesi bu saatten sonra ne Queen ne Free ne de Bad Company olabilir. Bunu her üç grubu ve üç insanı seven biri olarak söylüyorum.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler