Ayasofya fotoğrafları tek bir kitapta

Fotoğraf sanatçısı Tahsin Aydoğmuş'un, 1979-2003 yılları arasında Ayasofya Müzesi Müdürlüğü'nde memur olarak çalıştığı süre boyunca çektiği Ayasofya Camisi fotoğrafları, Shell'in desteğiyle ilk kez bir kitapta toplanarak sanatseverlerle buluştu.

Yayınlanma: 18.10.2008 - 10:57
Abone Ol google-news

Fotoğraf sanatçısı Tahsin Aydoğmuş’un doğal ışıkta çektiği siyah-beyaz Ayasofya fotoğraflarından oluşan “Ayasofya” isimli kitabının tanıtım resepsiyonu Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılımı ve Shell-Turcas’ın desteğiyle dün akşam Ayasofya Müzesi’nde gerçekleştirildi. Tanıtım resepsiyonunda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ayasofya’nın sahiplenmeye ihtiyacı olduğunu belirterek “Dünyanın en önemli mimari yapıtlarından biri olan Ayasofya ile bütünleşmiş bir yaşamı anlatan bu eser için Tahsin Aydoğmuş’a ve değerli desteklerinden dolayı Shell’e teşekkür ederim. Ayasofya’nın sahiplenilmeye ihtiyacı var. En yakın zamanda, restorasyonu tamamlanıp, İstanbul 2010 Dünya Kültür Başkenti Projesi kapsamında dünyanın beğenisine sunulmalı” dedi.

 

Ayasofya'nın gerçek ruhu yakalanmaya çalışıldı

Shell-Turcas CEO’su George Spanoudis ise Shell’in desteğiyle yayınlanan kitabın sadece Ayasofya’nın olağanüstü güzelliklerini değil, insanlığın güzele, değerli ve anlamlı olana ulaşma yolundaki sonsuz çabasını da anlattığını belirterek şöyle dedi: “Sürekli değişen bugünün dünyasında bu değerleri, bu derinlikte bir ruhu ve aklı yeniden keşfetmeye, böylece gelecek kuşaklara anlamlı bir iz bırakmaya bizim de ihtiyacımız olduğunu yeniden hatırlayabiliriz. Böylesine anıtsal bir yapının güzelliklerini birçok şekilde yaşayabilirsiniz, ancak bizim sizleri davet ettiğimiz bu özel yolculukta beni en çok etkileyen, ışığın ve kompozisyonun inceliklerinin bu kadar ustalıklı bir şekilde peşine düşülmesi kadar, Aya Sofya’nın gerçek ruhunu ve insancıl özünü büyük bir içtenlikle yakalama çabasıydı.” Her bir fotoğraf karesinin insanı şaşırttığını ve düş gücünü harekete geçirdiğini söyleyen Spanoudis, “Diğer yandan da albümün bütünü, insan kimliğinin, yaratıcılığının, manevi dünyasının ve birliğinin benzersiz bir simgesi olan Aya Sofya’nın ruhu önünde saygıyla eğilmesini sağlıyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler