TÜRMOB Genel Kurulu'nda siyasetçi krizi

TÜRMOB'un 19'ncu seçimli Genel Kurul'u "mini" krizlerle başladı. Genel Kurul'da, konuşmasının ardından ayrılan CHP Lideri Baykal'a DSP Genel Başkanı Sezer sitem etti. Sezer, "Sayın Baykal'ın kapsamlı görüşlerini zevkle dinledim. Bir gün sayın Baykal da bizi dinleyecektir" dedi.

Yayınlanma: 18.10.2008 - 11:06
Abone Ol google-news

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TURMOB) 19’ncu Seçimli Olağan Genel Kurul’u “mini” krizlerle başladı. DSP Lideri Zeki Sezer, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a sitem ederken, AKP’li Bülent Gedikli de Genel Kurul salonunu terk etti.

Türkiye’nin en önemli meslek örgütlerinden TÜRMOB’un iki gün sürecek olan Genel Kurul çalışmaları Ankara Sheraton Otel’de başladı. Genel Kurul’a katılan ve İstanbul’daki programı için konuşmasının hemen ardından salondan ayrılan CHP Genel Başkanı Baykal’a, DSP Lideri Sezer, sitemde bulundu. Sezer, Baykal’a olan sitemini, “Sayın Baykal’ın kapsamlı görüşlerini zevkle dinledim. Bir gün sayın Baykal da bizi dinleyecektir” sözleriyle dile getirdi. Sezer’in bu sözleri delegeler ve salonda bulunanlar tarafından uzun süre alkışlandı. Baykal’ın kurmayları daha sonra Divan Başkanlığı'na Baykal’ın, İstanbul’daki programı nedeniyle Genel Kurul’dan erken ayrıldığı notunu iletiler. Öte yandan, Divan Kurulu’na en son konuşmak istediğine dair not gönderen AKP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli de Genel Kurul salonunu terk etti. Gedikli’nin Basın Müşaviri aracılığı ile en son konuşmak istediğine dair nota rağmen salondan ayrılması ise tepkilere neden oldu. MHP’li katılımcının konuşmaya başlamasının ardından salondan ayrılan Gedikli’yi, TÜRMOB Başkanı Mehmet Timur’un ikna çabaları ise sonuçsuz kaldı.

 

Sezer: "Kapitalizm duvara tosladı"

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, Türkiye'nin ekonomik krize korunmasız yakalandığını belirterek, ''Vahşi kapitalizm duvara tosladı. Bunu ülkeyi yönetenlerin de anlamasını bekliyoruz'' dedi.

Bankalar yabancılaştırıldı

Genel Kurulda, daha sonra CHP Genel Başkanı Deniz Baykal bir konuşma yaptı. Baykal, konuşmasını tamamladıktan sonra salondan ayrılırken, üçüncü konuşmacı olarak kürsüye DSP Genel Başkanı Zeki Sezer geldi.
Konuşmasına, ''Sayın Baykal'ın çok kapsamlı görüşlerini zevkle dinledim. Bir gün Sayın Baykal da bizi dinleyecek diye bekliyorum'' diye başlayan Sezer, Türkiye'nin de dünyanın da ekonomik anlamda zor bir süreçten geçtiğini dile getirdi.

Dünyadaki ekonomik krizin, kendilerine ''vahşi kapitalizmin duvara tosladığını'' gösterdiğini kaydeden Sezer, şöyle devam etti: ''Hani bize öğretilen, dayatılan global gerçekler var ya, onlar da pek gerçek değilmiş. Bunu ülkeyi yönetenlerin anlamasını da bekliyoruz. Bu ekonomik krize korunmasız yakalandık. Tek koruma, 2001-2001 yıllarında bankacılık sisteminin sağlıklı hale getirilmiş olmasıdır. O dönemde bizim hükümetimizin çıkardığı Bankacılık Kanunu ile sistem sağlamlaştırıldı, bankalar hortumlanamaz hale getirildi. Merkez Bankası özerk hale geldi. Ama bugün bankalar yabancılaştırıldı. Kriz döneminde sahipleri yabancı olan bankalar, Türk insanından mevduat topluyor ama yaklaşık 1 aydır Türkiye'de kredi kullandırmıyor, dışarıya kullandırıyor.''

Üretime dayanmayan bir büyümenin büyüme olmadığını da savunan DSP Genel Başkanı, ''Bu tür bir büyüme hormonlu, sanal büyümedir. Ekonomik gerçeklere dayanmayan büyümenin duvara tosladığını gördük'' dedi.

 

MHP Milletvekili Kalaycı

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da, Genel Kuruldaki konuşmasında, dünyada saadet zincirinin halkalarının koptuğunu ve küresel ekonominin yangın yerine döndüğünü belirtti.

Türk ekonomisini yönetenlerin bu ortamda atalet içinde bulunduğunu savunan Kalaycı, bunun sorunların içinden çıkılamayacak bir açmaza yol açabileceğini vurguladı.
Yetkililerin, krizin Türkiye için fırsatlar yaratabileceğini söylediğine de işaret eden Kalaycı, ''Ama gelişmeler bunu göstermiyor. Sanayicimiz, adı konulmamış krizi çoktandır yaşıyor. Türk milleti krizi yaşıyor'' dedi.

TÜRMOB Genel Kuruluna, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in yanı sıra AKP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli ile çok sayıda milletvekili ve bürokrat katıldı.

2 gün sürecek Genel Kurulda yarın 3 bin delege yeni yönetim için oy kullanacak.
TÜRMOB Genel Başkanı Mehmet Timur'un yeniden aday olmayacağı seçimlerde, eski bakanlardan Masum Türker'in listesi ile bağımsız aday Ahmet Akın yarışacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler