İsrail yönetimi devretmeye hazırlanıyor

İsrail ordusu, Batı Şeria'daki en yoğun nüfuslu Filistin kentlerinden El Halil'in güvenliğini kısmen Filistin Yönetimine devretmeye hazırlanıyor. İki tarafın güvenlik yetkilileri, hafta başında bir araya gelerek, yaklaşık 700 yeni Filistin polisinin şehre konuşlandırılmasıyla ilgili detayları görüşecek.

Yayınlanma: 18.10.2008 - 13:35
Abone Ol google-news

İsrail ordusu, Batı Şeria'daki en yoğun nüfuslu Filistin kentlerinden El Halil'in güvenliğini kısmen Filistin Yönetimine devretmeye hazırlanıyor.

El Halil'deki Filistinli nüfusuna göre çok azınlıkta olan Yahudi toplumunun ise Filistin polis gücünün artmasından ve yeni silahlarla donanmasından endişeli olduğu ifade edildi. El Halil'deki çoğu aşırı sağ ve milliyetçi yerleşimcilerden oluşan Yahudi toplumunun sözcüsü Orit Struck, Filistinlilerin elindeki silahların artmasını, hangi gruptan olursa olsun tehlikeli bulduklarını da kaydetti.

Struck, yerleşimcilerin de İsrail ordusunun yanı sıra Batı Şeria ile koordinasyonla görevli Sivil Yönetim yetkilileriyle, Filistinli polislerin gelmesini önlemek amacıyla görüşmeler yaptıklarını belirterek, ordu içinde buna karşı olanların varlığına inandıklarını belirtti.

El Halil'e yerleştirilmesi öngörülen 700 dolayındaki silahlı polis gücü, Filistin Ulusal Güvenlik Güçlerine ait personelden, Ürdün'de Amerikan eğitimi alan ikinci grubu oluşturuyor. Amerikalı güvenlik koordinatörü Korgeneral Keith Dayton'ın gözetiminde eğitilen Filistinli polisler, kentte daha çok güven ve huzurun sağlanmasıyla meşgul olacak.
Filistinli polislerin komutanı Semih Essifi de Filistinli polislerin El Halil'e konuşlandırılmasının, kentin Filistin tarafında güvenlik sorumluluğunun tamamen Filistin tarafına devredilmesi anlamına gelmediğini söyledi.

El Halil, Filistin'de Hamas'ın güçlü olduğu illerden biri olarak görülüyor. Batı Şeria'daki Filistin kentlerinden Cenin ve Nablus'a da Amerikan eğitimli, silahlı Filistin polis güçleri yerleştirilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler