'Kapitalizm iyi düzenlenmeli'

Kanada Başbakanı Stephen Harper; kapitalizmin, gelecekte finansal krizlerin önlenmesi için iyi düzenlenmesi gerektiğini söyledi. ''Mevcut küresel ekonomik ortamda, önemli ortaklarımızla yakın ekonomik işbirliğinin her zamankinden daha önemli olduğu konusunda görüş birliğine vardık'' diyen Harper, AB ve Kanada'nın 2009 yılında ekonomik ortaklık konusunda görüşmelere başlama için anlaştıklarını ifade etti.

Yayınlanma: 18.10.2008 - 13:54
Abone Ol google-news

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile görüşen Kanada Başbakanı Stephen Harper, ''finansal sistemin normal işlemesi ve güvenin sağlanması için'' yıl sonundan önce uluslararası zirve yapılmasına ihtiyaç olduğu konusunda fikir birliğine vardı.

Harper, Sarkozy ve Barroso ile düzenlediği basın toplantısında, ''Küresel dünyada açıkça kurumlarımız ve kapasitemiz diğer gelişmelere ayak uyduramadı ve bunun bazı sonuçlarını görüyoruz. Yeni bir altyapıya sahip olmalıyız'' dedi.

Harper, ''Bu kapitalizmin kusurlu olduğunu söylemek değil, bu hükümetlerin, uluslararası piyasaların kurulması amacıyla iyi bir altyapı yaratma sorumluluğuna sahip olmalarını söylemektir'' diye konuştu.

Bu zor zamanlarda korumacılığa karşı çalışmanın önemli olduğuna değinen Harper, ''Gerçekten korumacılığa karşı durmalı ve bariyerleri azaltmak ve ortadan kaldırmak için çalışmalıyız'' dedi. ''Mevcut küresel ekonomik ortamda, önemli ortaklarımızla yakın ekonomik işbirliğinin her zamankinden daha önemli olduğu konusunda görüş birliğine vardık'' diyen Harper, AB ve Kanada'nın 2009 yılında ekonomik ortaklık konusunda görüşmelere başlama için anlaştıklarını ifade etti.

Sarkozy de ''kapitalizmin spekülatörlerin değil, girişimcilerin olması için kapitalizmin yeniden kurulması ya da gözden geçirilmesini başlatmak amacıyla zirveye ihtiyaç olduğunu'' söyledi.

Zirvenin kasım ayından sonundan önce yapılmasını tercih ettiğini belirten Sarkozy, zirveye G-8 ülkelerinden başka ülkelerinden katılması gerektiğini ifade etti. Finansal konularla ilgili bir zirveye G-5'ler olarak adlandırdığı Çin, Hindistan, Meksika, Brezilya ve Güney Afrika'nın katılmamasının garip olacağını belirten Sarkozy, zirveye bir Arap ülkesinin bile davet edilebileceğini kaydetti.

Sarkozy, ''Hep birlikte, gelecek nesillere daha fazla saygılı, dünyaya daha fazla saygılı, insanlara daha fazla saygılı kapitalizmi yeniden kurmaya ve kısa vadeli kar için çılgınca arayışları saplantı haline getirmiş kapitalizmin bitmesine ihtiyacımız var'' diye konuştu.
Sarkozy ve Barraso bugün Camp David'de ABD Başkanı George W. Bush ile görüşecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler