Avusturya'nın önyargıları

Merkezi Avusturya'nın başkenti Viyana'da bulunan Uluslararası Diyalog İçin Brunno Kreisky Forumu'nun düzenlediği ''Türkiye'nin yeni dış politika stratejisi'' konulu konferansa katılmak üzere bugün Viyana'ya giden Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Avusturya'nın, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı tutumunun önyargılardan kaynaklandığını belirtti.

Yayınlanma: 18.10.2008 - 21:39
Abone Ol google-news

Viyana'da 20 Ekim Pazartesi günü düzenlenecek konferanstan önce basına açıklama yapan Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Avusturya'nın, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı tutumunun önyargılardan kaynaklandığını belirterek, ''Avusturya'nın önyargıları olduğu gibi bizim de hatalarımız var. Bizim de kanaat önderlerine ve karar vericilere ulaşarak kendimizi anlatmamız gerekir'' dedi.

Türkiye-Avusturya ikili ilişkilerinde hiçbir sorun bulunmadığını ifade eden Davutoğlu, Avusturya ile Türkiye'nin birçok konuda ortak çıkarları bulunduğunu ve birlikte hareket ettiklerini belirterek, ''Türkiye'nin AB üyeliğinin birliğe bir değer katacağının, halka, medya temsilcilerine ve diplomatlara anlatılması gerektiğini'' söyledi.

Açıklamasında, ''tüm Avusturyalılar'ın blok halinde Türkiye'ye karşı olduklarını düşünmediğini'' vurgulayan Davutoğlu, ''Türkiye ile Avusturya'nın aynı anda BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi seçildikleri bu yeni dönemde bölgesel ve küresel barışa doğrudan katkı sağlayacaklarını ve ortak hareket edecekleri yeni bir ortamın doğduğunu'' kaydetti.

Ortadoğu'daki son gelişmeler, dünyadaki ekonomik kriz gibi gelişmelerin Türkiye'nin dış politika performansını gittikçe artırdığını anlatan Davutoğlu, ''Türkiye'nin Avusturya ve AB üyesi diğer ülkelerle ilişkilerini geliştirmek için olumlu bir döneme girdiğini'' bildirdi.

Davutoğlu, bir soru üzerine, Avusturya'daki son seçimde aşırı sağın güçlenmesini ''yakından izlediklerini, ancak paniğe kapılmadıklarını'' belirterek, ''Aşırı sağın ve ırkçı akımların güçlenmesi Türkiye'den ziyade Avrupa için büyük tehlike oluşturuyor'' dedi.

Basın mensuplarıyla yaptığı görüşmenin ardından Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (EUTD) adlı derneğin merkezinde, basına kapalı olarak bir grup Türk vatandaşıyla biraraya gelerek sohbet eden Davutoğlu, 20 Ekim Pazartesi günü Uluslararası Diyalog için Brunno Kreisky Forumu'nun düzenlediği ''Türkiye'nin yeni dış politika stratejisi'' konulu konferansa katılacak.

Yuvarlak masa biçiminde gelişecek konferansa ayrıca, Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Selim Yenel ile Türkiye'den davet edilen Cengiz Çandar, Ahmet Evin, Tayyibe Gülek, Ayşegül Kibaroğlu, Soner Çağatay, Mustafa Kibaroğlu, Metin Heper ve Esra Çuhadır Gürkaynak da konuşmacı olarak katılacaklar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler