Türk hamamları teknoloji kurbanı

Dünyaca ünlü mahalle hamamlarımız, teknolojinin gelişmesine bağlı olarak sağlanan konfor sayesinde evde banyo yapılmasının tercih edilmesi nedeniyle müşterilerini her geçen yıl kaybediyor.

Yayınlanma: 19.10.2008 - 07:48
Abone Ol google-news

Yüzlerce yıldan bu yana banyo yapmak isteyenlerin yanı sıra oğullarına kız bakmaya giden annelerin de uğrak yeri olan ünlü Türk hamamları, teknolojinin sağladığı konfora yenik düştü.

Bazı il, ilçe, köy ve beldelerde bayramdan bayrama doluluk oranının yüzde 100'e ulaştığı hamamlar, eski günlerini yad ederek, devamlı müşteriler sayesinde varlıklarını korumaya çalışıyor.

Genellikle Türk mimarisinin güzelliğini bünyesinde barındırarak, Türk kültüründen ip uçları veren hamamlar, sayıları her geçen gün artan SPA, güzellik merkezleri ve 5 yıldızlı otellerdeki oluşturulan hamamlara tahtlarını kaptırıyor.

Otellerdeki hamamlar genellikle yabancı turist ve üst gelir düzeyindeki kişilere hizmet verirken, sayıları hızla azalan mahalle hamamları ise sauna, spor merkezi, havuz gibi ek ünitelerle var olan müşterisini yitirmemeye çalışıyor.

Adana'da, Mestanzade Hacı Mahmut Ağa tarafından Mestanzade Camisi'nin vakfı olarak 1682'de yaptırılan ''Mestan Hamamı'' da günümüzde sadece tiryakilerine hizmet veriyor.
Hamamın bugünkü işletmecisi Selahattin Saygın, yaptığı açıklamada, günümüzde hamamlara olan ilginin her geçen gün azaldığını söyledi.

Saygın, hamamların sadece bir yıkanma yeri değil, daha ötesi sağlık, sosyal ve kültürel etkinliklerin yaşatıldığı merkezler olduğunu belirterek, mahalle hamamcılığın hızla yok olduğunu ancak kendilerinin bu durumda ayakta kalmayı başardıklarını ifade etti.

Daimi müşteriler ve günübirlik işçilerin genellikle hamamı tercih ettiğini anlatan Saygın, ''Saunalar ve evlerdeki banyo konforunun artması hamamlara olan ilgiyi azalttı. Bizler hamamımıza de çeşitli alternatifler sunarak sauna, spor merkezi, havuz gibi ek ünitelerle yaparak var olan müşterimizi kaybetmek istemiyoruz'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler