Meclis'te bütçe ve öğrenci affı haftası

Meclis, yoğun gündemle çalışacağı yeni bir haftaya giriyor. Mecliste, bu hafta, üniversiteyle ilişiği kesilenlerin uzun süredir beklediği öğrenci affının yanı sıra, 2009 bütçesi de gündeme gelecek konular arasında.

Yayınlanma: 19.10.2008 - 09:02
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulu, haftaya denetim konularıyla başlayacak. Tuzla tersaneler bölgesinde iş kazası sonucu meydana gelen ölümlerin ardından kurulan Araştırma Komisyonunun 3 aylık çalışması sonucu hazırladığı rapor, Genel Kurul gündemine gelecek. Gemi inşa sanayindeki iş güvenliği ve çalışma şartlarının sorunlarının araştırılarak ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan ve çalışmalarını tamamlayan Araştırma Komisyonu raporu, 21 Ekim Salı günü görüşülecek.

Geçen hafta görüşülmeye başlanan Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'nda değişiklik içeren yasa tasarısına, 22 Ekim Çarşamba günü devam edilecek. 6 maddesi kabul edilen tasarının görüşmeleri, 7. maddeden devam edecek.

Öğrenci affını düzenleyen yasa tasarısı da Genel Kurul'da görüşülecek. Tasarı, 7 Haziran 1995 tarihinden itibaren her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenlere, 2 ay içerisinde başvurmaları halinde aftan yararlanabilmesini öngörüyor. Tasarıyla, 1980 sonrası çıkarılan aflardan hiç yararlanmayanlar da kapsama alınırken, ön lisans ve lisans düzeyinde ilişiği kesilenlere; devam şartını yerine getirmedikleri dersler için 1 eğitim öğretim yılı, dönemlik dersler için 1 dönem devam etme ve 4 sınav hakkı verilecek.

Tasarı aynen benimsenirse, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı eğitim kurumlarında (GATA, Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksek Okulları) ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim görürken 7 Haziran 1995 tarihinden, kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar ilişiği kesilenler, YÖK tarafından askeri okullar dışındaki fakülte veya yüksekokullara yerleştirilebilecek.
Açık öğretim sistemi ile öğrenim yapılan ön lisans, lisans tamamlama ve lisans programlarından kaydı silinenler de bu haktan yararlanacak. Aftan yararlanacakların askerliği tecil edilebilecek, ayrıca öğrenim kredisi veya katkı kredisi borcu bulunanların borçları ertelenecek.

 

Serbest bölgelere yeni düzenleme

Serbest Bölgeler Kanunu ile Gümrük Kanunu'nda değişiklik öngören yasa tasarısı da bu hafta ele alınacak. Tasarıyla, serbest bölgelerin tanımı yeniden düzenlenerek, Gümrük Kanunu ile uyumlu hale getiriliyor.

TBMM Genel Kurulu, 21 Ekim Salı günü 15.00-20.00, 22 Ekim Çarşamba ve 23 Ekim Perşembe günleri ise 11.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.

 

2009 yılı bütçesi komisyona sunulacak

Bu hafta ayrıca 2009 Merkezi Bütçe Kanunu Tasarısı, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından 23 Ekim Perşembe günü Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulacak.

Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu, Başkanlık Divanı seçiminin ardından denetim çalışmalarına başlayacak. Komisyon; 22 Ekim Çarşamba günü TEKEL, 23 Ekim Perşembe günü TÜRKSAT Uydu Haberleşme ve İşletme A.Ş ile PETKİM'in 2006 yılı hesaplarını inceleyecek.

Uyuşturucu başta olmak üzere madde bağımlılığı ve kaçakçılığı sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, 21 Ekim salı günü Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı dinleyecek.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler