İzmir Senfoni Orkestrası İspanya turnesinde

İzmir Senfoni Orkestrası, İspanya turnesine çıkıyor. İZDSO, Türk-İspanyol diplomatik ilişkilerinin başlamasının 225. yılı nedeniyle 10 gün kalacağı İspanya'da, başta Madrid olmak üzere 9 şehirde konser verecek. Konserleri, Köln Senfoni orkestrasının şefliğini yapan Betin Güneş yönetecek.

Yayınlanma: 19.10.2008 - 11:32
Abone Ol google-news

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), 9 konserlik turne için bugün İspanya'ya gidiyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca görevlendirilen İZDSO, Türk-İspanyol diplomatik ilişkilerinin başlamasının 225. yılı nedeniyle 10 gün kalacağı İspanya'da, başta Madrid olmak üzere 9 şehirde konser verecek.

İZDSO Müdürü Kenan Gökkaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verdiği görevin kendileri için büyük bir onur olduğunu belirterek, verecekleri 9 konserle çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'ni en iyi şekilde temsil etmeyi amaçladıklarını söyledi.

İlk konserlerini yarın Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliği işbirliğiyle, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı haftası etkinlikleri kapsamında vereceklerini ifade eden Gökkaya, ''Bu konserler, çağdaş Türk insanını, Türk sanatçılarını, Türkiye'nin çok sesli müzik alanında, Atatürk'ün devrimleriyle bugün ulaşmış olduğu seviyeyi göstermek adına çok önemli bir fırsattır'' diye konuştu.

Gökkaya, 75 kişilik orkestranın 1 aydır turne hazırlıklarını sürdürdüğünü belirterek, İZDSO'nun bir yandan ilçe ve köylerde verdiği konserlerle çok sesli müzik kültürünü Türkiye'ye yaymaya çalışırken, diğer yandan da uluslararası alanda çalışmalar yaptığını kaydetti.

İZDSO, İspanya turnesinin ardından, geliri Torbalı, Dikili, Kiraz ve Ödemiş ilçelerinde açılacak okuma-yazma kurslarına bırakılmak üzere Türk ve Alman Rotary Kulüpleri'nin ortaklaşa organizasyonuyla Münih ve Köln'de 2 konser verecek.

Konserlerin Ulvi Cemal Erkin'in ''Köçekçe''siyle başlayacağı bilgisini veren Gökkaya, Türk ve dünya müzik edebiyatının en güzel eserlerini içeren geniş bir repertuvar hazırladıklarını belirtti.

 

Betin Güneş

Yurt dışı turnesinde İZDSO'yu yönetecek olan, müzik çalışmalarını 28 yıldır Almanya'da sürdüren ve uzun süredir Köln Senfoni Orkestrası'nın şefliğini yapan Betin Güneş, İZDSO'nun İspanya turnesinin, Türk orkestralarının yurt dışında verdiği konserler arasında çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Büyük konser salonlarında izleyicilerin karşısına çıkacaklarını söyleyen Güneş, böyle önemli konserlerde Türk bestecilerin eserlerine yer vermek istediklerini, bu nedenle ''Köçekçe''nin yanı sıra kendisinin de ''Azeri'' adlı eserinin seslendirileceğini kaydetti.

Türk olmayan izleyicilere çağdaş Türk sanatını tanıtmanın yanı sıra dünya bestecilerinin eserlerini de gerçek anlamda çalabildiklerini göstereceklerini ifade eden Güneş, bu nedenle Dvorjak, Beethoven, Tchaykovski, Sybelius'un eserlerini kapsayan çok geniş ve zor bir repertuvarla izleyici karşısına çıkacaklarını belirtti. Güneş, ''Ülkeyi ve şehri en iyi şekilde temsil edeceğiz'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler