Kevin Spacey'den sinema dersi

Antalya Altın Portakal Film Festivali ile birlikte düzenlenen 4. Uluslararası Avrasya Film Festivali'nin konuğu olan dünyaca ünlü ABD'li aktör Kevin Spacey, sinema sektörü temsilcileri ve öğrencilere sinema dersi verdi.

Yayınlanma: 19.10.2008 - 11:34
Abone Ol google-news

45. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin konuğu dünyaca ünlü ABD'li aktör Kevin Spacey sinema tecrübelerini öğrencilerle paylaştı.

Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ve Antalya Kültür Sanat Vakfı'nın (AKSAV) düzenlediği 4. Uluslararası Avrasya Film Festivali'nin konuğu olarak Türkiye'ye gelen ünlü oyuncu Kevin Spacey, ''master class'' adı verilen derste, sinema sektörü temsilcileri ve öğrencilerle bir araya geldi.

Dersi, festivalin konuğu bazı sinema ve tiyatro sanatçıları da izledi. Türk sinema sektörü hakkında katılımcılardan bilgi isteyen Spacey, film yapımında finans zorluğunun dile getirilmesi üzerine, ''Bu, dünyadaki en büyük yalandır. İyi bir film için yüksek bütçe gerektiği ve bunun bir kural olduğunu sanmıyorum. Size doğru gelen bir senaryonuz varsa ve bunu dürüstçe anlatırsanız, insanlar mutlaka ilgilenecektir. Başarıyı, harcanan para belirlemez'' dedi.

 

"Tiyatro daha tatmin edici  bir süreç"

Sinema oyunculuğunun yanı sıra 8 senedir Londra'da sürdürdüğü tiyatro çalışmalarına çok önem verdiğini belirten oyuncu, şöyle devam etti:
''Tiyatro ile film süreçleri tamamen farklı. Bana kalırsa tiyatro organik, film çekimi ise inorganik bir süreç. Çünkü tiyatroda bütün ekip aynı sahne üzerinde ve tek defada yapabileceği her neyse onu yapıyor. Filmdeyse pek çok faktör devreye giriyor. Mekanlar, ayrı çekimler, sonra bunları yönetmen kendine göre bir kurguyla birleştiriyor. Benim için aktör olarak tiyatro çok daha tatmin edici bir süreç. Sinema kariyerinden sonra gelecek on yılda da aynı şeyleri yapmak istemediğim için yolumu değiştirmeye karar verdim ve Londra'ya, tiyatroya döndüm. Bu benim tutkumdu.''

Tiyatro ve sinemanın yanı sıra televizyon projelerine ilişkin çalışmaları ve görüşleri de sorulan Spacey, şunları söyledi: ''Kamera, kameradır. Televizyonda da provokatif, ilgi çekecek şeyler yapabilirsiniz. Amerikan ve İngiliz televizyonlarında harika işler de yapılıyor. Televizyon, sinema, tiyatro ve sergiler bizi bir araya getiriyor. Bireysellik çağında yaşıyoruz ve insanları bir araya getirip düşünmeye sevk edecek şeylere ihtiyacımız var.''

 

"ABD'de sektör deli"

Hollywood ile ilgili eleştirilere katıldığını belirten ünlü oyuncu ''Amerika'daki sektör deli. Bazen bir aktöre verilen parayla 9 film çıkarılabilir'' dedi.

ABD'deki filmlerin bütçesinin de onlarca film yapmayı sağlayacak büyüklükte olduğunu ifade eden Kevin Spacey, ''Festivallere baktığınızda harika filmler görüyorsunuz, ama bunlar dağıtımcı bulamayınca seyirciyle buluşamıyor ya da 3, 4 hafta gösteriliyor. Sonra da seyirci toplamamış, para kazanmamış işler diye kalıyor. İnsanlar iyi filme gidecek ama bu filmlere ulaşamıyorlar'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler