Türk tarımı can çekişiyor

Denizli Ziraat Odaları Aylık İl Koordinasyon Kurulu toplantısında konuşan Hamdi Gemici, ''Son yıllarda uygulanan yanlış politikalar nedeniyle Türk tarımı adeta can çekişiyor'' dedi. Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul ise elma üreticilerinin zor durumda olduğunu vurguladı.

Yayınlanma: 19.10.2008 - 12:49
Abone Ol google-news

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, elma, üzüm, slajlık mısır, hububat, kekik, sebze, meyve, pamuk ve tütün üreticilerinin bazı sorunlar yaşadığını belirterek, tarımda anlayış değişikliğine ihtiyaç olduğunu savundu.

Çivril Ziraat Odasının ev sahipliğinde yapılan Denizli Ziraat Odaları Aylık İl Koordinasyon Kurulu toplantısında konuşan Hamdi Gemici, ''Son yıllarda uygulanan yanlış politikalar nedeniyle Türk tarımı adeta can çekişiyor'' dedi.

Denizli'de tarımının gidişini iyi görmediğini kaydeden Gemici, tarımın Türkiye'nin ''olmazsa olmazı'' olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Son yıllarda uygulanan yanlış politikalar nedeniyle Türk tarımı adeta can çekişiyor. Hükümet, tarımın yok olmasını istemiyorsa bir an önce önlem almalı. Başta, çiftçinin belini büken girdi maliyetleri dünya standartlarına çekilmeli. Çiftçilerimizin Ziraat Bankası ile Tarım Kredi'ye olan borçları yeniden yapılandırılmalı. Dünya ham petrol fiyatları yüzde 40 civarında düştü. Hükümet bu düşüşü pompa satış fiyatlarına da yansıtmalı. Aynı yansıma gübrede de olmalı. Tarımda anlayış değişikliğine ihtiyaç var. Tarımda planlama zorunlu hale geldi. Yıllardır ülkemizde üretim planlaması yapılmadı. İlimizde başlatılan toprak haritası ve toplulaştırma çalışmaları bir an önce tamamlanmalı.''

 

Elma üreticilerinin sıkıntıları

Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul ise yaptığı konuşmada elma üreticisinin zor durumda olduğunu belirterek, geçen yıl kilosu 25 YKr'den satılan sanayi elmasına, bu yıl 6 YKr'ye alıcı bulamadıklarını söyledi.

Bu yıl ilçede üretilen 160 bin ton elmanın ancak 50 bin tonunun satılabildiğini ifade eden Özkul, elmaların çürümeye terk edildiğini ve 10 gün içinde alıcı çıkmazsa 110 bin ton elmanın çöpe atılacağını kaydetti.


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler