Maliye krizi sonunda gördü

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, dünyada yaşanan finansal krize dikkat çekerek, finans kesimindeki kredi akışlarının biraz daha zorlaşacak ve kredi imkanlarının biraz daha kısıtlı olacağı için Türkiye'nin de bundan nasibini alacağı konusunda herkesin mutabık olduğunu belirtti. Bakanlık, krizin Türkiye ekonomisine etkisini önlemeye yönelik olarak birkaç hafta içinde bazı adımlar atmayı planlıyor.

Yayınlanma: 20.10.2008 - 07:53
Abone Ol google-news

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, dün İstanbul’da özel sektör temsilcileriyle bir araya geldikten sonra bu sabah da Beşiktaş'taki Four Seasons Otel'de bazı televizyon kanalları ve gazetelerin yöneticileriyle bir kahvaltı yaptı.

 

2009 Bütçesi

Maastrich kriterlerine göre, bütçe açıklarında gayri safi milli hasılaya oranın yüzde 3'ü geçemeyeceğini belirten Unakıtan, şunları kaydetti:
''2009 yılında bütçeyi hazırlarken bütçe disiplinine çok riayet edeceğiz. Kamu finansmanı, kamu maliyesi öyle bir şey ki, ne verseniz gider. 2009 yılı bütçesini 262 milyar YTL ile bağladık. 262 milyar değil 462 milyar olsa gene harcanır. Acaba daha fazla var mı diye bize sorarlar. Bütçemizi hazırlarken (ayağımızı yorganımıza göre uzatalım) çok iyi tatbik ettik.''

Unakıtan, 2009 yılı programına göre, gayri safi yurt içi hasılanın 1 trilyon 111 milyar YTL olacağını, büyümeyi yüzde 4 olarak koyduklarını, 2009'da TÜFE'yi yüzde 7,5 olarak tahmin ettiklerini bildirdi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ithalat miktarının 232 milyar dolar, ihracatın da 149 milyar dolar olarak gerçekleşmesini tahmin ettiklerini söyledi.

 

KOBİ'lere garanti

Türkiye'de kredilerde daralma olacağı için kredi akışını artırmanın önemine dikkat çeken Unakıtan, bunlardan en fazla küçük ve orta boy işletmelerin etkilenebileceğini kaydetti.
Bütçeyi hazırlarken, küçük ve orta boy işletmelere ucuz kredi temini için ayrı bir fonlama getirdiklerine anlatan Unakıtan, böylece KOBİ’lerin piyasa faizinden daha düşük oranlardan borçlanabilmesinin sağlanacağını söyledi.

 

İşçilik maliyetleri düşecek

İşsizliği önleyebilmek için işçilik maliyetlerinin düşmesinin önemine dikkat çeken Unakıtan, SSK primlerini indirdiklerini, bunun bütçeye maliyetinin 4,7 milyar YTL olduğunu hatırlattı. Unakıtan, 19-29 yaş arasında yeni işe girecek olanların işveren hissesinin ilk yıl yüzde 100'ünü devletin ödediğini belirtti.

 

Durgunluk Türkiye ihracatını vuracak

Avrupa ülkelerinde yaşanabilecek durgunluk ve resesyonun Türkiye ihracatını etkileyebileceğine işaret eden Unakıtan, yeni pazarlara destek vereceklerini vurguladı.

Unakıtan, gecelik faizlerin fırlamamasının, dövizde aşırı artışlar olmamasının alınan tedbirlerden kaynaklandığını söyledi.
 

IMF ile ilişkiler


2009 yılı bütçesinin Orta Vadeli Mali Çerçeve Planı'na uygun hazırlandığını anlatan Unakıtan, IMF ile görüşmelerin sürdüğünü belirterek, ''IMF ile çalışmak, anlaşma yapmak Türkiye'nin menfaatine ise onu yaparız'' dedi.


Yurtdışından gelecek paralar

Maliye’nin yine birkaç hafta içinde yapmayı planladığı diğer bir düzenleme ise Türk şirketlerinin yurtdışında elde ettikleri kârları herhangi bir vergi ödemeden Türkiye’ye getirmelerine imkan verecek.

Bakan Unakıtan, önümüzdeki günlerde Meclis’e getirilmesi beklenen ve Türklerin yurtdışındaki varlıklarının çekilerek ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan düzenlemeye ait olarak belli bir rakamsal hedef vermekten kaçındı, ancak “Atılması gereken bir adım. Hızla çıkması gerek” dedi.

Kemal Unakıtan, ''mevduata garantinin artırılması'' konusunda da, şu anda öyle bir ihtiyacın olmadığını belirtti.

 

'Benim Nobel alacak halim yok'

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ekonomi alanında bu yıl Nobel ödülü kazanan Paul Krugman'ın, ''krizden çıkabilmek için ilk etapta kamu harcamalarının artırılması'' önerisine ilişkin bir soruya ise şu yanıtı verdi:
''Ben anlamam, ben o tufaya gelmem. Benim Nobel alacak halim yok. Her Nobelli'ye ben bakarsam yandı gülüm keten helva... Bütçede benim en büyük pusulam mali disiplin. Kriz, reel sektörü de etkileyecek ve ekonomik büyümemiz daha az olacak, bu kaçınılmaz. Mesela 2009 yılı büyümeyi yüzde 4 koyduk. Yüzde 4 bu dönemde, tüm dünyanın mali krizlerle boğuştuğu bu dönemde iyidir. Bunu yakalamamız lazım.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler