Kuveyt'te kadın bakanlara tesettür zorunluluğu

Kuveyt meclisinin "güçlü" yasama komisyonu, tesettüre girmeyen iki kadın bakanın, anayasayı çiğnediğine hükmetti. Kuveyt'te kadınların başörtüsü takmasını mecbur kılan yasa yok, ama milletvekilleri kılık kıyafet bakımından "İslami ölçülere" uymak zorunda. Dinci milletvekilleri, bu nedenle iki bakanın meclise başları açık gelerek yasaları çiğnediğini düşünüyor.

Yayınlanma: 19.10.2008 - 17:53
Abone Ol google-news

Kuveyt'te tesettüre girmeyen iki kadın bakan için komisyon oluşturuldu. Kuveyt Meclisi'nin komisyonu, üçü liberal, dördü muhafazakar veya İslamcı üyeden oluşuyor. Üyeler, kabinedeki iki kadın üyenin, anayasanın 82. maddesiyle seçim kanununun 1. maddesini ihlal ettiğini bildirdi.

Komisyon toplantısına üç liberal milletvekili katılmadı. Dört üye, bu hükme oy birliğiyle vardı.
Eğitim Bakanı Nuriye Essebih ve İskan Bakanı Müdhi el Hümud, 17 mayıs seçimlerinden sonra kurulan hükümette görev yapıyor.

Yasama komisyonunun kararı, muhafazakarların çoğunluğa sahip olduğu meclis tarafından kabul edilirse, ya başbakan iki kadın bakanı görevden alacak ya da iki bakan hakkında gensoru önergesi verilecek.

Meclisin haziran başındaki açılış oturumunda, iki kadın bakanın durumu yasama komisyonuna havale edilmişti. O oturumda 9 İslamcı veya muhafazakar milletvekili, tesettüre girmeyen iki kadının meclis salonunda bulunmasını protesto için genel kurul salonunu terk etmişti.

Kuveyt meclisinde kadın milletvekili bulunmuyor. Seçim yapılıyor, ama hükümeti, seçim kazananlar değil, Emir'in atadığı hanedana yakın biri kuruyor. Son seçimlerde de kadın adaylar hüsrana uğradı ve hiçbiri meclise giremedi. Dinci ve muhafazakarlar, başı açık iki kadının kabineye alınmasını, "halk iradesine kafa tutma" olarak görüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler