Peres, Papa'yı Kudüs'e çağırdı

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Vatikan'ın, Papa 12. Pius'la ilgili, İkinci Dünya Savaşı dönemine atıfta bulunan tartışmalara meydan vermemesi ve Papa'nın Kutsal Toprakları ziyaret etmesi gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 19.10.2008 - 21:20
Abone Ol google-news

İsrail ile Vatikan arasında, Kudüs'teki Yad Vaşem Soykırım Müzesi'nde, İkinci Dünya Savaşı sırasında papalık görevinde bulunan 12. Pius'un resminin altında yer alan ve Pius'un, o dönemde Yahudiler'i Nazi katliamından kurtarmak amacıyla bir şey yapmadığını yazan yazı sorun olmayı sürdürüyor.

Vatikan'ın resmi işlerden sorumlu papazı Peter Gumpel, Vatikan'ın Soykırım Müzesi'nde Pius'un portresinin altındaki yazıyı protesto için Kutsal Topraklar'a ziyareti geciktirdiğini belirtmişti.

Ancak Papa 16. Benedict'in sözcüsü, gezinin gerçekleştirilmesinde, Pius'un resminin altındaki yazının belirleyici olmadığını ifade etmişti.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Kudüs'te basın mensuplarına yaptığı açıklamada, konunun Papa'nın ziyareti önünde bir engel teşkil etmemesi gerektiğini ifade etti ve "Kutsal ülkeyi ziyaretin kızgınlık ya da uyuşmazlıkla bir ilgisi olamaz" dedi. Peres, "Burası her zaman ve hepimiz için kutsal" diye konuştu.

Öte yandan, Yad Vaşem Basın Sözcülüğü de yaptığı açıklamada, "Papa 16. Benedict'in İsrail'e yapacağı herhangi bir ziyaretin siyasi mesele olduğu, Vatikan sözcüsü tarafından da açıklığa kavuşturulduğu için Yad Vaşem'in bu meseleyle herhangi bir ilgisi olamaz" dedi.

Yad Vaşem açıklamasında şöyle denildi: "Soykırım döneminin, Papa 12. Pius'un bundaki rolü de dahil olmak üzere genel incelemesi canlı bir biçimde sürüyor. Papa 12. Pius'un soykırım yıllarındaki faaliyetleri, tüm dünyada tarihçiler arasında tartışma konusu. Konunun Yad Vaşem'deki Soykırım Tarihi Müzesi'nde tanıtımı, bu konuyla ilgili en kapsamlı araştırmaların bir ürünü.
Yad Vaşem'in tarihçileri, süregelen araştırmayla ilgili her yeni gelişmeyi ve konuyla ilgili her belgeyi dikkatle izliyorlar. Yad Vaşem, söz konusu dönemle ilgili Vatikan arşivlerinin açılmasının, konu hakkındaki araştırmaların derinleşmesine yardımcı olacağı ve böylece bu tarihi sorunu açıklığa kavuşturacağı görüşündedir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon