Powell: Obama ülkeyi değiştirecek kişi

ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın, Cumhuriyetçi Partili olmasına rağmen rakip Demokrat Parti'nin başkan adayı Barack Obama'yı desteklediğini açıklaması, uzmanlarca 'Obama'yı seçimi kazanmaya götürebilecek kadar önemli' olarak değerlendiriliyor. Pawell, Obama'yı "Ülkeyi değiştirebilecek kişi" olarak nitelendirirken, Mc Cain'in kampanyasının ise kendisini hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.

Yayınlanma: 20.10.2008 - 08:15
Abone Ol google-news

ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın, Cumhuriyetçi Partili olmasına rağmen rakip Demokrat Parti'nin başkan adayı Barack Obama'yı desteklediğini açıklaması, Cumhuriyetçi Parti'ye büyük bir darbe olarak değerlendiriliyor.

Bazı yorumculara göre Obama, bu desteğin ardından Ohio, Florida gibi hangi yönde oy çıkacağı belirsiz eyaletlerde veya askeri üslerin ağırlıklı olduğu bazı eyaletlerde büyük bir avantaj yakaladı ve Powell'ın desteği, Obama'yı seçimi kazanmaya kadar götürebilir.

ABD Başkanı George Bush'un birinci başkanlık döneminde Dışişleri Bakanlığı yapan ve Irak Savaşı'ndan önce yönetimdeki şahin isimler arasında ılımlı ses olarak görülen Powell'ın kararı aslında sürpriz olmadı. Powell'ın, Irak Savaşı öncesi ve sırasında, yönetim içindeki şahin isimlerle sürtüşme içinde olduğu biliniyordu.

'Ülkeyi büyük bir değişimden geçirecek kişi'

Obama, Powell'ın desteğini duymasının ardından yaptığı açıklamada, bu desteği büyük bir alçak gönüllülük ve memnuniyetle kabul ettiğini söyledi. Obama'nın ayrıca Powell'ı telefonla arayarak, desteği için teşekkür ettiği belirtildi.

Colin Powell dün, gününü Amerikan televizyonlarının programlarında konuşarak geçirdi ve Obama'nın, ''ülkeyi büyük bir değişimden geçirecek kişi'' olduğunu söyledi.

Sadece Obama'yı destekleyen sözlerle de yetinmeyen Powell, 25 yıllık arkadaşı olmasına rağmen McCain'in izlediği olumsuz seçim kampanyasının kendisini hayal kırıklığına uğrattığını kaydetti.

Powell, ''Kendinizi Cumhuriyetçi Partili olarak mı görüyorsunuz?'' sorusuna karşılık Powell, ''evet'' yanıtını verdi.

 

'Bu ülkede Müslüman olmak yanlış mı?'

Powell ayrıca, Alaska Valisi Sarah Palin'in, McCain'in başkan yardımcısı adayı olmasına da değinerek, Palin'in gerektiğinde ABD başkanlığını üstlenme kapasitesine sahip olduğuna inanmadığını vurguladı.

Colin Powell, McCain'in seçim kampanyası sırasında Obama'nın, ''terörist ve Müslüman'' olarak sergilenmeye çalışılmasını da ''Amerika'ya yakışmıyor'' diye eleştirdi. McCain'in Obama'yı Müslüman gibi göstermeye çalıştığına da işaret eden Powell, ''Obama Müslüman değil, bir Hristiyan. Daima da Hristiyan oldu. Ama diyelim ki Müslüman. Bu ülkede Müslüman olmak yanlış bir şey mi? Cevap hayır. Amerika öyle bir yer olamaz. Yedi yaşında Müslüman bir Amerikalı çocuğun bir gün ABD başkanı olabileceğine inanmasında yanlış bir şey var mı? Kaldı ki, kendi partimin üst düzey üyelerinin Obama için (O bir müslüman ve teröristlerle bağlantılandırılmalı) dediğini duydum. Bu, Amerika olamaz'' dedi.

 

'Sosyalist' nitelemesine eleştiri

McCain'in Obama'yı ''sosyalist'' olarak nitelemesini de eleştiren Powell, ''Neden Obama'ya bu yakıştırma yapılıyor? Çünkü ülkenin vergi sistemine yakından bakılmasını öneriyor. Vergiler paranın yeniden dağılımı anlamına geliyor. Verginin büyük bir kısmı, onu ödeyenlere yol, havaalanı, hastahane ve okul olarak geri dönüyor. Vergiler ortak çıkarımız için gerekli. Ve vergi yapımızı incelemek, kimin daha fazla vermesi, kimin daha az vermesi gerektiğini konuşmak kimseyi sosyalist yapmaz. Bunu söylerseniz çok talihsiz ve yanlış bir değerlendirme yapmış olursunuz'' diye konuştu.

Powell, ''Kendinizi Cumhuriyetçi Partili olarak mı görüyorsunuz?'' sorusuna karşılık Powell, ''evet'' yanıtını verdi.

 

McCain: Powell'ın görüşüne katılmıyorum

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı John McCain ise, bir kaç haftadır Powell'ın bu yönde oy kullanacağı söylentileri dolayısıyla hazırlıklıydı ve 'bu değerli askerin görüşüne saygı duyuyorum, ancak katılmıyorum'' demekle yetindi.

McCain'in, başkan yardımcısı adayı olarak gözden geçirdiği isimler arasında Powell da bulunuyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler