Doğubeyazıt'ta izinsiz gösteri: 1 ölü

DTP'nin Ağrı, Şanlıurfa, Adana ve Tunceli'de düzenlediği mitinglerde olaylar çıktı. Ağrı'da çıkan olaylarda 1 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Olaylar Diyarbakır'a da sıçradı, esnaf kepenk kapattı. Başbakan Erdoğan Güneydoğu'daki gerginliğe Dicle Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada değindi. Erdoğan, "Türkiye özgürleştikçe terör örgütünün paniği artıyor" dedi.

Yayınlanma: 20.10.2008 - 09:55
Abone Ol google-news

Abdullah Öcalan'a cezaevinde şiddet uygulandığı iddiasıyla DTP'nin düzenlediği mitinglerde olaylar çıktı.

Ağrı DTP il teşkilatı önünde toplanan bir grup, basın açıklaması yapmak için Belediye Meydanı'na yürümek istedi. İlçe merkezinde yoğun güvenlik önlemi alan Emniyet Müdürlüğü ekipleri, grubun İsmail Beşikçi Caddesi'nden Belediye Meydanı'na geçmesine izin vermedi.

Bu sırada, terör örgütü ve elebaşı lehine slogan atan grup, polisin ''dağılın'' uyarısına taş ve sopalarla karşılık verdi. Biber gazı ve tazyikli suyla gruba müdahale eden polis, havaya ateş açarak göstericileri dağıtmaya çalıştı.

Çıkan olaylarda, göstericilerden Ahmet Özkan hayatını kaybetti. Çok sayıda gösterici gözaltına alındı.

 

Olayları incelemek üzere başmüfettiş görevlendirildi

İçişleri Bakanlığı, Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde polisin müdahale ettiği ve bir kişinin öldüğü olayları incelemek üzere bir mülkiye başmüfettişi ile bir polis başmüfettişi görevlendirdi.

 

Erdoğan'ı gergin bir atmosfer karşıladı

Başbakan Erdoğan ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ da Diyarbakır'a gitti.

Güneydoğu'da "Abdullah Öcalan'a kötü muamele yapıldığı iddiası ve Başbakan'ın Diyarbakır'a gelişini protesto" amacıyla kepenk kapatma eylemi yapılıyor.

Terör örgütü yandaşları kentin Bağlar ilçesi Şehitlik, Huzurevleri, Suriçi semtlerinde izinsiz gösteriler yaptı. Polis,  kendilerine taş da atan grupları dağıtmak için biber gazı kullandı.

Skorsky polis helikopteriyle kent üzerinde uçuşlar yapılarak, gösterilerin bulunduğu yerler, yerdeki polis ekiplerine bildirildi. Kentte güvenlik güçleri çok sıkı önlemler alırken, Başbakan Erdoğan'ın geçeceği güzergahlar da yollar kapatıldı, binalara keskin nişancılar yerleştirildi.

Diyarbakır'da kepenk kapatma eyleminin yanı sıra Büyükşehir Belediyesi'ne ait otobüsler de sabahtan itibaren seferler yapılmadı. Belediye ise konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

 

"Ekonomi ile demokrasi atbaşıdır"

Başbakan Erdoğan Güneydoğu'da yaşanan gerginliğe, Dicle Üniversitesi'nin 2008-2009 akademik yılınının açılış töreninde yaptığı konuşmada değindi. Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle;

- Demokrasiyi, özgürlükleri, huzur ortamını bozmaya çalışanlar milletin refaha kavuşmasına düşmandırlar. Yıllar yılı bu böyle olmadı. Terör örgütü devletin milletle bağını kesmeye çalışmadı

- Terörü hiçbir yatırımı ertelemenin bahanesi olarak görüp terörün ekmeğine yağ sürmüyoruz

- Terör örgütü kan dökerek bölge halkını sindirmeye çalışıyor. Terör örgütünün son dönemde eylemlerini sıklaştırmasına neden olan en temel etken budur

- Bir taraftan demokrasiden yana olduğunu söyleyeceksin, öbür tarafta esnafın ticaret yapma hakkını tehditle ortadan kaldıracaksın. Ekonomi ile demokrasiyi birlikte götüreceksiniz. Biri ileri biri geri olmaz

- Türkiye özgürleştikçe terör örgütünün paniği artıyor

- Uyuşturucu kaçakçılığı, terör taşeronluğu yapan bir örgütün benim Kürt kökenli vatandaşlarımın sözcüsü olması asla sözkonusu değil

- Bölgenin geriye gitmesine asla izin vermemeliyiz

- Halkımız terör baskısından, terörün ürettiği olumsuz şartlardan etkilenmesine izin veremeyiz
 Terörün istismar ettiği olumsuz şartları bir bir ortadan kaldırıyoruz

- Terörü ortadan kaldırmanın sadece askeri şartlardan geçmediğini biliyoruz

Erdoğan, yakın zamanda TRT'de kürtçe yayınların başlayacağını da belirtti. Erdoğan küresel finansal krizle ilgili olarak ise "inanıyorum ki bu kriz Türkiye'yi teğet geçecektir" dedi.
 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler