"16 Mart davası" zaman aşımından düştü

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Beyazıt'ta 30 yıl önce 7 öğrencinin ölümü, 41 öğrencinin de yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı ve silahlı saldırıya ilişkin 3 sanığın yargılandığı davayı, zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesiyle ortadan kaldırdı. Davanın müdahil avukatları, kararı temyiz edeceklerini açıkladı.

Yayınlanma: 20.10.2008 - 10:23
Abone Ol google-news

Beyazıt'ta 30 yıl önce 7 öğrencinin ölümü, 41 öğrencinin de yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı ve silahlı saldırıya ilişkin 3 sanığın yargılandığı ve zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasına karar verilen davanın müdahil avukatları, kararı temyiz edeceklerini bildirdi.

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Latif Aktı ile Özgün Koç katılmadı. Gıyabi tutuklu olarak aranan eski polis memuru Mustafa Doğan ise yakalanamadığı için duruşmada hazır edilemedi.

Duruşmada, müdahil avukatlar Cem Alptekin ve Hilmi Hanta'nın da aralarında bulunduğu 10 avukat duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada söz alan avukat Cem Alptekin, davadaki zaman aşımı süresinin 30 yıl olup olmadığının tartışılması gerektiğini dile getirerek, davanın zaman aşımı süresinin suç tarihinden itibaren 45 yıl olarak değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı, 3 sanık hakkındaki kamu davasının 16 Mart 1978'de olduğunu, suç tarihinden bu yana geçen sürede sanıklar lehine olan 765 sayılı yasada atılı suçlarda öngörülen 30 yıllık zaman aşımı süresinin dolduğunun anlaşıldığını, eski TCK uyarınca zaman aşımından düşürülmesine karar verilmesini talep etti.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Mustafa Doğan, Latif Aktı ve Özgün Koç hakkında, ''16 Mart 1978'de bomba atarak ve silahla tarayarak 7 kişiyi öldürmek ve tasarlayarak öldürmeye kalkışmak'' suçlarından 765 sayılı eski TCK uyarınca açılan kamu davasında zaman aşımı süresinin dolduğunu bildirdi.

Heyet, bu nedenle davanın, ''Zaman Aşımı'' hükmünü düzenleyen eski TCK'nın 102/1 ve 104/2 maddeleri uyarınca düşürülmesine karar verdi.

Sanıkların cezalandırılmasını isteyen müdahil avukatları, duruşma sonrası, en geç hafta içerisinde Yargıtaya başvurarak kararı temyiz edeceklerini bildirdi.

 

Olay

İstanbul Üniversitesi Merkez Binası'ndan 16 Mart 1978'de çıkan gruba Eczacılık Fakültesi önünde bombalı ve silahlı saldırıda bulunulması sonucu 7 öğrenci ölmüş, 41 öğrenci yaralanmıştı.

Bu olaya ilişkin yakalanan ve o dönemde İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesinde yargılanan Sıddık Polat beraat etmişti. Aynı eyleme karıştığı iddia edilen Zülküf İsot'un ise Elazığ'da yine olayın faillerinden olduğu belirtilen Latif Aktı tarafından öldürüldüğü öne sürülmüştü.

Bu olayın üzerinden 17 yıl geçtikten sonra Zülküf İsot'un babası, annesi ve kız kardeşlerinin verdiği bilgi doğrultusunda, haklarında yeni dava açılan eski polis memuru Mustafa Doğan ile Latif Aktı ve Özgün Koç'un, ''Taammüden adam öldürmek ve yaralamak'' suçlarından 7'şer kez idam ve 41'er kez 20'şer yıldan az olmamak üzere ağır hapis cezasına çarptırılmaları isteniyordu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler