Çocukluktaki stres yetişkinlikte hastalıklara yol açıyor

Araştırmalar, çocukluk zamanındaki zorluk ve stresin uzun dönemde ciddi fiziksel sağlık bozukluklarına ve hatta erken ölümlere neden olduğunu gösteriyor.

Yayınlanma: 19.08.2010 - 07:16
Abone Ol google-news

Çocukluk yıllarındaki yoksulluk ya da istismarın neden olduğu stresin, kalp hastalıkları, iltihaplar veya hücrelerin hızlı yaşlanması gibi rahatsızlıklara yol açtığı belirlendi.

ABD'deki Pittsburgh Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, yoksulluk ve erken yaştaki kalp hastalıkları arasındaki ilişkiyi araştırdılar ve maddi durumu kötü olan ailelerden gelen çocukların daha sert damarları ve daha yüksek kan basıncı olduğunu saptadılar.

Aynı araştırma ekibince gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, saldırganlık ve kızgınlık da bu çocukların özellikleri arasında bulunuyor. Bu çocuklar, stresli ve öngörülemeyen durumlara karşı aşırı duyarlı hale geliyorlar. Söz konusu ekibin başkanı Profesör Karen Matthews de bu durumu şöyle ifade ediyor:
"Bu şekilde diğerleriyle iletişim, uyarılma, kan basıncı ve iltihap seviyelerinin artmasına ve vücut direncinin azalmasına sebep olan bir stres kaynağı haline geliyor. Bu da kalp hastalıkları için risk oluşturuyor."


Yaşam süresi yedi yıldan 15 yıla kadar kısalabilir

İngiliz yayın kuruluşu BBC tarafından yansıtılan ve ABD'deki Ohio Üniversitesi'nde yapılan bir başka araştırmada, ebeveynlerden birinin ölümü ya da cinsel, fiziksel veya duygusal istismar gibi çocukluk travmalarının da yetişkinlerde daha hassas bir yapıya neden olarak stresi arttırdığı ve hatta hayat süresini kısalttığı görüldü.

Araştırma ekibi başkanı Profesör Janice Kiecolt-Glaser, "Çeşitli zorluklarla karşılaşmış olan insanlar yaşam sürelerini yedi yıldan 15 yıla kadar kısaltabilirler" şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler