Bilgisayarınız tehdit altında

Bilgisayar koruması çok tartışmalı bir konu. Hangi antivirüs yazılımını tercih ettiğiniz elbette önemli ama iş burada bitmiyor.

Yayınlanma: 22.08.2010 - 06:40
Abone Ol google-news

Cyberveillance isimli internet araştırma şirketinin bilgisayar antivirüs yazılımları hakkında yaptığı bir değerlendirme teknoloji gündemini bir hayli sarstı. Değerlendirmeye göre zaten etkinliği tartışılan antivirüs yazılımlarının bilgisayarı koruma gücü sanılandan da azdı. Özellikle yeni ortaya çıkan zararlı yazılımların tespit oranı ilk günlerde yüzde 19’a kadar düşüyordu. Bu oran bir ayın sonunda ancak yüzde 60’a çıkıyordu. Aslında paniğin bu kadar büyük olmasının sebebi şimdiye kadar antivirüs yazılımları alanında büyüyen ve dolayısıyla şişkin hale gelen rekabetti. Şu ana kadar Kaspersky ve Eset firmalarının liderliğini yaptığı antivirüs yazılımları bilgisayar sektöründe üstüne en çok tartışılan alan olmayı sürdürüyor. Buradaki mesele “PC mi, Mac mi” gibi beğeniye yönelik bir tartışmanın çok ötesinde. Çünkü bilgisayar korumasına yeterli özeni göstermemek kullanıcıya bilgisayarı kullanılamaz hale getirmeye kadar büyük zararlar verebilir. Sırf bilgisayar korumasına önem vermemek değil, bilinçsiz tercihler de kullanıcıyı büyük sıkıntılara sokuyor.

Antivirüs yazılım firmaları her ne kadar ürünleriyle birlikte başka koruma programlarının kullanılmasının gereksizliğini ve bunun bilgisayarlara vereceği muhtemel çakışma problemlerinden bahsetseler de işin uzmanları kesin çözümün asla tek başına antivirüs yazılımları olmadığı konusunda kullanıcıları uyarıyor. Lisanslı yazılım kullananlar için artık tek başına antivirüs yazılımı kullanmak yerine biraz daha paraya kıyıp aynı firmaların daha geniş kapsamlı internet güvenlik paketlerini kullanmak tercih edilen bir seçenek. Ancak bu da yeterli değil. Kullanıcılar artık bütçelerinin bir kısmını spyware ve firewall yazılımları için de ayırmak zorunda. Elbette burada da büyük bir liste içinden tercih yapmaları gerekecek. Spyware alanının öncü isimleri “Spyware Doc” ve firewall piyasasının önde gelen yazılımı “Zonealarm” bilgisayar korumasında çok etkili olsalar da sık sık bilgisayar kaynaklarının büyük kısmını işgal ederek performans sıkıntısı yaratmakla suçlanıyorlar.

Antivirüs yazılımlarının etkinliği konusundaki araştırma tartışma yarattı yaratmasına ama kendisi de başka bir tartışmanın konusu oldu. Önde gelen antivirüs yazılım firmalarından Panda’dan yapılan açıklamada sadece statik virüs tespitlerinin değerlendirmeye alındığı ve intreaktif güvenlik önlemlerinin görmezden gelindiği bunun da ortaya çıkan sonuçta önemli rol oynadığı söyleniyordu. Kullanıcıların işletim sistemi ve internet tarayıcısı tercihleri de bilgisayar korunmasında önemli rol oynuyor. Mac kullanıcılarının Windows kullanıcılarına göre çok daha az virüs tehdidi yaşadığı bilinen bir gerçek ama Windows kullanıyorsanız bile alternatif internet tarayıcısı kullanarak virüslere karşı önlem alabilirsiniz. Microsoft’un Windows’la birlikte kullanıma sunduğu İnternet Explorer'ın güvenlik açıkları zaten yıllardır biliniyor bu yüzden kullanıcılar için daha doğru tercihler açık kaynaklı internet tarayıcıları. Firefox açık kaynak kodlu bir yazılım olması sayesinde birçok eklentiyle birlikte çalışabiliyor. “Noscript” ve “Adblock” gibi eklentiler bir sürü virüsü daha bilgisayara ulaşmadan engelleme kapasitesine sahip. Ayrıca tüm bu seçenekler şirketlerin Windows ve PC tercihleri sebebiyle yüzdeye vurulduğunda alternatif yazılımlar çok daha az kullanılıyor. Dolayısıyla bilgisayar korsanları kullanıcıların Windows ve İnternet Explorer sahibi olduğunu varsayarak virüslerini üretiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler