CHP, vali polemiğini Meclis'e taşıdı

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, başta valiler olmak üzere devletin üst düzey memurlarının devlet sorumluluğu ve ciddiyeti ile bağdaşmayan uygulama ve açıklamalar yaptığını belirterek, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Yayınlanma: 26.08.2010 - 08:10
Abone Ol google-news

Iğdır Valisi Amir Çiçek başta olmak üzere bazı valileri eleştiren CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan,, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "İktidar partisinin beklentilerine ve çıkarlarına denk düşecek, örneğin oyların sayımı sırasında elektriklerin kesilmesi veya seçmen sandıklarının çalınması gibi kanunsuz her türlü eylem ve davranış, iktidar partisinin valisi olduğunu ifade eden mülkü amirlerce nasıl önlenecektir" diye sordu.
 

"Valiler, kaymakamlar siyasallaştırıldı"

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, TBMM Başkanlığı'na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Türkiye'nin son sekiz yıldır AKP iktidarıyla birlikte, devlet geleneklerinin, Cumhuriyet rejiminin temel değerlerinin ve geleceğinin tartışıldığı birçok olaya tanık olduğuna dikkat çeken Ayhan, "Bu süreçle birlikte ülkenin valileri, kaymakamları ve devletin üst düzey yöneticileri hızla siyasallaştırılmış, sonuçta başta valiler olmak üzere devletin üst düzey memurları, devlet sorumluluğu ve ciddiyetiyle bağdaşmayan uygulama ve açıklamalar yapmaya başlamışlardır" dedi.
 

"Pervasızca konuştu"

Iğdır Valisi Amir Çiçek'in, "Valilik mesleği yarı siyasidir. Bizi iktidar atadıysa elbet biz de iktidarın valisiyiz" sözlerini "pervasız" olarak niteleyen Ayhan, "Takdir edileceği üzere, bu siyasallaşma ya da kadrolaşma, valilerimizi Tunceli ve Elazığ örneklerinde olduğu gibi hukuk dışı işlere itmekte, devlet adamı niteliğinden hızla uzaklaştırmakta ve toplum nezdinde saygınlığını zedelemektedir" ifadesini kullandı.
 

Başbakan'a sordu

"Türkiye Cumhuriyeti devletinin valisi olma yerine siyasi iktidarın valisi olduğunu ısrarla vurgulayan bir mülkü amirin, kamu ve toplum yararı gözetmesi sizce olanaklı mıdır?" diyen

Ayhan, Başbakan'a şu soruları sordu:
"Uygulamalarıyla, toplumda eşitsizliğe neden olduğu yargı kararlarıyla da sabit olan valilerin hükümetinizce görevine devam ettirilmesi sosyal adalete ve Anayasa'nın eşitlik ilkesine uygun mudur?

Yanlı davranış ve eylemde bulunan valilere Başbakan Sayın Erdoğan tarafından övgüler düzülmesi AKP Hükümeti'nin demokrasi, sosyal adalet, ahlak anlayışından mı kaynaklanmaktadır?

İktidar partisinin beklentilerine ve çıkarlarına denk düşecek, örneğin oyların sayımı sırasında elektriklerin kesilmesi veya seçmen sandıklarının çalınması gibi kanunsuz her türlü eylem ve davranış, iktidar partisinin valisi olduğunu ifade eden mülkü amirlerce nasıl önlenecektir?

İktidarın valisi olduğunu ifade eden bir mülkü amirin gözetiminde, demokratik, sağlıklı bir referandumun gerçekleştirilmesi mümkün müdür?"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler