Ermeniler 'Altın Kayısı'yı farklı anlamış

Malatya Valisi Ulvi Saran, bu yıl, ''Malatya Uluslararası Film Festivali'' düzenlenerek, başarılı yapımlara ''Altın Kayısı'' ödülü verilmesine ilişkin, Ermenilerin festivalin isim hakkı konusunda dava açma hazırlığı yaptığı yönündeki iddialara cevap verdi.

Yayınlanma: 26.08.2010 - 09:18
Abone Ol google-news

Malatya Valisi Ulvi Saran, Ermenistan'daki, ''Altın Kayısı Uluslararası Film Festivali''nin düzenleme komitesinin, olayı farklı algıladığını söyledi.

Malatya'nın, ''Altın Kayısı Uluslararası Film Festivali'' düzenlemediğine vurgu yapan Saran, şunları söyledi:
'''Malatya Uluslararası Film Festivali' düzenliyor. Ancak festivalin ödülünün adı 'Altın Kayısı''. Festivalde dereceye giren, en iyi filme verilecek olan ödülün adı yani. İsim hakları mevzuatına göre bir başkasının haklarına tecavüz etmiş olmuyoruz. Eğer biz 'Altın Kayısı Uluslararası Film Festivali' demiş olsaydık onların kullanmış olduğu adı kullanmış olurduk. Nasıl ki Berlin'deki filim festivalinin ödülü 'Altın Ayı', Antalya'daki festivalin ödülü 'Altın Portakal', Adana'da düzenlenen festivalin ödülü 'Altın Koza' ise bizim de ödülümüzün adı 'Altın Kayısı'...''

Dünyada yetişen kayısının yüzde 75'ini Malatya'nın ürettiğine dikkati çeken Saran, ''İlimizin sosyal ve ekonomik gelişiminde böylesine önemli yeri olan bir ürünün adını ödül olarak koymamıza kimse mani olamaz. En doğal hakkımız'' dedi.

Saran, bu şekilde Malatya'nın başka bir yerdeki film festivalinin adını almış olmadığını belirterek, şöyle dedi:
''Malatya'da yetişen bir ürünü ödül olarak belirledik. Bunu kimse tekel altına alamaz. Burada hukuken sorun oluşturacak bir durum yok. Ayrıca hiçbir temel ürünün ödül olarak belirlenmesine kimse ipotek koyamaz.''


"Malatya kayısısı dünyaya mal olmuş"

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise Malatya kayısısının dünyaca ünü olduğunu ve bu kentle özdeşleştiğini söyledi.

Dünyanın kuru kayısı ihtiyacının yüzde 80'inin Malatya'dan karşılandığını, ürünün tanıtım hakkının kendilerine ait olduğunu dile getiren Erkoç, şöyle konuştu:
''82 ülkeye ihraç ettiğimiz kayısımızın Türkiye coğrafi işaret belgesi mevcut. Böyle kısır çekişmelerle bir yerlere varılması mümkün değil. Dünya kamuoyu, aldığı kayısıyla, kayısının Malatya'ya ait olduğunu tescillemiş durumda. Dünyada geçerli hukuk kuralları var. Bu kurallara herkesin uyması lazım. Bu konuyla ilgili bir tescilleri varsa söylenecek bir şey yok. Eğer böyle bir tescil yoksa tek taraflı yasaklama hakları da yok. Bu konuda kendimizi sonuna kadar savunuruz. Dünyaya mal olmuş bir ürünün tanıtım hakkı bize aittir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler