Kahin'den Türkiye'ye uyarı

ABD'li ekonomist Nouriel Roubini, Türkiye'yi cari açık konusunda uyardı.

Yayınlanma: 26.08.2010 - 09:00
Abone Ol google-news

ABD'li ünlü ekonomist Nouriel Roubini, Türkiye'nin Cari Açık sorununun, enerjiye bağımlı ithalatından kaynaklandığını, yani yapısal olduğunu belirtti.

Nouriel Roubini, kendi internet sitesinde, Türkiye'nin Cari Açığı konusunda yaptığı yorumda, Türkiye'nin dış ticaret kompozisyonu gereği ihracatının ithalatına bağlı olduğunu, ancak gerek ithalat, gerekse ihracatta küresel daralmaya bağlı düşüş nedeniyle Cari Dengenin açık verdiğini kaydetti.

Cari açığın yeni gibi görünmesine rağmen, aslından resesyon sonrası meydana gelen ve alışılmış bir durum olduğunu belirten Roubini, Türkiye'nin imalat sektörünün enerji ve dolayısıyla da petrol fiyatlarındaki yükselişten olumsuz etkilendiğini vurguladı.

Küresel dış ticaret talebinin yüzde 30 daraldığını belirten Roubini, bunun ihracatı azalttığını kaydetti.

Türkiye'nin, önceki yıllarda cari açığını ağırlıklı olarak, daha sağlıklı bir yol olan doğrudan yabancı sermaye ile finanse ettiğinin altını çizen Roubini, ancak Türkiye'nin yabancı sermaye girişinin yüzde 80'inini oluşturan Avrupa Birliği'ndeki durgunluğun doğrudan yabancı sermaye girişini olumsuz etkilediğini bildirdi.

Türkiye'de cari açığın, yıl sonunda milli gelirin yüzde 4,4'ü oranında gerçekleşmesini beklediklerini belirten Roubini, cari açığın finansmanının, 2011 de dahil olmak üzere doğrudan yabancı sermaye ile değil, sıcak para ile gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini de vurguladı.

 

"Resesyon riski artıyor"

ABD'li ekonomist Nouriel Roubini, ABD ekonomisinin bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1'in altında büyüyeceğini, bunun da yeni resesyon ihtimalini yüzde 40'a çıkardığını söyledi.

Roubini, yaptığı açıklamada, ikinci çeyreğe ilişkin büyüme tahminlerinin de yetkililerce ''en iyi ihtimalle'' yıllık bazda yüzde 1,2 olarak revize edileceğini belirtti.

En iyi senaryoda, yıllarca durgun, ortalamanın ve ''U'' trendinin altında büyüme beklediğini ifade eden Roubini, yüzde 1 veya altı büyüme hızıyla kredi faiz farkı ve interbank faiz farkı genişlerken küresel risk korkusunun hızla arttığını kaydetti.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın ekonomik büyümeye ilişkin verileri iki gün içinde revize edeceği tahmin ediliyor. Bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin yüzde 2,4 olarak açıklanan büyüme rakamlarının, dış ticaret açığının genişlemesi, yatırımların çok az artması ve zayıf inşaat sektörü nedeniyle yüzde 1,4 olarak revizyonu bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler