Türkiye'de bankacılık sağlam

Dünya Bankası Türkiye Masası Direktörü Ulrich Zachau, küresel krizin etkisiyle Türkiye'de büyümenin biraz yavaşlayacağının anlaşıldığını belirterek, ''Ancak, Türkiye bugün 2001 krizini yaşayan Türkiye'den farklı bir ülke. Türkiye'nin temelleri bugün 2001 krizine göre çok daha sağlam'' dedi. Zachau, Türkiye'nin istikrarını sürdürebilmesi halinde krizlere geçmiştekine göre çok daha dirençli olabileceğini vurguladı.

Yayınlanma: 21.10.2008 - 12:14
Abone Ol google-news

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEIK), Financial Times gazetesi ve Bankers Dergisi'nin de aralarında bulunduğu sponsorların birlikte düzenlediği ''Türkiye'de Bankacılık Sistemi'' konulu konferans, Londra'da başladı.

Konferansın ilk konuşmacısı olan Dünya Bankası Türkiye Masası Direktörü Ulrich Zachau, dünyadaki küresel krize dikkat çekerken, bunun Türkiye'deki muhtemel etkileri üzerinde durdu.

Küresel kriz çerçevesinde ortaya çıkan durumu da değerlendiren Zachau, gelişmekte olan piyasalara sermaye akışının azalmaya başladığını, Türkiye'nin yabancı sermaye akışına ihtiyacı bulunduğunu, bu nedenle de bu gelişmenin Türkiye'yi etkileyebileceğini söyledi.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) krizden etkilendiğini, ancak bu etkinin diğer borsalar kadar olmadığını da belirten Zachau, 2001 yılından bu yana bankacılık alanında reformlar yapıldığını, Merkez Bankası'na özerklik tanındığını hatırlattı. Zachau, Türk bankacılık sisteminin sermaye düzeylerinin yüksek olduğunu bildirdi.

Türkiye'de özel sektöre içerden sağlanan kredilerin gelişmeyi sürdürdüğünü ancak hala düşük sayılabileceğini belirten Zachau, Türkiye'de sağlam para politikası sonucu kamu borçlarının azaldığını belirtti. Zachau, Türkiye'de para politikası ve bütçe hedefine bağlı kalınmasının önemli olduğunu da vurguladı.

Zachau, geçmişteki büyüme oranlarının Türkiye'de pek çok yeni iş sahasının açılmasına olanak tanıdığını, ancak hala kadın ve gençlerin istihdamı alanında yapılması gerekenler bulunduğunu belirtti.

Eğitimde kalitenin yükseltilmesi ve enerji kaynaklarının arttırılmasının Türkiye'nin önündeki önemli hedefler olduğunu bildiren Zachau, bir soru üzerine de Türkiye'nin yabancı yatırımlar konusunda küresel krizin etkilerini diğer ülkeler kadar ağır hissetmeyeceğini söyledi.


Borsadaki gelişmeler

İMKB Başkan Yardımcısı Arıl Seren de konuşmasında borsa ticaret hacminin son 5-6 yıldır yükseldiğini, 2008 yılında bilinen sebeplerle küçük bir düşüş yaşanabileceğini, ancak büyük bir düşüş beklemediklerini ifade etti.

Son dönemde küresel krizin etkisiyle borsada düşüş kaydedildiğini buna özellikle yabancı bankaların kendi ülkelerindeki müşterilerine ödeme yapabilmek için İstanbul'daki hisselerini satmalarının yol açtığını anlatan Seren, Türkiye'nin genel ekonomik durumunu değerlendirirken de ülkenin Avrupa, Asya, Orta Doğu arasında bir koridor görevi üstlendiğine işaret etti.

Türkiye'nin özellikle bankacılık sektörü olmak üzere yabancı yatırımcılar açısından büyük fırsatlar barındırdığını belirten Seren, Türkiye'de yatırıma uygun bir ortam bulunduğunu, verimli yatırım imkanlarının geliştiğini ve geniş bir yelpazede yatırım enstrümanları olduğunu ifade etti.

Akbank Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Hayri Çulhacı da faiz oranlarının son yıllarda önemli ölçüde düştüğünü hatırlatarak, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine muhtemelen 2009'un ilk çeyreğinden sonra yeniden başlayacağını ve piyasadaki faizlerde düşüşlerin devam etmesini beklediklerini söyledi.

Konferansta konuşan diğer bir isim Ak Yatırım Genel Müdürü Ziya Akkurt ise, Türkiye'de yatırım fırsatlarını anlattı. Akkurt, 2005'ten bu yana hızla artan yabancı sermaye girişlerinin uluslararası piyasalardaki sorunlara rağmen, 2008'de 15 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler