İfade sırası Başbuğ'da

Genelkurmay Başkanlığı'nı dün devreden Orgeneral İlker Başbuğ, internet andıcı soruşturmasında ifadeye çağrılacak. Başbuğ'un ifadesini Ergenekon savcısı Zekeriya Öz alacak.

Yayınlanma: 28.08.2010 - 08:26
Abone Ol google-news

Vatan ve Habertürk gazetelerinde yer alan haberlere göre, Orgeneral Başbuğ, ifadeye internet andıcı belgesinin basında yer alması üzerine kapatılan internet sitelerinin yayınına yeniden devam etmesi için onay verdiği iddiasıyla ifade verecek. Başbuğ’un ifadesini özel yetkili cumhuriyet savcısı Zekeriya Öz alacak.

İddiaya göre, "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasının bir numaralı sanığı tutuklu Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek, internet sitelerinin yeniden yayına hazırlanması için Orgeneral Hasan Iğsız’ı ikna etti. Başbuğ da yayınların devamı için 'onay' verdi. Eski 1. Ordu Komutanı Iğsız ise savcılığa verdiği ifadesinde planların içeriğini alt rütbelilerin bildiklerini, attığı parafın günlük işler olduğunu savunmuştu.

Soruşturmayı yürüten Savcı Zekeriya Öz, şu ana kadar Orgeneral Hasan Iğsız ’ın da aralarında olduğu 11 kişinin “şüpheli ” sıfatıyla ifadesini aldı. Öz, soruşturma kapsamında ifadesini alacağı 19 kişiden biri olan "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davası sanıklarından Albay Dursun Çiçek'i en son sorgulayacak. Soruşturma kapsamında ifadeye çağrılan Tümgeneral Hıfzı Çubuklu’nun sağlık raporunu 31 Ağustos tarihine kadar uzattığı, bu tarihten sonra da gelmemesi halinde yakalama kararı çıkartılacağı öğrenildi.

Tüm bu ifadeler alındıktan sonra Orgeneral İlker Başbuğ ifade vermeye çağrılacak.


Siteler kapatıldı

2. Ergenekon davası tutuklusu emekli Albay Hasan Ataman Yıldırım’ın evinde yapılan bir aramada ele geçen “Hayhay” isimli bir belge sonrasında "internet andıcı" soruşturması başladı. Belgede Genelkurmay Başkanlığı'nın kara propaganda yapmak üzere kurdurduğu sitelerle ilgili ifadeler yer alıyordu. Yapılan araştırmalarda, çoğu birbirlerine link vererek bağlanan bu sitelerin Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı IP numaralarını kullandığı ve sitelerin Genelkurmay Başkanlığı’na ait olduğu bilgisine ulaşıldı. 35 sitenin tek mail adresi üzerinden yönlendirildiği, hepsinin tek isim üzerine alındığı tespit edilmişti. 35 farklı sitenin domain (yer) sağlayıcısı Ortadoğu Yazımlı Hizmetleri A.Ş. ve bu siteler alınırken de iletişim için verilen e-mail adresinin [email protected] adresi olduğu ortaya çıkmıştı.

Tam da bu sırada daha önce Ergenekon Savcıları ’na “Islak İmza ” belgesini gönderen meçhul ihbarcı ikinci bir ihbar maili gönderdi. İhbarcı Genelkurmay Başkanlığı tarafından iktidar ve cemaatler aleyhine kara propaganda yapmak amacıyla 42 internet sitesinin kurulduğunu ve Genelkurmay’a bağlı Bilgi Destek Daire Başkanlığı ’nın yerli ve yabancı 430 internet sitesini de sürekli takip ettiklerini ileri sürdü. Mailine bir de “internet andıcı” olarak adlandırılan bir belge ekledi. Belgeye göre, Nisan 2009 tarihli "andıç" Genelkurmay Bilgi Destek Daire Başkanlığı Destek Şubesi tarafından hazırlanmıştı. Belgenin altında Topçu Albay Cemal Gökçeoğlu ve Albay Dursun Çiçek de dahil 8 kişinin imzası bulunuyordu. Belgede 'Kimden' bölümünün karşısında 'Harekat Başkanlığı'ndan, 'Kime?' bölümünün karşısında da 'Genelkurmay 2. Başkanı'na' yazıyordu. Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız'dı.


Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, 6 Kasım 2009’da TSK’nın irticai ve bölücü tehdit unsurlarını izlemek üzere kurulmuş, işletilmiş internet siteleri bulunduğunu kabul etmişti.

Genelkurmay’ın kurduğu öne sürülen sitelerdan sadece irtica.org yayınına devam ediyor. Ancak sitenin sahibinin değiştiği bildirildi. Diğer internet siteleri ise kapatıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler