Baykal'dan önemli açıklamalar

CHP grup toplantısında konuşan Deniz Baykal, Ergenekon davasını gündemine aldı. "Ergenekon iddianamesinde her şey var ama olması gereken şey yok" diyen Baykal, "O dava vicdana sığıyor mu?" dedi. CHP lideri, konuşmasında Deniz Feneri yolsuzluğunun da üstüne gitti.

Yayınlanma: 21.10.2008 - 12:17
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, grubunun haftalık değerlendirmesinde yaptığı konuşmaya şair Fazıl Hüsnü Dağlarca'yı anarak başladı. Baykal "Değerli ozanımız şairimiz Fazıl Hüsnü Dağlarca’yı saygıyla anmak istiyorum. Dağlarca, Türkiye’nin en önemli şairlerinden birisiydi.Alıştığımız anlatışı değiştiren yepyeni şiirsellik derinlikleri yakalayan ve kendi şiirini dokuyan bir şairdi. Ama onun şiirini dokurken geliştirdiği şiiriyet, edebiyat anlayışımızı da derinden etkilemiştir. Temiz Türkçeyi kullanan bir insandı. Üstelik bir başka niteliği de toplumuna dudak bükmek anlamına gelmediğini bilerek, bu toplumun değerlerine sahip çıkarak, sanatçı olunabileceğini en güzel ortaya koymuş insandır." diyerek Dağlarca'yı andı.

Baykal'ın grup toplantısında yaptığı konuşmanın satırbaşları ise şöyle:

- Kredi kartları faiz oranları daha gerçekçi hale getirilmelidir.

- Ekonominin gidişatının iyi olmadığı tartışma götürmez bir hale gelmiştir.

- Cari açık çok tehlikeli bi noktaya gelmiştir. Bütçe konusunda bir zafiyet kendisini göstermiştir.

- Zamanında caka satacağım diye IMF ile anlaşma yapmamak bir hata oldu.

- Başbakan yolsuzlukları barındırmayız diyor. Yolsuzluk yapanı değil yolsuzlukları önleyin diyeni ihrac ediyorsun.


- Amasya milletvekili kendi ilindeki yolsuzluları şikayet etmişti, Balıkesir millletvekiline ne oldu?

- Mailye Bakanı naylon fatura kullanmakla itham ediliyor. Dünyanın hangi ülkesinde böyle bir maliye bakanı bulabilirsiniz.

- Deniz Feneri Davası'nda Başbakan dut yemiş bülbül gibi. Her konuda aslan gibi kükrüyorsun, ama burada süt dökmüş kedi gibi oluyorsun.

- Bir söz vardır: Küçük hırsızlar el feneri büyük hırsızlar deniz feneri kullanılır.

- Şimdi buna bir şey daha eklendi, "Evet doğru, ama mutlaka ampulde lazım ampulsüz olmaz."

 

Ergenekon

- Dün Ergenekon davası başladı. Hukuka büyük saygımız var ama hukuka saygı sadece vatandaşların görevi değildir. Bu davanın hukuki değil siyasi nitelikli amaçlı bir dava niteliğinde olduğu teşhisini başlangıçta yapmıştık. 

- 1.5 yıl sonra duruşma başlıyor. İnsanlar iddianameyi bilmeden tutuklu kalıyorlar. İddianameyi bilmeden tutuklananların birisi ölüyor. En ağır suçlara maruz kalan insan, hakkındaki suçlamaları öğrenemeden ölüyor. Kasa diyorlar, adamın cenazesini bizim Edirne Belediyemiz kaldırıyor. Bu topluma hizmet veren insanı, ipe sapa gelmez iddialar, telefon kayıtlarıyla gözaltına alınıyor ve oraya tutuluyor.

- Önemli bir askeri şahsiyet, bir kuvvet komutanı, çok büyük sağlık sorunlarıyla orada baş başa kalıyor. Felç durumunda cezaevi koşullarında. Ortada iddianame yok, yeni tutuklamalar yapıldı iddianame yok. 2450 sayfa iddianamede ne var ki?

- Bağlantılar kurulmamış, adı geçenler tanık mı sanık mı belli değil. Başbakan’ından, ana muhalefe kadar herkesin ismi geçiyor? Kim süzmüş bunu?

- Hukuk herkesin mutlaka baş üstünde tutması gereken bir olaydır. Aramızdaki ilişkileri çözecek bir başka dayanak noktası yok.

- Bütün bir ömür belli değerler için harcanacak sonra birisi benim işim bunu gerektiriyor toplayın bunları diyecek, sonra da  hukuk buna alet olacak. Bunu kabul etmiyorum.

- Bu şartlar altında buraya kadar geldi. Buna benzer davaları daha önce de gördük. Van’daki rektör davası bu değimliydi? Ahlaklı insan intihar ediyor. Bunun sorumluluğu yok mu?

 

"O dava  vicdana sığıyor mu?"

- Şimdi burada, dün duruşma başladı. Salona sığmamış. Dava salona sığmamış. Siz davanın salona sığıp sığmamasını bırakın da o dava vicdana sığıyor mu?

- Yabancı gazete diyor ki; da Vinci şifresi gibi iddianame. Yani roman gibi. Efsaneden kaynaklanan bir roman yazmış diyor.

- Ergenekon iddianemisinde her şey var bir tek olması gereken şey yok.

 

Terör - Güneydoğu

- Ülkenin Başbakanı bir kente gidiyor. Sokaklar bomboş, çöpler yığılmış, bütün esnaf kepenk kapatmış, bir tek dükkan açık değil, otomobil lastikleri köşe başlarında yanıyor. Sadece çocuklar ve polisler var.

- Dün yaşadığımız olay sıradan bir olay değildir. Dün yaşadığımız olay, Türkiye’de bir ayaklanma provasıdır.

- Şehit sayıları artıyor. Daha geçen hafta çok ciddi bir kayıp verdik. Olay bunun ötesinde. Olayın bunun ötesinde olduğu hemen ortaya çıkmayabilir. Bazen ortaya çıkabilir. Belli anlarda hangi noktalarda olduğumuzu göremeyiz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler