'Kılıçdaroğlu'nda lider kumaşı yok'

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Evetçi Sanatçı ve Aydınlara inanılmaz 'mahalle baskısı' var. Kılıçdaroğlu'nda lider kumaşı yok, en fazla seçime kadar koltukta kalabilir. Baykal, twitter'a girebilir ama CHP liderliğine dönemez. Yargı, bir grup tarafından ele geçirilmiş durumda. Makamlarını koruyabilmek için Türkiye'nin önünü karartıyorlar. Demokrasi güçlüyse Ordu güçlüdür" dedi.

Yayınlanma: 02.09.2010 - 12:59
Abone Ol google-news

Gazeteci Ömer Şahin'in KanalA'daki "Görüş Farkı" programına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay gündeme ilişkin soruları yanıtladı. CHP'den çok sayıda fire beklediğini söyleyen Günay, Kemal Kılıçdaroğlu'nda lider kumaşı olmadığını ve seçime kadar genel başkanlığını kaybedebileceğini öne sürdü. Referanduma "evet" diyen sanatçılara mahalle baskısı yapıldığını da öne süren Günay, "Yargı ele geçirilmiş durumda" diyerek yeni bir tartışmanın fitilini de ateşledi.
 

'Kılıçdaroğlu, seçimden önce değiştirilebilir'

Ertuğrul Günay, Kemal Kılıçdaroğlu'na şans tanımadı. Kılıçdaroğlu'nun seçime kadar koltuğunu kaybedebileceğini söyleyen Günay, "Hazırlığı, kadrosu olan genel başkan iddiasıyla gelmedi. Senaryonun işe yarayan parçası olarak monte edildi. Ya bu halkoylamasından sonra ya o seçimden önce mutlaka değiştirirler. En çok gideceği tarih seçimdir. Çünkü lider kumaşı olmadığı birkaç olayla ortaya çıktı" dedi.
 

'Baykal, Twitter'la uğraşabilir ama liderliğe dönemez'

Kılıçdaroğlu'nun gitmesi durumunda CHP'de başka arayışlar olacağını ifade eden Günay, Baykal için, "Twitter'la falan uğraşabilir ama başka bir şey yapmaz. Kendisi de yapmaz, şartlar da artık elvermez. 70 yaşından sonra insanların topluma bir şey vaat etmesi zordur. Hele kendi dalkavuk kitlenize kapanırsanız, bir süre sonra toplum da sizi kapıya koyar" yorumunda bulundu.
 

CHP ve MHP'ye: Akıl bu kadar tatile mi çıktı?

Halkoylamasında özellikle CHP'den büyük fire beklediğinin altını çizen Ertuğrul Günay, çıkacak sonucun birçok insanı şaşırtacağını söyledi. Referanduma darbecilerin, suç ortaklarının,işkencecilerin "hayır" demesinin normal olduğunu söyleyen Günay, CHP ve MHP'ye şöyle seslendi: "Bu tuzağın mağduru CHP ve MHP nasıl 'hayır' diyecek. Akıl bu kadar tatile mi çıktı? Siyaset bu kadar körükörüne ise bunca emeğime, gayretime oturur ağlarım."

Günay, referanduma "hayır" demenin suç ortaklığı anlamına mı geleceği sorusuna ise, "Tabii" karşılığını verdi. Bakan Günay, referandumda "evet" çıkacağından emin olduğunu söylerken muhalefete ilginç bir çağrıda bulundu: "Gelin yüzde 70, 80 ile kabul edelim. Sadece bizim emeğimiz olmasın. O zaman buna Ak Parti tek başına sahip çıkamaz. Oran büyürse payımız azalır. Türkiye'nin demokrasi serüveninde onların da payı olur ve güzel olur."
 

'Evet'çi sanatçılara inanılmaz mahalle baskısı yapılıyor'

Ertuğrul Günay, bir dönemin moda kavramı olan "Mahalle Baskısı"nın halkoylamasında "evet" demeyi düşünen sanatçı ve aydınlara yapıldığını vurguladı. Günay, "Evet diyen sanatçılara,aydınlara, AK Parti'nin biraz karşısında olan sosyal sınıf mensuplarına ciddi, inanılmaz mahalle baskısı var. Aydın olmanın da bir bedeli, sorumluluğu, onuru var. Kanaat önderi olan insanların cesur ve kararlı tavır alması gerekir. Aydın, sanatçı, okur yazar dünyasından çiddi oranda 'evet' oyu çıkacağını tahmin ediyorum. Bu konuda kimseye özel telkinde bulunmadım. Onlara Anayasa değişikliklerini iyi okumalarını söylüyorum" dedi.
 

'Ses kayıtları dehşet verici'

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yüksek yargıçların "Referandumda hayır için Öcalan'a ihtiyaç var" şeklinde basına yansıyan ses kayıtlarını dehşet verici bulduğunu açıkladı. Günay, "Çok üzüntü içindeyim. Adalet üst organlarının bu kadar siyasallaşması, şirazeden çıkacak kadar tartışmaların tarafı olması, kendi makamlarını korumak için Türkiye'nin önünü karartma çabası içine girmelerini dehşetle,üzüntüyle izliyorum" diye konuştu.
 

'Yargı, bir grup tarafından ele geçirilmiş durumda'

Bakan Günay, muhalefetin dile getirdiği "yargı ele geçiriliyor" eleştirilerine de cevap verdi. Kendisi de hukukçu olan Ertuğrul Günay, "Yargı ele geçirilmiş durumda. Bundan kurtulması istenmiyor. Tabloyu ibretle izliyorum. Yakın zamana kadar manzarının bu kadar vahim olduğunu düşünmüyordum" ifadelerini kullandı. Günay, yargıyı "kimin ele geçirdiği" sorusuna ise, "Yargı, garip biçimde birbirini seçen mekanizma tarafından ele geçirilmiş. Belli bir grup. Sen, ben, bizim oğlan düzeni var. Benim HSYK üyesi arkadaşlar kadar meslekte kıdemim var. Kimlerin, nasıl arkadaş hatırı, hemşehricilikle üst organlara seçildiğine defaatle tanık oldum. Bu direniş imtiyaz sahiplerinin son direnişleri. Sinsi bir direniş her tarafta görünüyor. Ancak halkın önünde hiçbir kuvvet duramaz. Halk oylaması birçok kilidi açacaktır" diye konuştu. Günay, HSYK'nin Kenan Evren'e göre dizayn edildiğini Anayasa değişikliğiyle yapının demokratikleşeceğini kaydetti.

'Çocukları kandırmayalım demokrasi güçlüyse, Ordu güçlüdür'

Genelkurmay Başkanlığı'nın afiş haline getirdiği "Güçlü Ordu, Güçlü Türkiye" sloganı değerlendiren Günay şöyle dedi: "Ben Ordu'da doğdum, vilayetimin adının zikredilmesi hoşuma gidiyor" şeklinde espri yaptıktan sonra şunları söyledi: "Arkadaşlar ısrar ediyor. Esas olan Türkiye'dir. Türkiye güçlü olunca her şeyin gücünü belirler. Kurumsal bağnazlıklarda bulunmamak lazım. Bu çağda demokrasi ve ekonomi güçlü olacak. Çocukları kandırmayalım. O güzelim törenleri(30 Ağustos) izledim. O aletler, araçlar vergilerle oluyor. Ekonomi olmazsa onların hiçbiri olmaz."

'Kenan Evren, Bakanlığa resim satmış'

Ertuğrul Günay, emekli olunca kendini resme veren 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren'in bazı tablolarını Kültür Bakanlığı'na sattığını da açıkladı. Evren'e yaranmak için bazı yöneticilerin ona "Sanat Güneşi" muamelesi yaptığını söyleyen Günay, "Bir dönem bir bedelle resimlerini satın almışlar. O tablo bir yerlerde duruyor galiba" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler