Ergenekon'a basın düzenlemesi

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki adliye salonunda yarın görülmesine devam edilecek olan ''Ergenekon'' davasında, duruşma salonun küçük gelmesi nedeniyle yaşanan sorunların tekrarlanmaması için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi bazı önlemler aldı.

Yayınlanma: 22.10.2008 - 10:05
Abone Ol google-news

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında haklarında dava açılan, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk ve eski İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Kemal Yalçın Alemdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 46'sı tutuklu 86 sanığın yargılanmasına yarın devam edilecek.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen davanın duruşması, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki duruşma salonunda yapılacak.

Dosyadaki sanık sayısının çokluğu ve güvenlik nedeniyle, aynı yerde görülmesi kararlaştırılan davanın yarınki duruşmasının saat 09.30'da başlaması bekleniyor.

Ergenekon davasında yaşanan sıkıntıların ardından bir takım düzenlemeler getiren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin aldığı tedbirler arasında, basına kota getirilmesi de bulunuyor. ''Ergenekon'' davasının bundan sonraki duruşmalarına, sadece Anadolu, Doğan, İhlas, Cihan, Dicle ve ANKA Haber Ajansları'ndan birer muhabir alınacak.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki adliye salonunda yarın görüşülmesine devam edilecek olan ve Hakim Köksal Şengün'ün başkanlığını yapacağı duruşmayı izleyecek olan diğer basın kuruluşlarının muhabirleri ise salon yanındaki alana kurulan ve görüntü ile ses aktarılan LCD ekrandan duruşmayı izleyebilecek.

 

Bitişikteki alan duruşma salonundan sayılacak

Kalabalık yüzünden tartışmalara neden olan duruşma salonunun bitişiğindeki alan da duruşma salonundan sayılacak. Ses ve görüntü kaydı yapılması gibi teknik imkanlar sağlanan ve daha önce 66 avukat ile 88 sanığın oturabileceği şekilde düzenlenen duruşma salonuna giremeyen basın mensupları ve sanık yakınları, duruşmayı bu alandan takip edebilecek.

Bunun dışında duruşma salonundaki görüntülerin aktarılması için duruşmanın görüldüğü mevcut salondaki 4 LCD ekranından biri bu alana yerleştirilecek.

Mahkeme heyetinin, duruşmanın başlangıcında önce reddi hakim talepleri konusundaki kararını açıklaması bekleniyor. Taleplerin reddi durumunda devam edilecek duruşmada, sanıkların kimlik tespiti yapılacak ve talep olması halinde iddianame veya iddianame yerine geçen belgelerin okunmasına geçilecek.

Salonun dar olması sebebiyle her sanığı en fazla 3 avukatın temsil edeceği duruşmada, önce tutuklu sanıklar ifade verecek. Bu sanıkların ifadesinin tamamlanması halinde, tutuksuz sanıkların ifadeleri için başka bir duruşma günü belirlenecek.

 

İlk duruşma

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, davanın ilk duruşmasında, salonda oluşan kalabalığa işaret edip mevcut şartlardan kendilerinin de memnun olmadığını anlatmış, İstanbul'da bu şartları sağlayabilecek başka bir duruşma salonu bulunmadığını söylemişti.

Şengün, duruşmanın başka bir alanda yapılması halinde, yerleşkedeki cezaevinde bulunan tutuklu sanıkların nakillerinde sorunlar yaşanabileceğini, bu sanıkların yorulabileceklerini ve sağlıklarının bozulabileceğini belirtmişti.

 

Talepler

İlk oturumda söz alan davanın tutuklu sanıklarından Doğu Perinçek ve diğer 10 sanığın avukatı Mehmet Cengiz, müvekkillerinin yasal bir muhalefet partisinin üst düzey yetkilileri olduğunu ve haklarındaki iddiaların da parti çalışmalarından ibaret bulunduğunu ifade ederek, mahkemenin dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirmek ve göndermekle görevli olduğunu savunmuştu.

Dava konusunun Anayasa Mahkemesi'nin yetkisinde olduğunu öne süren Cengiz, '''Hükümet devrilecekti' deniyor. Hükümet Ankara'dadır. Bazı gizli belgelerden bahsediliyor. Genelkurmay Ankara'dadır. MİT'in merkezi Ankara'dadır. İddianamede 4 mağdur var. Eylem Ankara'dadır. Bunlar dikkate alındığında, son hareketin yapıldığı yerin Ankara olması nedeniyle dosyanın Ankara'ya gönderilmesini istiyoruz'' demişti.

Avukat Cengiz, müvekkilleri hakkındaki davanın ayrılarak, ''Yetkisizlik'' kararı verilmesi yönündeki taleplerinin kabul edilmesini ve tutuklu sanıkların tahliyesini istemişti. Doğu Perinçek de dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesini talep etmişti.
Tutuklu sanık Kemal Kerinçsiz'in avukatı Kadir Kartal da mahkeme heyeti üye hakimlerinden Sedat Sami Haşıloğlu'na güvenleri olmadığını ve bu hakimin soruşturma sırasındaki tutuklamaların yüzde 40'ını yaptığını öne sürerek, davadan çekilmesini, ayrıca davaya giren Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ile Nihat Taşkın'ın değiştirilmesini istemişti.

Cumhuriyet Gazetesi'ne 3 kez bomba atılması nedeniyle suçtan zarar gördüklerini ileri süren Cumhuriyet Vakfı ile Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayın A.Ş avukatı Bülent Utku, DTP, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Hukukçular Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi, Şebnem Korur Fidancı'nın avukatları ile Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu çeşitli nedenlerle davaya müdahil olma talebinde bulunmuştu.

 

Savcı Pekgüzel'in görüşü

Taleplere ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Pekgüzel ise ''Mahkeme heyetini oluşturan hakimlerin reddi konusundaki taleplerin, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda (CMK) sayılan nedenlerden birisine dayandırılmadığını, hakimin reddedilmesini gerektirecek, tarafsızlığından şüphe edilecek bir gerekçe gösterilmediği'' için reddi hakim taleplerinin geri çevrilmesini istemişti.

''Danıştay saldırısının örgütün eylemlerinden sadece birisi olduğu, ele geçirilen belgelerden örgütün merkezinin İstanbul olduğunun anlaşıldığını, eylemlerin bir kısmının da burada yapıldığını'' ifade eden Savcı Pekgüzel, yetkisizlik konusundaki istemlerin de reddini talep etmişti.

Pekgüzel, İşçi Partili sanıklar yönünden dosyanın ayrılarak Yargıtay'a gönderilmesi konusundaki talebin reddini, Cumhuriyet Vakfı ile Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayın A.Ş'nin müdahilliğinin kabulünü, müdahilliğe ilişkin diğer istemlerin ise gerekli incelemeler yapıldıktan sonra karara bağlanmasını talep etmişti.

Mahkeme Heyeti ise taleplerin incelenmesi amacıyla duruşmayı 23 Ekim Perşembe gününe bırakmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler