Başbakan Erdoğan'a 'kınama'

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu(ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup göndererek, DİVES Genel Başkanı Lokman Özdemir'in tutuklanmasını kınadı. Burrow mektubunda, "Sayın Özdemir'in hemen serbest bırakılması konusunda gerekli önlemleri almanız konusunda size ısrar ediyor, bu yöndeki yanıtınızı bekliyorum" dedi.

Yayınlanma: 07.09.2010 - 13:11
Abone Ol google-news

ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, ITUC üyesi olan KESK'e bağlı Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası(DİVES) Başkanı Lokman Özdemir'in serbest bırakılmasını istedi.

Burrow mektubunda şunları ifade etti: "Yakın zamanda üyemiz Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu tarafından KESK'e bağlı DİVES Sendikası Başkanı Lokman Özdemir'in 24 Ağustos 2010 tarihinde gözaltına alındığı ve 29 ağustos 2010 tarihinden beri gözaltında olduğu bildirildi. Bilgilerimize göre, meşru sendikal çalışmalarını ürütürken tutuklanmış ve bu nedenle tutuklanmasının herhangi bir hukuki zemini yoktur. Sayın Özdemir sendika karıtı yaklaşımların ilk kez hedefi olmamıştır. 2008 yılında da kamu görevinden çıkarılmıştır."


"ITUC olarak Özdemir'in bırakılması konusunda ısrar ediyoruz"

Burrow mektubunda, ITUC'un Lokman Özdemir'in hemen ve şartsız olarak serbest bırakılması konusunda Türkiye'deki yetkililere ısrarcı davranacaklarını ifade etti. Mektupta Burrow, "Bu tutuklamayı ülkenizde sendikalara yönelik tacizlerin hala daha yaygın olduğunu doğrulaması nedeniyle esefle karşılıyoruz. ITUC'un daha önceden de olduğu gibi, sendikacıların tutuklanmasını ve sendikaların yüz yüze kaldığı sürekli adli tacizleri açıkça kınamaktadır" dedi.

Bu tutuklamanın, Türkiye'nin 1993 yılında onayladığı ILO'nun Örgütlenme Özgürlüğüne ilişkin 87 Sayılı sözleşmenin ihlal edilmesi anlamını taşıdığını ifade eden Burrow, "Uluslar arası sendikal bir örgüt, ITUC hükümetinizin sendika yöneticilerine ve üyelerine yönelik her türlü şiddet, misilleme ya da tehditten uzak bir ortamda temel sendikal hakların uygulanabilmesini sağlamasını talep ediyor. Bu ilkeye saygı gösterilmesini sağlamak hükümetinizin sorumluluğundadır" dedi.

Burrow, "Sayın Özdemir'in hemen serbest bırakılması konusunda gerekli önlemleri almanız konusunda size ısrar ediyor, bu yöndeki yanıtınızı bekliyorum" diyerek mektubunu sonlandırdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler