Müzik eserlerinin kullanımına lisans

Radyo ve televizyon yayıncıları meslek birliği ile müzik sektöründeki meslek birlikleri arasında telif hakları protokolü imzalandı. İmza törenine katılan RTÜK Başkanı Zahid Akman, "Yapılacak anlaşma, Türkiye'deki yayıncılığın bugün içinde bulunduğu seviyeden çok daha iyi bir noktaya gitmesine katkı sağlayacak önemli bir aşamadır" dedi.

Yayınlanma: 22.10.2008 - 13:58
Abone Ol google-news

Radyo ve Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği ile müzik sektöründeki meslek birlikleri arasında telif hakları protokolü imzalandı

''RATEM-Meslek Birlikleri Telif Hakları'' protokol imza töreninde konuşan RTÜK Başkanı Zahid Akman, meslek birlikleri ile radyo ve televizyon yöneticilerini bir araya getirdiklerini belirterek, telif haklarıyla ilgili sorunlar ve çözüme yönelik talepleri değerlendirdiklerini söyledi.

Akman, Türkiye'deki radyo ve televizyon yayıncılığını düzenlemekle sorumlu kurum olarak, sanat eserlerinin haklarını savunmak için kurulan meslek birliklerinden yana olmaları halinde, radyo ve televizyoncuların bundan rahatsız ve rencide olacağını belirtti. Televizyon ve radyolardan yana tavır gösterilmesi halinde de meslek birliklerinin rahatsız olacağına işaret eden Akman, bu nedenle RTÜK olarak bu anlaşmazlık sürecinin bir an önce sonlandırılması ve iki tarafın mutlu olacağı bir sonuca ulaşılması için tarafsız durmaya çalıştıklarını dile getirdi.
Zahid Akman, ''Bu uzun süreç şunu gösterdi ki, Türkiye'de sanat eseri sahipleri de televizyoncular da fikir ve sanat eserlerinin korunmasında ve haklarının teslimi noktasında dünya standartlarını takipte son derece başarılı olmalarına rağmen, bir araya gelip bu konuyu barışçı yöntemlerle çözme konusunda maalesef istenilen noktada değillerdi'' dedi.

Yapılanın Türkiye'deki yayıncılık hayatında bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Akman, ''Yapılacak antlaşma, Türkiye'deki yayıncılığın bugün içinde bulunduğu seviyeden çok daha iyi bir noktaya gitmesine katkı sağlayacak önemli bir aşamadır. Fikir ve sanat eserlerinin korunmasında Türkiye'de belirli bir bilincin ve duyarlılığın oluşması noktasında 10 yıldır yılmadan çalışan meslek birliklerine teşekkür ediyorum. Bu bir zaferse, bu zaferde en büyük hak meslek birliklerinindir'' diye konuştu.


Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Başkanı Yusuf Gürsoy da Türkiye'de radyo ve televizyon yayıncılığı alanında önemli bir dönemin yaşandığını ifade ederek, yaşadıkları en önemli sorunlardan birinin çözüme kavuştuğunu söyledi.

Gürsoy, radyo ve televizyon yayıncılığının bir kamu hizmeti olduğunun tartışılamayacağını dile getirerek, yayın kuruluşlarının bu görevinin aynı zamanda yasal bir zorunluluk olduğuna işaret etti.

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Ali Rıza Binboğa da, 12 yıldır telif hakları için mücadele ettiklerini anlatarak, fikri mülkiyetin bir insan hakkı olduğunu, fikri mülkiyet olmadan toplum ve insanların gelişemediğini aktardı.

Konuşmaların ardından RATEM, MESAM, Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği Başkanı Garo Mafyan , MÜ-YAP Başkanı Bülent Forta, Müzik Yorumcuları Meslek Birliği Genel Sekreteri Ali Rıza Türker arasında protokol imzalandı.

 

Müzik eserlerinin kullanım lisansı

İmzalanan protokolle, Türkiye'de müzik alanındaki telif haklarına bakış açısından köklü bir değişiklik yapıldı. Protokol, 2001 yılından bu yana telif hakları alanında radyo ve televizyoncular ile meslek birliklerini karşı karşıya getiren lisanslı müzik kullanımı sorununun çözüme kavuşturulmasını sağlayacak.

Bundan böyle RATEM üyesi 800'e yakın radyo ve televizyon kuruluşu, müzik yayınlarını uygun bedellerle lisanslı olarak devam ettirebilecek. Lisanslanan radyo ve televizyon kuruluşları MÜ-YAP tarafından verilecek şifre ile internet üzerinden yüz bine yakın arşive ve yeni çıkan her esere ulaşabilecek ve yayınlarında kullanabilecek.

Bu uygulama, radyo ve televizyon kuruluşlarının sıkça rahatsızlarını dile getirdiği çoklu sözleşme ve ödeme sistemini de ortadan kaldırırken, tek sözleşme ve tek ödeme şekliyle yürürlükte olacak.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler