En sert darbeyi YTL aldı

Yabancıların gelişmekte olan ülkelerden çıkış telaşı en çok Türkiye’yi sarstı. 3 yabancı bankanın akşam saatlerinde yoğunlaşan alımlarıyla dolar 1.60 YTL’ye dayandı.

Yayınlanma: 22.10.2008 - 15:53
Abone Ol google-news

Avrupa ve ABD piyasaları Fed’in destek paketlerine bir yenisini daha eklemesinin iyimserliğini yaşarken, yangın gelişmekte olan piyasalara sıçradı. Yabancı fonların çıkışlarıyla gelişmekte olan ülkelerin para birimleri değer kaybetti.

Yabancı bankaların son günlerdeki dolar alımlarını dengeleyen yerli bankaların da döviz piyasasında satıştan alıma geçmesi kuru bir günde yüzde 6 yükseltti. Serbest piyasada 1.56 YTL seviyesinden kapanan dolar kuru, piyasaların kapanış saatlerine yakın bankalararası piyasada artan alımlarla 1.5991 YTL’yi gördü. Yabancıların bono satıp, dolar alması da kurdaki yükselişte etkili oldu. Böylece dolar YTL karşısında son 3 yılın zirvesine çıktı.

Dolardaki iki günlük artış yüzde 8’yi bulurken, serbest piyasada Avro 2.09 YTLye yükseldi. Doların değer kazanmasında, bankaların fonlama ihtiyacı için dolara yönelmesi ve Fed dışındaki merkez bankalarının faiz indirmeye devam edeceği beklentisi de rol oynadı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernankenin yatırım fonlarının elindeki hisse senetlerini alacağını açıklayarak yeni bir paketi desteklemesi, doların yükselmesinin fitili yaktı. Avro/dolar paritesi 1.31 ile son 1.5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

İlk seansta yüzde 4.3 yükselen İMKB Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta artan satışlarla birlikte 40 puan düşüşle 26 bin 723 puandan kapandı. Faizler ise yüzde 21.90 ile son 3.5 ayın en yüksek noktasına çıktı. Avrupa borsaları kararsız bir seyir izlerken, ABD borsaları ise düşüşle açıldı. Arjantin’de hükümetin emeklilik fonlarını kamulaştıracağı yönündeki haberlerle Arjantin borsası yüzde 12’den fazla değer kaybetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler