Merkez Bankası faizi sabit tuttu

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugünkü toplantısında gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 16.75’te sabit tutarken, borç verme faiz oranını yüzde 20.25’ten yüzde 19.75’e indirdi.

Yayınlanma: 22.10.2008 - 16:36
Abone Ol google-news

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, banka bünyesindeki para piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 16,75'de sabit tuttu, borç verme faiz oranı ise yüzde 20,25'den yüzde 19,75'e indirildi.

Ayrıca, geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde, bankalararası para piyasasında 16.00-17.00 saatleri arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 12,75'de sabit tutuldu. Borç verme faiz oranı ise yüzde 23,25'den yüzde 22,75'e düşürüldü.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 19,25'den yüzde 18,75'e indirildi.

Para Politikası Kurulunun bugünkü toplantısına ilişkin yapılan açıklamaya göre, toplantıya Başkan Durmuş Yılmaz ile üyeler Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan, Abdullah Yavaş ve Mehmet Yörükoğlu katıldı.


''Bundan sonraki kararlar, küresel piyasalara göre şekillenecek''

Kuruldan yapılan açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın belirginleştiğine işaret ettiği bildirildi. Uluslararası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların iç ve dış talebi sınırlamaya devam edeceği ifade edilen açıklamada, yakın dönemde döviz kurlarında gözlenen hareketlerin enflasyon üzerinde oluşturduğu etkinin, gıda fiyatlarındaki olumlu görünüm ve petrol fiyatlarında gözlenen keskin düşüş ile telafi edileceğinin tahmin edildiği belirtildi.

Açıklamada, bu çerçevede, gelinen aşamada orta vadeli enflasyon tahminlerinde önemli bir değişiklik öngörülmediğine işaret edilerek, şunlar kaydedildi:
''Enflasyonun Ekim ayında gıda fiyatlarındaki oynaklıktan kaynaklı geçici ve sınırlı bir artış göstermesi, orta vadede ise kademeli olarak düşmeye devam etmesi beklenmektedir. Bununla birlikte, son dönemde küresel belirsizliklerin artarak devam etmesi, gerek enflasyon tahminlerinde gerekse para politikası kararlarında temkinli olmayı gerektirmektedir. Bu çerçevede Kurul, para politikası açısından temel gösterge olan borçlanma faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmezken, kısa vadeli faizlerde oluşabilecek potansiyel oynaklığı azaltmak amacıyla borç verme faizlerinin bu aşamada 50 baz puan indirilmesine karar vermiştir.''


"Döviz depo piyasası işlem limitlerinin artırılmasının yararlı olacak"

Toplantıda, döviz piyasalarındaki gelişmelerin de detaylı bir şekilde değerlendirildiği ifade edilen Kurul açıklamasında, bu dönemde döviz likiditesinin sürekliliğinin önemli olduğu, bu nedenle Merkez Bankası'nın, imkanları ölçüsünde öncelikle bankacılık sisteminin döviz likiditesini destekleyecek önlemlere odaklanması gerektiği ve bu doğrultuda döviz depo piyasası işlem limitlerinin artırılmasının yararlı olacağının vurgulandığı kaydedildi.
Ayrıca, gerekli görüldüğünde diğer önlemlere de başvurulabileceği hususunda mutabık kalındığı ifade edildi.

Merkez Bankası'nın, uluslararası piyasalardaki çalkantının Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşeni yapmaya devam edeceği belirtilen açıklamada, bundan sonraki politika kararlarının büyük ölçüde küresel piyasalardaki gelişmelere ve bunların yurt içine yansımalarına göre şekilleneceğine dikkat çekildi.
Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul;un geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği de önemle vurgulandı.
Para Politikası Kurulu Toplantı özeti sekiz iş günü içinde yayımlanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler