12 Dev Adam dünya ikincisi

Ulusal Basketbol Takımı, Türkiye'de düzenlenen 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nı 2. sırada tamamladı.

Yayınlanma: 12.09.2010 - 21:01
Abone Ol google-news

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın finalinde ABD'ye 81-64 yenilen Türkiye, tarihinde ilk kez ikinci oldu.

Karşılaşmanın sonunda ABD oyuncuları büyük sevinç yaşarken, iki takım oyuncuları birbirlerini kutladı.

Türk taraftarlar, maç sonunda iki takımı da alkışladı. Taraftarların isteği üzerine takım kaptanı Hidayet Türkoğlu, ulusal oyuncuları tribüne doğru götürdü. Taraftarlar, ''Türkiye sizinle gurur duyuyor'' diye alkışladı.
 

Hidayet sakatlandı

Karşılaşmanın ilk periyodunun sonunda bir pozisyondan sonra sakatlık geçiren Hidayet Türkoğlu, oyundan çıktı.

Kenara gelen Hidayet, soyunma odasına gidip, kısa bir süre sonra sahaya döndü. Ulusal basketbolcu, 2. periyodun 3. dakikasında oyuna girdi.

Bu arada, Kerem Tunçeri de 2. periyodun 3. dakikasında pota altı mücadelesinde Gay'in müdahalesiyle sert bir şekilde yere düştü. Ancak Kerem, daha sonra ayağa kalkarak, alınan molanın ardınan maça devam etti.
 

Hidayet-Chandler tartışması

Karşılaşmanın ilk periyodunda Hidayet Türkoğlu ile Tyson Chandler bir pozisyondan sonra tartıştı.

İlk periyotta pota altı mücadelesinden sonra Hidayet ile Chandler tartışırken, diğer oyuncular hemen araya girdi.
 

Merdiven boşlukları da doldu

Sinan Erdem Spor Salonu'nda daha önceki maçlarda merdiven boşluklarına kesinlikle seyirci alınmazken, final maçında merdiven boşlukları da doldu.

Özellikle protokolün yer aldığı locanın altındaki ve üstündeki tribünlerde merdiven boşluğu kalmazken, diğer tribünlerde de merdiven boşluğuna oturulduğu görüldü.

Öte yandan, tribünde bir taraftarın, ABD Başkanı Obama'nın seçim kampanyasında kullandığı ''Yes we can'' (Evet, başarabiliriz) sloganının yazılı olduğu pankart açması dikkati çekti.
 

Durant'a tepki

Maçın ikinci yarısının başında üçüncü periyodun 3. dakikası içinde Kevin Durant, attığı bir basketten sonra yaptığı hareket nedeniyle tribünlerden büyük tepki aldı.

Durant, attığı 3 sayılık basketin ardından tribünlere doğru bir el hareketi yapınca, taraftarlar bu oyuncuya büyük tepki gösterdi.

 

İkinci yarı marşla başladı

Türk taraftarlar, ilk yarıyı 10 sayı geride tamamlayan Türk Ulusal Takımı'nı coşturmak için ikinci yarıya marş söyleyerek başladı.

Taraftarlar, tribünde bir süre ''Dağ başını duman almış'' marşını hep beraber söyledi.

Ulusal takım, bir ara 18 sayıya çıkan farkı bu tezahüratların ardından 11 sayıya indirince taraftarlar ''Burası İstanbul, herkes ayağa'' diye tezahürat yaptı.

Son periyotta fark açılınca ''Milli takım, canım feda olsun sana, hiçbir şeye değişilmez, senin sevgin bu dünyada'' diye tezahüratlar yapan bir grup taraftar, son bölümde ise ''Teşekkürler 12 Dev Adam'' diye bağırdı.

 

"Türkiye sizinle gurur duyuyor"

Karşılaşmanın son 2 dakikasına ABD'nin 15 sayı üstünlüğüyle girilirken, tribünlerdeki tüm taraftarlar ''Türkiye sizinle gurur duyuyor'' diye tezahürat yapmaya başladı.

Taraftarların bu tezahüratına takım kaptanı Hidayet Türkoğlu, alkışla karşılık verdi.

Son 1 dakika 10 saniye kala kenara alınan Hidayet ve Kerem Tunçeri taraftarlar tarafından alkışlanırken, bu oyuncular da taraftarlara alkışla karşılık verdi. Bu arada, Başantrenör Bogdan Tanjevic, Kerem Tunçeri'ye sarıldı.

 

Tarihi maçı izleyemediler

Türkiye'nin ABD ile yaptığı final maçını, Ankara Büyükşehir Belediyesince Kızılay Meydanı'nda kurulan, 36 metrekare boyunda 6,5 ton ağırlığındaki dev ekrandan izlemek isteyen yurttaşlar, uydudan sinyal alınamaması nedeniyle ekrana görüntü sağlanamayınca maçı izleyemedi.

Maçı buradan izlemek isteyen çok sayıda yurttaş, ellerinde Türk Bayraklarıyla Kızılay Meydanı'nda toplandı. Maçın başlamasıyla birlikte, NTV televizyonunca uydu yayınına şifre konulunca dev ekrana görüntü alınamadı.

Bunun üzerine belediye yetkilileri, NTV televizyonunun yetkilileriyle görüşerek şifreleri edindi, ancak uydudan sinyal alınamaması nedeniyle ekrana görüntü sağlanamadı.

Aksaklığın giderilmesini bekleyen vatandaşlar, ıslıklarla durumu protesto etti. Bazı yurttaşlar ise ''rezalet, rezalet'' sloganları attı. Maçın ilk yarısının ardından belediye yetkilileri, anons yaparak uydudan sinyal alamadıklarını belirtti ve yurttaşlardanözür diledi.  

Devre arasında ödül

Sinan Erdem Spor Salonu'nda yapılan karşılaşmanın devre arasında gerçekleştirilen ödül töreninde FIBA Başkanı Yvan Mainini ve eski FIBA Başkanı Bob Elphinston, uluslararası basketbol tarihinin onur ödüllerini verdi.

Basketbol tarihinin efsanevi oyuncuları Vlade Divac, Dragan Kicanovic (Sırbistan), Dino Meneghin (İtalya), Cheryl Miller (ABD) Arvydas Sabonis (Litvanya), Oscar Schmidt (Brezilya), Natalia Zassoulskaya (Rusya), antrenörler Lindsay Gaze (Avustralya), Evgeny Gomelsky (Rusya), Mirko Novosel (Hırvatistan), hakemler Jim Bain (ABD) ve Konstantinos Dimou (Yunanistan) ve basketbola katkıda bulunan George Killian (ABD), Hans Joachim Ottu (Almanya), Ernesto Segura de Luna ve Abdoulaye Seye Moreau (Senegal) düzenlenen törenle ödüllerini saha ortasında aldı.

Basketbolseverler efsaneleri alkışlarken, en çok alkışı Vlade Divac ve Arvydas Sabonis aldı.

 

Maç sırasında sürpriz telefon

Türkiye, ABD ile final maçını oynarken Washington'dan sürpriz bir telefon geldi. Hürriyet'in haberine göre, ABD Başkanı Obama, Erdoğan'ı arayarak "Amerika için tezahürat yapıyorum ama kim kazanırsa kazansın iki takım da çok iyi basketbol oynuyorlar" dedi.

 

Ersan maskesini çıkardı

Şampiyona öncesi hazırlık döneminde burnuna aldığı darbe nedeniyle şampiyonada maçlara yüzünde maske ile çıkan Ersan İlyasova, ABD ile yapılan final maçında maskeyi çıkardı.

Ersan, şampiyonada ilk kez yüzünde maske olmadan mücadele etti.

 

Ünlüler de maçta

Türkiye'nin Fransa ile yaptığı 2. tur maçında (A) Ulusal Futbol Takımı için reklam panolarının arkasına konulan sandalyeler, final maçında iki sıraya çıktı.

Saha kenarında reklam panolarının arkasında iki sıra olarak yerleştirilen sandalyelere Fenerbahçeli futbolcular Alex de Souza, Semih Şentürk, Volkan Demirel, Beşiktaşlı futbolcular İbrahim Toraman, İsmail Köybaşı, Rüştü Reçber, Galatasaraylı futbolcu Arda Turan, eski futbolcu ve spor yorumcusu Rıdvan Dilmen, tiyatrocu Behzat Uygur, şarkıcı Ebru Gündeş, Demet Akalın, Athena grubu üyeleri, oyuncu Kenan İmirzalıoğlu ve bazı ünlü simalar oturdu.

 

Biletler karaborsada

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda Türkiye'nin tarihinde ilk kez finale yükselmesiyle Türk taraftarların bilet talebi artarken, günler öncesinde tükenen final günü biletleri karaborsaya düştü.

Biletlerin karaborsada normal satış bedelinden çok üzerinde satıldığı, kendi takımları finale çıkamayan bazı yabancıların da ellerindeki biletleri sattığı öğrenildi.

Bu arada, salon çevresinde güvenlik güçleri karaborsa için de önlem alırken, karaborsacıların salona giden yollarda bilet sattığı bildirildi.

 

Geniş güvenlik önlemleri

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın final gününde de Sinan Erdem Spor Salonu'nda geniş güvenlik önlemleri alındı.

Daha önceki maçlarda olduğu gibi salon çevresine biletsiz seyirci alınmazken, basketbolseverler ve gazeteciler X-Ray cihazından geçirilerek salona girdi.

Salon çevresinde görev yapan zabıta ekipleri de şampiyonanın resmi ürünlerinin korsan olarak satılmasına salonun etrafında izin vermedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon