Uluslararası karikatüristlerle panel

"Don Quichotte" e-mizah dergisinin Şişli Belediyesi sponsorluğunda düzenlediği uluslar arası karikatür yarışması "Avrasya Köprüsü İstanbul"un dün akşam Schneidertempel Sanat Galerisi'ndeki ödül töreni öncesinde uluslar arası karikatür ustaları FECO Başkanı Peter Nieuwendijk (Hollanda), Valeri Kurtu (Almanya/Moldavya), Aurel Stefan Alexandrescu (Romanya) ve Seyran Caferli (Azerbaycan) "Quo Vadis Caricature-Karikatür Nereye Gidiyor" başlıklı Erdoğan Karayel’in yönettiği panelde bir araya geldiler.

Yayınlanma: 16.09.2010 - 13:12
Abone Ol google-news

Panelistler, İstanbul hakkındaki düşünceleri ve gözlemlerini, dünya karikatürünün ve karikatürcülerinin sorunları üzerine görüşlerini masaya yatırdılar, İstanbul ve Türk karikatüründen övgüyle bahsettiler. FECO Başkanı Nieuwendijk; “İstanbul’da bütün dünyayı koklayabilirsiniz. Yakından tanıdığımız Türk Karikatürü de dünyada ilk ondadır” derken karikatürün ne olduğu sorusunu da; “Karikatür çizgi ötesi bir şeydir, resim, renk değildir. Net bir ifade ortaya koymalıdır. İzleyen espriyi kavrayabilmelidir” sözleriyle yanıtladı.

Dijital karikatür ve yarışmaların, bilgi edinme, iletişim için kolaylık getirdiği kadar telif ve kopyalama konusunda tehlikeler taşıdığına, yoğun emek ürünü olan orijinal karikatürle ve yarışmalarıyla bir değerde olamayacağına dikkat çektiler. Kopya ile benzer karikatürü ayrı tutan, fikirlerin benzeyebileceğini savunan panelistler iyi organizasyonlar, bilgili, objektif, saygın jürilerle yarışmalardaki bütün sorunların aşılabileceğini vurguladılar. Yarışmalarda para ödülüne sıcak bakmayan Nieuwendijk; “Bir yarışmada ödül alan karikatürün başka yarışmalara girmemesi konusunda sınırlamalar getirilmeli” dedi. Karikatürcülerin sorumluluğunu özellikle "Hz. Muhammed Karikatürleri" konusunda otosansüre Nieuwendijk ve Aurel Stefan Alexandrescu kesinlikle karşı çıkarak; “Karikatüristin eline şunu çiz buna dokunma diye liste tutuşturamayız. Karikatürist için kıstas karikatürünün kalitesidir, çizgisinin iyi olup olmamasıdır. Zaten bunların pekte iyi çizildiği söylenemez” derken, Kurtu ve Caferli; “Karikatür nifak sokmamalı, barışa hizmet etmelidir” dediler.  


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler