Kriz, Güney Kore'yi yavaşlatıyor

Güney Kore ekonomisinin büyümesi, küresel krizin imalat sanayiyle ihracatını olumsuz etkilemesi ve inşaat sektörünün daralması nedeniyle üçüncü çeyrekte yavaşladı. Merkez Bankası'ndan bir yetkili, geçen yıl yüzde 5 büyüyen ekonominin, bu yıl yüzde 4,6 büyüme hedefini yakalamasının mümkün olmadığını söyledi.

Yayınlanma: 24.10.2008 - 09:05
Abone Ol google-news

Merkez Bankası, eylül ayında sona eren üçüncü çeyrekte ekonominin, geçen yıl aynı dönemle karşılaştırıldığında yüzde 3,9 büyüdüğünü açıkladı. Bunun Asya'nın en büyük dördüncü ekonomisinin yüzde 3,4 büyüdüğü 2005 yılının ikinci çeyreğinden bu yana en kötü performans olduğu belirtildi.

Güney Kore ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 4,8 büyümüştü.

Merkez Bankası yaptığı açıklamada, imalat sanayi ve ihracatın büyümesinin, otomotiv, elektronik cihazlar ve bilgisayar satışlarındaki gerileme nedeniyle yavaşladığını, hizmetler sektöründeki büyümenin de zayıfladığını belirtti.

Citibank'ta görevli ekonomist Oh Suk-tae, ''Her şey kötü gidiyor. İhracattaki ve imalat sanayindeki yavaşlama küresel ekonomik gerilemenin etkisini gösteriyor'' dedi.

Merkez Bankası bu yılın üçüncü çeyreğinde ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 düştüğünü ve aynı dönemde inşaat sektörünün yüzde 0,3 daraldığını belirtti.

Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 10,6 (110,96) puan gerileyerek 938,75 puana düştü. Kospi, 999,08 puanı gördüğü 29 Haziran 2005'ten bu yana ilk kez 1000 puanın altına indi. Borsa bu yıl şimdiye kadar yüzde 49,4 geriledi. Merkez Bankası, 2004 yılının sonundan bu yana ilk kez bu ay başında faiz oranını çeyrek puan düşürerek yüzde 5'e çekmişti.

Faiz indirimiyle birlikte, geçen ay yüzde 17 ve bu yıl şimdiye kadar yüzde 33'ten fazla değer kaybeden para birimi ''won''un daha fazla düşme baskısıyla karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor.

Güney Kore hükümeti pazar günü bankaların dış borçlarına üç yıl garanti dahil finansal sisteme 130 milyar dolarlık destek planı açıklamıştı. Hükümet ayrıca sıkıntıdaki inşaat şirketlerine 3,5 milyar dolar destek verileceğini belirtmişti.

 

Samsung

Bu arada elektronik devi Samsung'un üçüncü çeyrek karı küresel ekonomideki yavaşlamaya bağlı olarak yüzde 44,4 geriledi.

Şirket, 30 Eylülde sona eren çeyrek itibariyle karının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44,4 azalarak 869 milyon dolara indiğini açıkladı. Şirket geçen yıl aynı dönemde yaklaşık 1,52 milyar dolar kar etmişti.

Açıklamada, şirketin satışlarının aynı çeyrekte yüzde 15,4 artarak 13,7 milyar dolara çıktığı da ifade edildi.

Dünyanın en büyük hafıza kartı, LCD ve düz ekran televizyon üreticisi ve Finlandiyalı Nokia'dan sonra en büyük ikinci cep telefonu üreticisi Samsung'un üst yöneticisi Chu Woo-sik, ''Üçüncü çeyrek karımız küresel ekonomideki yavaşlama sonucu piyasa koşullarının kötüleşmesinden etkilendi'' dedi.

Üçüncü çeyrekte 51,8 milyon adet telefon satışı yapan şirket, bu yılın tamamında bu rakamı 200 milyon adede çıkarmayı hedefliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler