Konsolosluğa siyah çelenk

Fransa'nın Romanları sınır dışı etmesini protesto eden grup, bu ülkenin İstanbul Başkonsolosluğu önüne siyah çelenk bıraktı.

Yayınlanma: 20.09.2010 - 14:37
Abone Ol google-news

Trakya Roman Dernekleri Birliği Platformu üyesi grup, Fransa İstanbul Başkonsolosluğu önüne siyah çelenk bıraktıktan sonra, ellerinde taşıdıkları pankartlarla, Romanları sınır dışı etme politikasından dolayı bu ülkeyi protesto etti.

Grup adına açıklama yapan Platform Başkanı Mustafa Taşçeviren, Fransa'nın Ocak ayı başından bu yana 8 binden fazla Romanı sınır dışı ettiğini anımsattı.

Taşçeviren, Avrupa ülkelerinin vatandaşları olan Romanların durumunun iyileşmesi konusunda çağdaş ve demokratik politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini, aksi taktirde göç ve bu tarz üzücü durumların devam edeceğini kaydetti.

Fransa'daki Romanların maruz kaldığı kötü yaklaşımları kınadıklarını ve onların yanlarında olduklarını ifade eden Taşçeviren, şunları söyledi:

''Avrupa'da yaşayan 12 milyon Roman vatandaşın hak ve özgürlükleri ile ilgili yasal düzenlemelerin, Fransa ve İtalya gibi ülkelerin uygulamalarının ne kadar yetersiz olduğu ortadadır. Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'nun Romanya'daki toplantıda konu ile ilgilenmesi ve Avrupa'da yaşayan Romanlara da 'Roman kardeşlerim' diye hitap etmesi bizleri memnun etmiştir."

Taşçeviren, hükümetin, Türkiye'de yaşayan ve ülkenin asli unsuru olan Romanlarla ilgili yapmış olduğu çalışmaların takdir edilmesi ve kendilerini insan hakları konusunda çok ileri gören Avrupa ülkelerine örnek olması gerektiğine inandıklarını belirterek, Fransa'daki Romanların durumunun çözülmesine yönelik, Avrupa Birliği'nden ciddi adımlar atmasını beklediklerini kaydetti. Grup, açıklamanın ardından olaysız dağıldı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler