30. Avrasya Maratonu yarın koşulacak

Kıtalararası Avrasya Maratonu bu yıl 30. kez düzenleniyor. Maraton, Anadolu yakasında Boğaziçi Köprüsü gişelerinin 300 metre gerisinde başlayacak ve bu yıl ilk kez Sultanahmet At Meydanı'nda sona erecek. Maratonun başlangıç ve bitiş noktası arasındaki kot farkından dolayı bu yıl güzergahta değişiklik yapıldı. Maratondaki, toplam para ödülü, 1 milyon 1000 ABD Doları. Yarış bitimine kadar yollar kademeli olarak trafiğe kapatılacak.

Yayınlanma: 25.10.2008 - 08:31
Abone Ol google-news

İstanbul'da bu yıl 30. kez düzenlenecek Kıtalararası Avrasya Maratonu, yarın koşulacak. Maraton, Anadolu yakasında Boğaziçi Köprüsü gişelerinin 300 metre gerisinde başlayacak ve bu yıl ilk kez Sultanahmet At Meydanı'nda sona erecek. Maratonun başlangıç ve bitiş noktası arasındaki kot farkından dolayı bu yıl güzergahta değişiklik yapıldı.

30. Kıtalarararası Avrasya Maratonu'nda atletler, Anadolu Yakası'nda Boğaziçi Köprüsü gişelerinin 300 metre gerisinden saat 09.00'da verilecek startla koşuya başlayıp, köprüyü geçtikten sonra Beşiktaş sapağından ayrılarak Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş'a, oradan sahil yolundan Karaköy'e, Galata Köprüsü'nden geçip Eyüp'e gidecek ve Feshane'den dönerek, Unkapanı'nı geçip, Yenikapı'dan sahile inecek ve Bakırköy'den dönerek, Gülhane Parkı'ndan geçip Sultanahmet At Meydanı'nda maratonu tamamlayacak.

Toplam para ödülü 1 milyon 100 ABD doları

Avrasya Maratonu'nda geçen yıl olduğu gibi bu yıl da toplam para ödülünün 1 milyon 1000 ABD Doları olarak açıklandı.

Maratonda erkekler ve bayanlarda birinciler 60 bin ABD Doları, Türkler tasnifinde de erkekler ve bayanlarda birinciye 20 bin ABD Doları para ödülü verilecek. Maratonda parkur rekorunun ödülü ise erkekler ve bayanlarda 5 bin ABD Doları olacak. Türk atletler maratonun genel sıralamasında ilk 3'e girerlerse, genel sıralama ödülünün ikiye katlanacağı, ancak Türkler tasnifi ödülünü alamayacakları bildirildi. Maratonda ayrıca bu yıl ilk kez Türkiye rekoru kıran erkek ve bayan atletlere para ödülünün yanı sıra, birer otomobil hediye edilecek.

Bu arada, bu yıl 100'e yakın uluslararası televizyon kanalının maratonu canlı veya bant yayınıyla haber yapacağı bildirildi.

 

Yine çip sistemi uygulanacak

Avrasya Maratonu, bu yıl 3. kez çipli sistemle koşulacak. Çipli sistemde, ayakkabısına mikroçip takılan atletin parkura yerleştirilen elektronik plakalar üzerinden geçmesiyle devreye giriyor ve dereceyi belirtiyor.

Öte yandan, bu yıl ilk kez atletlerin internet üzerinden canlı olarak takip edilebileceği, mikroçip sisteminde atletlerin derecelerinin anında ''www.istanbulmarathon.org'' sitesinden izlenebileceği kaydedildi. Böylece dünyada ilk defa bir maratonun internet üzerinden izlenebileceği açıklandı.

 

Halk koşusu

Halk Koşusu ise saat 09.30'da, Altunizade Köprüsü altında verilecek startla başlayacak. Bu yıl maratonda olduğu gibi Halk Koşusu'nun da güzergahı değişti. Geçen yıl Altunizade Köprüsü'nde başlayıp Boğaziçi Köprüsü, Mecidiyeköy girişi, Mecidiyeköy, Şişli Camii önünden Şişli, Osmanbey ve Harbiye'nin ardından Taksim Meydanı'nda tamamlanan koşu, bu yıl yine aynı yerde başlayıp, Boğaziçi Köprüsü, Beşiktaş sapağından ayrılarak Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş ve ardından BJK İnönü Stadı'nda sona erecek.

Halk Koşusu'na yaklaşık 100 bin kişinin katılmasının beklendiği açıklandı. Öte yandan, bu yıl maratonun sloganının yine bayrak olduğu ve İstanbul'un Türk bayraklarıyla süsleneceği bildirildi.

Maraton sırasında 25 adet ambulans, tam teşekküllü çadır hastane, her an hazır bulunan bir sağlık ekibi ve güzergah üzerinde acil vakalara karşı uyarılmış hastanelerin olacağı kaydedildi.

Diğer yandan, göğüs numaralarını gösteren sporcuların yarış günü saat 09.00'a kadar belediye otobüsleri, deniz otobüsleri, metrobüsler ve hızlı tramvaylardan ücretsiz olarak yararlanabilecekleri, sporcuların en geç saat 07.30'da Taksim Meydanı ve Ayasofya'dan kalkacak İETT otobüsleriyle start noktasına götürüleceği ifade edildi.

Ayrıca, Anadolu Yakası’nda Boğaziçi Köprüsü gişelerinin 300 metre gerisinden başlayarak Sultanahmet Meydanı’nda sona erecek maraton dolayısıyla pazar günü saat 07.00’den yarış bitimine kadar bazı yollar kademeli olarak trafiğe kapalı tutulacak.

 

Köprü ve bazı yollar trafiğe kapanacak

İstanbul'da düzenlenecek “30. Kıtalar Arası Avrasya Maratonu” nedeniyle 26 Ekim Pazar günü Boğaziçi Köprüsü ile bazı yollar trafiğe kapatılacak.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Anadolu Yakası'nda Boğaziçi Köprüsü gişelerinin 300 metre gerisinden başlayarak Sultanahmet Meydanı'nda sona erecek maraton dolayısıyla pazar günü saat 07.00'den yarış bitimine kadar bazı yollar kademeli olarak trafiğe kapalı tutulacak.

Buna göre, maratonun başlangıç noktası olan Anadolu Yakası'nda, Kısıklı Caddesinden gelip D-100 kuzey ve güney katılım, Kuşbakışı Caddesi Petrol-İş önü D-100 Karayolu güney katılım, Mahiriz Caddesi D-100 güney katılım, Altunizade Köprü üzeri D-100 güney-kuzey katılım, Tophanelioğlu Caddesi Gold Bilgisayar önü D-100 güney-kuzey katılım, Beylerbeyi katılım trafiğe kapalı olacak.

Avrupa Yakası'nda da Sahil Kennedy Caddesi Ataköy 1. Kısım ayrımından (Marina tabelasından) Sirkeci ışıklara kadar kuzey ve güney istikameti, Ragıp Gümüşpala Caddesi, Reşadiye Caddesi, Balat Yolu, Atatürk Bulvarı, Mustafa Kemal Paşa Bulvarı, Sultanahmet At Meydanı, Yerebatan Caddesi, Klodfarer Caddesi, Nuruosmaniye Caddesi, Ayasofya Meydanı ile Galata ve Unkapanı köprüleri trafiğe kapalı tutulacak.

Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli'de ise kapanacak yollar şöyle:

Merkez Komutanlığı Işıklar, Opel Gerçek önü, Sait Çiftçi köprü katılımı (E-5 Karayolu güney katılım), Sabancı Lisesi önü, Yıldız Işıklar, Akdoğan Sokak girişi, Ressam Hamdi Bey, Bostancı Veli, Abbasağa, Hasfırın, Serence Bey sokaklar, Ortaköy dönüşleri, Beşiktaş Meydan, Vestel Işıklar, Palangalar Işıklar, Ortaköy Meydanı, Muhakkik Sokak girişi, Akaretler ışıklar, VİP Otel önü, Bayıldım Alt Baş, Süzer Plaza önü, Kadırgalar Caddesi Toprak Yol dönüşleri, Mete Kavşağı, Gümüş Caddesi başı, Gümüşsuyu'ndan Toprak Yol'a iniş, Dolmabahçe ışıklar, Kahve Dünyası önü, Akyol Caddesi başı, Meclis-i Mebusan Yokuşu başı, Aydilimi Pastanesi yanı, Kabataş Işıklar, Fındıklı Işıklar, Deniz Limanı çıkışı, Salı Pazarı ışıklar, Boğazkesen Caddesi gelişi, Boğazkesen ışıklar, Tophane ışıklar, Revani Sokak gelişi, Kemeraltı ışıklar, Karaköy Meydanı, Perşembe Pazarı ışıklar, Azapkapı'dan Tarlabaşı'na mecburi istikamet, Şişhane Meydanı'dan Bankalar Caddesi girişi, Tarlabaşı'ndan Perşembe Pazarı'na giriş, Şişhane ışıklardan Kasımpaşa'ya mecburi yön.



Alternatif yollar

Sürücülerin Anadolu yakasında kullanabilecekleri alternatif yollar şöyle:
E-5 Karayolundan gelişler Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne (FSM) katılımlara, Mahiriz Caddesinden geliş Şile yolunu takiben Tuzcuoğlu Köprü E-6 Karayolunu takiben FSM'ye katılıma, Fenerbahçe'den geliş D-100 Karayolu güneyden Tuzcuoğlu Köprü E-6 Karayolunu takiben FSM'ye katılıma, D-100 Karayolu kuzey katılım Harem istikametine yönlendirilecek.

Avrupa yakasında kapatılacak noktalara alternatif yollar ise şöyle:

Ataköy 1. ve 9. Kısımdan E-5 Güney veya Kuzeye geçiş, tekrar dönüp Havuzlu Kavşak istikameti, Atatürk Havalimanı istikameti. E-5 Kuzey ve Güney, Aksaray Varyant altından Vatan Caddesi.

Ordu Caddesinden Vatan Caddesine, Millet Caddesine geçiş, Onuncu Yıl Caddesi, Topkapı varyant, Edirnekapı varyanttan Rami'ye geçiş, 5 Basın Ekspres ve Hal yolundan TEM Otoyoluna katılım.
Fatih Fevzipaşa Caddesi, Kızılelma Caddesi, Cerrahpaşa Caddesi.

 

Çevre yollarına alternatif yollar

Çevre yollarına alternatif güzergahlar da şöyle:

Güney Zincirlikuyu ayrımı, Sait Çiftçi katılımı, turnike sahası, Göztepe'den gelip TEM Otoyulu E-5 Karayolu kuzey ayrımı, Çamlıca turnikelerinden geliş Kozyatağı ayrımı, FSM turnikelerinden gelip 1. Çevre Yolu ayrımı, güneyden gelip kuzeye katılım, Mustafa Kemal Köprü altından kuzeye katılım, Altunizade köprüaltı Halk Koşusunun başladığı yer, maraton ile halk koşusu arası, park girişi, maratonun başladığı yer, park çıkışı, park çıkışı turnikeler arası ve kuzey turnike sahası.

Ayrıca Beşiktaş, Beyoğlu ve Şişli'de kapatılacak yollar dolayısıyla araçlar Halaskargazi Caddesi–Taksim yönüne, Beşiktaş Ihlamur
Caddesi–Divan yönüne, Palangalar Caddesi–Levent yönüne, Tarlabaşı Bulvarı–Bahariye Caddesine çevrilecek.
Öte yandan, Boğaziçi Köprüsü'nü kullanacak tüm sürücüler, kapatma noktalarından Fatih Sultan Mehmet Köprüsü istikametine yönlendirilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler