Az uyuyanlar daha çok kilo alıyor!

Son 40 yılda yapılan araştırmalara göre, günümüzde uyku süresinin dokuz saatten yedi saate düştü vebu durum insanların daha az uyuyup daha çok kilo almalarına sebep oldu.

Yayınlanma: 27.09.2010 - 07:35
Abone Ol google-news

Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Bahtiyar Tatay, az uyumanın insan sağlığı üzerinde birçok olumsuz etkisi olduğunu ve kilo problemininde bu olumsuzluklardan biri olduğunu ifade etti. Televizyon ve bilgisayar karşısında geçirilen zamanın geç saatlere kadar sarkmasının gece atıştırmalarına sebep olduğunu belirten Dyt.Seda Bahtiyar Tatay, gece geç alınan besinlerin vücut tarafından enerji olarak harcanamadığını ve depolanarak kiloya dönüştüğünü söyledi.

Uykunun vücut için çok önemli olan bir zaman dilimi olduğunu belirten  Tatay, uyku bozukluğunun hormonlarla arasındaki bağlantıyı şöyle açıkladı:

"Leptin ve Ghrelin iştah üzerinde etkili olan iki hormondur. Leptin vücutta enerji fazlası olduğu zaman iştahı keserek yemeyi durdurmamızı sağlar.  Ghrelin ise mide tarafından mide boş olduğunda salınarak açlık hissini tetikler. Mide boş olduğu zaman Ghrelin seviyeleri artar ve Leptin düşerek bizim yemek yeme isteğimizi tetikler.  Yapılan çalışmalar az uyunduğunda (Günde 5-6 saatten az) Leptin seviyesi sanki 900 kalorilik bir beslenme programındaki gibi düşerek açlığı tetiklediğini göstermiştir."

Uykusuzluğun sinirler üzerinde de negatif etkileri olduğunu söyleyen Tatay, uykusuzluğun sinirleri uyararak rahatlamasını engellediğini, karbonhidrat ve şekerli yiyeceklere eğilimin daha çok arttığını ve kortizol denilen stres hormonunun da uykusuzluk süresince artarak yağlanmaya sebep olduğunu dile getirdi.

Uykusuzluğun birçok nedeni olduğunu ifade eden Tatay, özellikle burundaki şekil bozuklukları ile boğaz bölgesindeki yağlanmanın çok miktarda olmasından kaynaklanan uyku apnesinin, genellikle kilo problemi yaşayan kişilerde görüldüğünü ve bu gibi durumlarda mutlaka uzmanlardan yardım istenmesi gerektiğinin altını çiziyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler