Bakan Çağlayan, İtalya'ya gidiyor

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve 100 doğaltaş ihracatçısı, 28-29 Eylül'de İtalya'nın Verona şehrinde yapılacak olan "Marmomacc 45. Uluslararası Doğaltaş ve Teknoloji Fuarı"na katılacak. Doğaltaş sektöründe dünyada düzenlenen en büyük fuarı, 11 holde bin 500'e yakın firmaya ev sahipliği yapacak.

Yayınlanma: 27.09.2010 - 10:23
Abone Ol google-news

Maden ve metal ihracatçıları, Verona çıkarması yapacak. Milli katılım organizasyonu İstanbul Maden ve Metal İhracatçılar Birliği tarafından yapılan "Marmomacc 45. Uluslararası Doğaltaş ve Teknoloji Fuarı", 28-29 Eylül tarihleri arasında İtalya'nın Verona şehrinde gerçekleştirilecek. 11 holde bin 500'e yakın firmaya ev sahipliği yapacak olan fuarda, katılımcılardan 100'e yakınını Türk Doğaltaş İhracatçıları oluşturacak. Fuara, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da katılacak.

Devlet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın 28-29 Eylül 2010 tarihlerinde, "Marmomacc 45. Uluslararası Doğaltaş ve Teknoloji Fuarı"na katılmak üzere İtalya'nın Verona şehrine gideceği bildirildi. Açıklamaya göre Milli katılım organizasyonu İstanbul Maden ve Metal İhracatçılar Birliği tarafından gerçekleştirilen fuar, doğaltaş sektöründe dünyada düzenlenen en büyük fuar özelliğini taşıyor. Bakan Çağlayan, program kapsamında 29 Eylül Çarşamba günü fuar alanını ziyaret edecek.

Dünyada mermer üretiminde üçüncü sırada olan "Antolini Luigi & C" firmasının Verona'daki üretim tesisinde de incelemelerde bulunacak. Bakan Çağlayan aynı gün İtalya'dan ayrılacak. Doğaltaş sektöründe dünyada düzenlenen en büyük organizasyon olan fuar, tüm sektör için vazgeçilmez ve sektöre yön veren bir etkinlik konumunda olacak. 2009 yılında 50'den fazla ülkeden bin 400'den fazla katılımcının, 77 bin metrekarelik alanda ürünlerini sergilediği Marmomacc Fuarı, 53 bin 119 kişi tarafından ziyaret edilmişti.

Fuar bin 500'e yakın firmaya evsahipliği yapacak

2010 yılında 11 holde bin 500'e yakın firmaya ev sahipliği yapacak olan fuarda, katılımcılardan 100'e yakınını Türk Doğaltaş İhracatçıları oluşturdu. Fuarda, en ciddi katılımlardan birine sahip Türkiye'nin yanı sıra, Arjantin, Belçika, Brezilya, Çin, Fransa, Hırvatistan, Mısır, Ürdün, İran, Pakistan, Hindistan, Portekiz, İspanya ve Tayvan'ın da milli katılım organizasyonu düzenlemesi fuarın sektördeki önemine dikkat çekti.
 

40 Türk firması da bireysel olarak katılacak

Fuarda, toplam bin 846 metrekarelik alanda milli katılım düzeyinde katılan 57 Türk firmasının, mermer, granit, traverten, fayans, plaka ve bordürler, bu ürünlerden mamul lavabo, evye ve benzeri ürünler, mozaik gibi dekoratif ürünler, bu ürünlere ilişkin kimyasallar ve makine-ekipmanları sergilenecek. Milli katılım içerisinde yer almayıp bireysel olarak fuara katılan Türk firma sayısı ise 40 oldu.
 

Türkiye, doğaltaş sektörünün lider ülkelerinden

Türkiye, geniş renk ve desen çeşitliliği ve kaliteli ürünleriyle doğaltaş sektörünün lider ülkelerinden birisi. Özellikle son 10 yıl içerisinde Türk doğaltaş sektörü, büyük bir atılım gerçekleştirip 2000 yılında 189 milyon dolar olan ithalatını, yıllık ortalama yüzde 26 büyüme oranıyla, 2009 yılında 1.22 milyar dolar seviyesine çıkardı. Türk doğaltaş sektörü, küresel finansal krizin etkilerini de aşarak 2010 yılının ilk 8 ayında 1.05 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştı.
 

Mermer ve traverten ön plana çıkıyor

Türkiye, doğaltaş ürünleri arasında özellikle mermer ve traverten ürünleriyle ön plana çıkıyor. 2008 yılına kadar mermer ve traverten ihracatında İtalya'dan sonra dünya ikincisi olan Türkiye, 2008 ve 2009 yılında ilgili sektör ihracatında dünya lideri oldu. 2009 yılında 1.12 milyar dolar ve yüzde 24.7'lik payla dünya mermer ve traverten ihracatının neredeyse dörtte birini Türkiye gerçekleştirdi. İtalya'nın 127 milyon dolarlık mermer ve traverten ithalatında da Türkiye, 19.2 milyon dolar ve yüzde 15'lik payla ilk sırada yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler