Tacizde indirime tuhaf gerekçe

Mahkeme, bir çocuğuğa cinsel istismarda bulunan Ensar Vakfı Eski Şube Başkanı Zekai İşler'e 15 yıl hapis verdirecek 'nitelikli cinsel istismar' maddesini neden uygulamadığını ve 'iyi hal' indirimi yaptığını şöyle açıkladı: 'Kızın ruh sağlığının istismar nedeniyle mi yoksa basında çıkan haberlerden dolayı mı bozulduğu konusunda şüphe var!'

Yayınlanma: 27.09.2010 - 11:39
Abone Ol google-news

Çorum’da büyük yankı uyandıran dava, dini eğitim ve burs almak için vakfa gelen 15 yaşından küçük E.Y.’nin ailesinin Ensar Vakfı Eski Şube Başkanı Zekai İşler’in cinsel istismarına maruz kaldığı iddiasıyla şikayetçi olmasıyla başladı. Milliyet'in haberine göre; çocuğun ifadeleri, vakfa gelen diğer öğrencilerin de benzer beyanlarda bulunması, İşler’in tutuklanmasına yol açtı. Adli Tıp ve Ankara Tıp Fakültesi E.Y. ile birlikte şikayetçi olan arkadaşı E.G.’nin,uğradıkları cinsel istismar nedeniyle beden ve ruh sağlığının bozulduğu yönünde rapor hazırladı.

Rapora rağmen düşük ceza

Ancak Çorum Ağır Ceza Mahkemesi, E.Y.’nin şikayeti üzerine açılan davada, İşler’in en az 15 yıl hapis cezası almasına yol açabilecek “beden ve ruh sağlığının bozulmasına neden olabilecek şekilde cinsel istismar” maddesini işletmedi. Mahkeme, aynı suçu birden fazla kere işlediği gerekçesiyle 5 yıl 7 ay hapse mahkum ettiği İşler’in cezasını, iyi hal indirimi yaparak 4 yıl 8 aya indirdi. Mahkeme, kararla birlikte İşler’in tahliyesine de karar verdi.

Tamamlanan gerekçeli kararda, İşler için belirlenen ceza miktarı şöyle açıklandı:

“E.Y., sanığın cinsel istismar eyleminden 1-1,5 yıl sonra şikayetçi olmuştur. Eylem, sanığın Çorum ilindeki konumu nedeniyle büyük sansasyon yaratmış, ulusal basında da yer almıştır. Davanın yarattığı yankı dikkate alındığında mağdurenin ruh ve beden sağlığının uğradığı cinsel istismar eyleminden mi yoksa şikayetçi olduktan sonra yaşadığı gelişmeler, ulusal basının mağdure üzerinde yarattığı etki ve baskılar ile mi meydana geldiği hususunda şüphe oluşmuştur. Şüpheden sanık yararlanır ilkesi gereğince karar verilmiştir.”


Kararda, ailesinin ve arkadaşlarının davanın başladığı döneme kadar E.Y.’nin davranışlarında anormallik görmediklerine yönelik anlatımları da bu yoruma dayanak gösterildi.


‘Bekaret de yok!’

İşler hakkında E.Y.’nin ablası Ö.Y.’nin, “Beni de istismar etmişti” şeklindeki suçlaması üzerine ayrı bir dava açılmıştı. Mahkeme, bu davada beraat kararı verdi. Milliyet'in haberine göre; mahkeme, beraat kararını İşler aleyhindeki ifadelere rağmen, “bekaretin kaybı konusundaki çelişkili beyanlara” dayandırdı. Kararda şöyle dedi:

“Her ne kadar Ö.Y., beyanlarında 13 yaşından itibaren sanığın kendisini elle taciz etmeye başladığını, cinsel organına ve vücudunun diğer yerlerini eliyle tutmak suretiyle kendisini taciz ettiğini, kursta kendisini dudaklarından ve vücudundan çeşitli defalar öptüğünü, kendisiyle zorla cinsel ilişkiye girdiğini, ilişki sırasında organında kanama olduğunu beyan etmiş ise de 19 Mayıs 2008’de Adana Ceyhan’da bir başka dava nedeniyle verdiği ifadede A.D. adlı şahısla rızası ile ilişkiye girdiğini A.D.’den önce başka erkekle ilişkiye girmediğini söylediği anlaşılmıştır. Sanığa atılı suç, niteliği itibarı ile maddi bir delille ispatlanması en zor olan suçlardandır. Mağdurenin beyanlarının kendi içerisinde çelişmesi karşısında, doğruluğu konusunda ciddi şüphe oluşmuş, şüpheden sanığın yararlanacağı ilkesi gereğince, inandırıcı delil elde edilemediğinden, sanığın beraatine karar vermek gerekmiştir.”
 

İfadeler değerlendirilmedi

Mahkeme, davada tanıklık yapan, vakıf çalışanı ve bursiyerlerinin ifadelerini ise değerlendirmeye gerek görmedi. İşler’in sadece Ö.Y.’yi değil kendilerini de taciz ettiğini anlatan öğrencilerin anlatımlarına rağmen davadan beraat kararı çıktı. Ö.Y.’nin avukatları kararı temyiz etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler