Özpetek'e nişan

Yönetmen Ferzan Özpetek, ''İtalyan Dayanışma Yüksek Liyakat Nişanı''nı İstanbul'da düzenlenen törenle aldı. ''İtalyan Dayanışma Yüksek Liyakat Nişanı'', İtalya ile dostluk ve iletişimin gelişmesine katkıda bulunan kültür, sanat, spor gibi alanlarda görev yapan kişilere veriliyor.

Yayınlanma: 25.10.2008 - 21:01
Abone Ol google-news

İtalya'da yaşayan yönetmen Ferzan Özpetek'e, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından tevdi edilen ''İtalyan Dayanışma Yüksek Liyakat Nişanı'' törenle verildi.
İtalyan Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, Türk sinemasının yıldızı, kendi tabiriyle ''Bizanslı bir Romalı'' olan Özpetek'in, bugünün uluslararası sinemasının en olağanüstü yönetmenleri arasında bulunduğunu söyledi.

Özpetek'in, 1996'daki ilk filmi ''Hamam'' ve son filmi ''Mükemmel Bir Gün'' dahil, filmlerinin büyük bir kısmına, 31 yıldan beri yaşadığı İtalya'da hayat verdiğini ifade eden Marsili, şöyle konuştu:

''Engin bir insanlık duygusundan, bunu filmlerinde yer alan karakterlere yansıtabilme maharetinden kaynaklanan ifade yeteneği, onun rejisinin en ayırt edici özelliklerinden. Sanat kariyeri, vatandaşlığını aldığı İtalya ile olan derin bağların sonucudur. Kenti anlatırken sergilediği sevgi, kendisine 'Roma Şehri Büyükelçisi' unvanını getirmiştir. Sizin, İtalya'yı ve Türkiye'yi ne kadar çok sevdiğinizin, Türkiye ile İtalya'nın hayatınızdaki öneminin farkındayız. Bir İtalyan olarak ben de Türklere karşı büyük sevgi besliyorum. Ülkelerimiz harika birer ülkedir. Yönetmen olarak yapmış olduklarınız ülkelerimizi daha da yüceltmektedir.''

Büyükelçi Marsili, daha sonra Özpetek'e ''İtalyan Dayanışma Yüksek Liyakat Nişanı''nı takdim etti.

 

''Her şey 31 yıl içinde oldu"

Ferzan Özpetek de 1977'de İtalyan Kültür Merkezinde, üniversiteyi İtalya'da okuyabilmek için İtalyanca sınavına girdiğini anlattı.

Özpetek, ''Çok heyecanlanmış, çok ter dökmüştüm. O imtihanın sonunda her şeyin çok kolay olacağını düşünmüştüm. Halbuki her şey 31 yıl içinde oldu. Epey zorlukla, ama çok da güzel şeylerle dolu oldu. O zaman bu kadar çok ter dökmemiştim. Çok teşekkür ederim'' dedi.

Gazetecilere yaptığı açıklamada da nişanı almaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Özpetek, Türkiye ve İtalya'nın dünyanın en güzel ülkeleri olduğunu ifade ederek, çok şanslı olduğunu ifade etti. Ferzan Özpetek, İtalya'da filmlerinin daha çok izleyiciye ulaştığını söyledi.

Türk sinemasının uluslararası niteliği kazanmasına ilişkin soru üzerine de Özpetek, şöyle konuştu:

''İzleyemedim, ama arkadaşlarım son Antalya Film Festivali'nde çok iyi, çok büyük filmlerin olduğunu söylüyorlar. En az 10 isim saydılar. Eskiden böyle bir şey yoktu. Ben ilk başladığım zaman alan biraz daha serbestti. Benim belki de bu kadar kolay başarıya ulaşmamı sağlamış olabilir. Benden önce ön ayak olan başka büyük yönetmenler de var, ama benim de çıkmam iyi oldu.''

Törene, Ferzan Özpetek'in annesi Nesrin Özpetek ve kardeşleri ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Betül Mardin ve oyuncu Ali Sunal'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. Törenin ardından Özpetek'in yakın geçmişte Venedik Film Festivali'ne katılan son filmi ''Mükemmel Bir Gün'' gösterildi.

''İtalyan Dayanışma Yüksek Liyakat Nişanı'', İtalya ile dostluk ve iletişimin gelişmesine katkıda bulunan kültür, sanat, spor gibi alanlarda görev yapan kişilere veriliyor. Nişanı daha önce Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim de almıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler