Cumhuriyet Bayramı hazırlıkları

Cumhuriyetin kuruluşunun 85. yılı tüm yurtta ve dış temsilciliklerde törenlerle kutlanacak. Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının geçtiğimiz yıllara göre çok daha görkemli geçmesi bekleniyor. Tüm yurtta ve dış temsilciliklerde bu coşkuyu yansıtacak ve geniş katılım beklenen kutlama programları hazırlandı. Anıtkabir'e çok fazla ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.

Yayınlanma: 27.10.2008 - 08:01
Abone Ol google-news

Cumhuriyetin kuruluşunun 85. yıldönümü kutlamalarına halkın çok daha büyük coşkuyla katılımı beklenirken, tüm yurtta ve dış temsilciliklerde bu coşkuyu yansıtacak ve geniş katılım beklenen kutlama programları hazırlandı. Özellikle Anıtkabir'e, ulusal birlik ve kararlılıklarını göstermek amacıyla çok daha fazla ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.

 

Ankara'da yapılacak kutlamalar

Ankara’daki kutlamalara, yarın Kara Harp Okulu Eğitim Arazisi içinden, saat 13.00'te 21 pare top atışıyla başlayacak. Ulus, Sıhhiye ve Atatürk Orman Çiftliği'ndeki Atatürk anıtlarına Valilik, Türk Silahlı Kuvvetleri ile diğer kurum ve kuruluşlar adına çelenk konulacak. Kamu ve özel kuruluşlara ait binalar, bayrak ve Atatürk portreleri ile donatılacak, gece de ışıklandırılacak. Cumhuriyetin kuruluşunun 85. yıldönümü olan 29 Ekim Çarşamba günü saat 9.00’da, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, protokole dahil devlet erkanının oluşturacağı kortej eşliğinde Anıtkabir’i ziyaret ederek, Ulu Önder Atatürk'ün mozolesine çelenk koyacak. Atatürk’ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül, Anıtkabir Özel Defterini imzalayacak. Daha sonra, tören alanında bulunan sivil ve askeri personel ile öğrenciler, Büyük Önder Atatürk'ün mozolesi önünden saygı geçişi yapacak. Anıtkabir’deki törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül, TBMM’ye geçerek kutlamaları kabul edecek. Kutlamalar çerçevesinde, aynı gün saat 11.15’te Atatürk Kültür Merkezi (AKM) tören alanında, resmi geçit töreni yapılacak. Tören, Cumhurbaşkanı Gül'ün birlikleri denetlemesi ve şeref locasında yerini alması ile başlayacak. Törenler kapsamında Türk Hava Kuvvetleri’nin akrobasi timi “Türk Yıldızları” da bir gösteri gerçekleştirecek. Resmi geçit töreninin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü'nde resepsiyon verecek.

Ankara Devlet Opera ve Balesi, Cumhuriyetin 85. yılında, Kurtuluş Savaşı serüveninin konu edildiği, “Ankara 1923” adlı korolu senfonik şiirin dünya prömiyerini gerçekleştirecek.

Ankara Devlet Tiyatrosu da Cumhuriyetin 85. yılını, 2’si çocuk oyunu olmak üzere, 8 oyunla sahnede kutlayacak.

Ankara Devlet Tiyatrosu, 29 Ekim’de çocuk oyunları temsillerine de devam edecek. Çocuklar, Cumhuriyet’in 85. yılını tiyatro izleyerek kutlayacak.

 

İstanbul'da görkemli kutlama

Cumhuriyet'in kuruluşunun 85. yıl dönümü, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve İl Müftülüğü tarafından düzenlenen etkinliklerle 32 ilçede kutlanacak. Kutlama törenleri yarın, Topkapı'da 21 pare top atışıyla başlayacak. Aynı gün Edirnekapı Şehitliği ile diğer ilçelerde de çelenk bırakma törenleri gerçekleştirilecek. İstanbul Valiliği'nde Vali Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman'ın 29 Ekim Pazartesi günü tebrikleri kabulünün ardından, Vatan Caddesi'nde resmi geçit töreni düzenlenecek. Vatan Caddesi'ndeki törende, Vali Güler'in konuşmasının ardından şiirler okunacak, halk oyunları gösterileri, öğrencilerin vals gösterisi yapılacak. Buradaki tören, askeri ve sivil öğrenciler ile sivil toplum örgütlerinin resmi geçit töreni ile sona erecek.

Etkinlikler kapsamında İstanbul bu yıl da tepeden tırnağa bayraklarla donatılacak. Caddeler, meydanlar, sokaklar, kamu binaları ve gökdelenlere dev Türk Bayrakları asılacak. İstanbul Boğazı’nda, Boğaziçi Köprüsü ile Kız Kulesi arasında ışık, lazer, havai fişek ve müzik gösterisi yapılacak. Boğaz’da yapılacak ışık ve lazer gösterileri ile yaklaşık 300 teknenin katılacağı Fener Alayı 18.30’dan itibaren izlenebilecek. Ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın Dolmabahçe’den vereceği startla gösteri 19.30’da başlayacak ve 15 dakika sürecek. Avrupa ve Anadolu Yakası’ndaki bazı noktalarda seyir yerleri oluşturulacak ve dev ekranlardan gösteriler izlenebilecek. Taksim, Bakırköy ve Caddebostan Sahili’nde de kutlamalar yapılacak. Bu üç noktadaki kutlamalar 19.00’da başlayacak. Caddebostan Sahili’nde ise sanatçı Emre Altuğ vereceği konserle Cumhuriyet coşkusuna ortak olacak.

 

 

 


 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler