Dünya bankaları donimo taşları gibi

Belçika, küresel krizle zora giren bankaları Fortis ve Dexia'yla sigorta şirketi Ethias'ı kurtarmak için çabalarken, son dönemde hisseleri hızla değer kaybeden son büyük bankası KBC'ye de 3,5 milyar Avro sermaye aktarma kararı aldı. ABD Hazinesi ise bu hafta 9 büyük bankaya 125 milyar dolarlık yardımı dağıtmaya başlayacak. İsveç Merkez Bankası (Riksbank), yatırım bankası Carnegie'ye likidite problemleri için 1 milyar İsveç kronu (126 milyon dolar) destekte bulunacak.

Yayınlanma: 27.10.2008 - 09:41
Abone Ol google-news

Belçika, küresel finansal krizde, hisselerinin hızla değer kaybetmesi nedeniyle zora giren son büyük bankası KBC'ye 3,5 milyar Avro sermaye aktarma kararı aldı.

KBC'den yapılan açıklamada, ''bankanın dünyadaki benzer diğer uygulamaların izinden giderek Belçika hükümeti için 3,5 milyar Avro'luk yeni hisse senedi ihraç edeceği'' belirtildi.

Belçika hükümetiyle anlaşmaya gidilmesinde bankanın finansal durumunu yeni tehditler için güçlendirme düşüncesinin etkili olduğu bildirilen açıklamada, sermaye artırımı kararının bankanın stratejisini ve güncel faaliyetlerini etkilemeyeceği kaydedildi.

Brüksel borsasında bir yıl önce 100 Avro'ya yakın işlem gören KBC hisseleri, geçen haftaki hızlı kayıplarla 12 yılın en düşük seviyesi olan 20,60 Avro'ya kadar inmişti.

Küresel finansal kriz nedeniyle üçüncü çeyrekte 1,6 milyar Avro zarar yazan banka, önümüzdeki dönemde yeni zararlar açıklayabileceğinin işaretini vermişti.

 

Danimarka

Avrupa Merkez Bankası (ECB), avro bölgesi üyesi olmayan Danimarka'ya 12 milyar avro verecek.

Avro bölgesinin merkez bankası konumunda olan ECB, avro bölgesine komşu ülkelerin finansal krizden etkilenmesini önleme amacı çerçevesinde, Danimarka'ya yardım kararı aldı.

Danimarka Merkez Bankası ile karşılıklı para düzenlemesi veya swap yöntemiyle Avrupa Merkez Bankası, bu ülkeye mali yardım destek sağlayarak Avro para piyasasında kısa vadede nakit para miktarını artırmayı amaçlıyor.

 

İsveç

İsveç Merkez Bankası (Riksbank), yatırım bankası Carnegie'ye likidite problemleri için 1 milyar İsveç kronu (126 milyon dolar) destekte bulunacak.

Riksbank'dan yapılan açıklamada, Carnegie'nin mali bakımdan güçlü olduğu, ancak süregiden mali krizin bankada likidite problemleri yarattığı belirtildi.

Riksbank Başkanı Stefan Ingves, bankacılık sektörünün içinde bulunduğu koşullar nedeniyle Carnegie'nin ödemeleri finanse etmekte güçlük çektiğini, likidite problemleri yaşadığını kaydetti.

Carnegie de İsveç hükümetinin hazırladığı kurtarma planına katılmayı planladığını ifade etti.

 

Güney Kore

Güney Kore Merkez Bankası, Asya'nın dördüncü büyük ekonomisinin durgunluğa girmesini önlemek için faiz oranını yüzde 4,25'e indirdi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, Para Politikası Kurulu'nun, bankanın daha önceden planlanmamış toplantısında yüzde 5 olan faiz oranını 75 puan azaltarak yüzde 4,25'e çektiği belirtildi. Merkez Bankası bu faiz indirimiyle ABD'de 11 Eylül 2001'deki saldırılardan sonra ilk kez acil faiz indirimine gitmiş oldu.

Bankanın şimdiye kadarki en büyük faiz indirimini yaptığı kaydedilen açıklamada, faiz indiriminin, küresel finansal krizin ülkedeki mali piyasaları olumsuz etkilemesinin ve büyük ekonomileri durgunluğa itme riski nedeniyle reel ekonominde keskin bir daralma olasılığının önüne geçmek için gerekli olduğu bildirildi.

Merkez Bankası Başkanı Lee Seong-tae, gazetecilere yaptığı açıklamada, mali sisteme nakit sağlamak için ilk kez ticari bankaların tahvillerini satın almayı düşündüklerini de söyledi. Lee, ''Tahvil satın alarak piyasaya ne kadar likidite vereceğimize karar vermedik, ancak 5-10 trilyon won (3,5 ile 7 milyar dolar) vermeyi düşünüyoruz'' dedi.

 

ABD

ABD Hazinesi, bu hafta 9 büyük bankaya 125 milyar dolarlık yardımı dağıtmaya başlayacak. Hazine Bakan Yardımcısı David Nason, yaptığı açıklamada, 9 banka ile anlaşmaların dün akşam imzalandığını belirterek, devletin hisse alımlarına da bu hafta başlayacağını ifade etti.

Anlaşmalarla, bankaların bütçelerinin desteklenmesi ve bu sayede tekrar ''normal'' borç veren kuruluşlar olmaya başlamaları amaçlanıyor.

Bankalara yardımların dağıtılmaya başlanmasıyla, Kongre'den 3 Ekim'de onay alan 700 milyar dolarlık kurtarma paketi ilk kez kullanılmaya başlanmış olacak.

Hazine Bakanı Henry Paulson, kurtarma paketinin 250 milyar dolarlık kısmının direkt bankaların hisselerinin satın alınması şeklinde kullanılmasına karar vererek, paranın mali sisteme daha çabuk girmesini sağlamaya çalışıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler