Deprem için erken uyarı sistemi

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nce düzenlenen ''Deprem ve Tsunami Erken Uyarı Uygulamaları Çalıştayı'' başladı.

Yayınlanma: 05.10.2010 - 09:51
Abone Ol google-news

Kandilli Rasathanesi'ndeki çalıştayda konuşan Enstitü Müdür Yardımcısı Nurcan Meral Özel, 2010 Türkiye'de Japonya Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen çalıştayda, tsunami ve deprem erken uyarı sistemlerinin ele alınacağını anlattı.

Özel, ''Günümüzde deprem algılayıcısı ve hızlı haberleşme sistemlerindeki teknolojik gelişmeler, gerçek zamanlı deprem ve tsunami erken uyarı sistemlerini devreye sokmayı ve akabinde hızlı müdahaleyi mümkün kılmaktadır. Bu tür sistemler, hasar yapıcı depremlerden önce depremin yerine bağlı olarak değişen bir zamanda uyarı ve alarm mesajları üretebilmekte ve öngörülen hasarla ilgili acil raporların üretilmesine olanak tanımaktadır'' dedi.

Bu tür raporların can ve mal kaybının en aza indirilmesinin yanı sıra, afet acil durum yönetim mekanizmasının da verimli ve etkin çalışmasını sağlayacağını dile getiren özel, benzer sistemlerin dünyada ABD, Japonya, Meksika ve Romanya'da mevcut olduğunu söyledi.

Nurcan Meral Özel, ''Enstitü tarafından kurulmuş olan İstanbul Deprem Acil Müdahale ve Erken Uyarı Sistemi, ilave cihazlarla bu yıl konumlandırılarak, erken uyarı sisteminin üretimine olanak sağlayacak'' diye konuştu.

Çalıştayda, Japonya'da kullanılmakta olan GSM bazlı deprem bilgi iletişim teknolojisinin altyapısını üretenlerle Türkiye'deki GSM şirketlerinin yetkililerinin de bir araya geleceğini belirten Özel, benzer sistemlerin Türkiye'de kullanılması için neler yapılabileceğinin de ele alınacağını anlattı.

Karayolları Genel Müdürlüğü 17. Bölge Müdürü Yakup Dost da 1999 Marmara depreminin ardından köprü ve viyadüklerdeki deprem risklerinin azaltılması için çalışmalar yapıldığını ifade ederek, bugüne kadar 123 adet köprü ve viyadüğün güçlendirildiğini, 150 adet köprü ve viyadük için de hazırlık çalışmalarının yapıldığını kaydetti.

Boğaziçi ve FSM köprülerinin analiz çalışmalarının geçen yıl bittiğini, iyileştirme ve yenileme konularında da her iki köprü için proje çalışmalarına başlandığını belirten Dost, karayollarında bilgi ve yardım almak için kullanılan ''Alo 159'' ücretsiz hattı hakkında da bilgi verdi.

Japonya'da deprem erken uyarı mailleri dağıtıcı kurumu NTT DoCoMo şirketiyle de TV konferans gerçekleştirilen çalıştay, Türkiye'deki deprem şebekesinde yer alan istasyonlardan elde edilen verilerin iletiminin GSM teknolojileri kullanılarak, sağlanması konusu da ele alınarak devam ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler