Merkez Bankası: IMF'nin parasına ihtiyacımız yok

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, şu anda ciddi bir dolar likiditesi sorunu yaşandığını, bu sorunun aşılması için mutlaka birtakım tedbirlerin alınması gerektiğini belirterek, "Bu aşamada, Türkiye Cumhuriyeti olarak bizim IMF'nin parasına ihtiyacımız yok" dedi. Doların inebileceğini ya da çıkabileceğini belirten Yılmaz, yurttaşları Türk Lirası'yla işlem yapmaları konusunda uyardı.

Yayınlanma: 27.10.2008 - 11:52
Abone Ol google-news

Türk Lirası tanıtım toplantısı için KKTC’de bulunan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz gazetecilerin sorunu yanıtladı.

 

'IMF'nin parasına ihtiyacımız yok'

Yılmaz, IMF ile görüşmelere ilişkin, "Şu anda ciddi bir dolar likiditesi sorunu yaşıyoruz. Bu sorunun aşılabilmesi için birtakım tedbirlerin alınması mutlaka gerekli. Bu aşamada, Türkiye Cumhuriyeti olarak IMF'nin parasına ihtiyacımız yok ancak, önümüzdeki dönemde neyle karşılaşacağımız konusunda belirsizlikler var, o nedenle herhangi bir şekilde uluslararası piyasalara güven verebilmek açısından birtakım düzenlemelerin yapılmasında biz fayda görüyoruz ama sonuç itibariyle bu, siyasi bir karardır. Hükümetin takdirindedir" dedi.

 

'Dolar inebilir de çıkabilir de'

Yılmaz, “Doların yükselmesini daha ne kadar öngörüyorsunuz?” sorusuna karşılık, döviz kurunun inebileceğini de, çıkabileceğini de ifade ederek şunları söyledi:
''Hiçbir Merkez Bankası Başkanı, Merkez Bankası, doların seviyesiyle ilgili olarak fikir beyan etmez. Zaten adı üstünde dalgalı kur rejimi. Bunu biz belirlemiyoruz, piyasa belirliyor. Dolayısıyla yaşanmakta olan mali çalkantının derinleşmesi, boyutu, alacağı yön, döviz piyasaları üzerinde etkili olmaya devam edecektir. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde kur inebilir de çıkabilir de ama bunu belirleyecek olan yaşanmakta olan mali krizin alacağı şekildir.''

 

'Türk Lirası'yla işlem yapın'

Türkiye'nin 2002'den itibaren dövizde dalgalı kur rejimi uyguladığını, sabit kur rejiminde riskin kamunun üzerinde olduğunu, dalgalı kur rejiminde ise kur riskinin, piyasanın, yurttaşların ve şirketlerin üzerinde olduğunu anımsatan Durmuş Yılmaz, yurttaşlara şu uyarıda bulundu:
''Bizim vatandaşlarımıza tavsiyemiz, her zaman, Türk Lirası ile işlem yapın, tasarruflarınızı, yatırımlarınızı ve muamelelerinizi Türk lirası ile yapın. Mümkün olduğu kadar, döviz geliriniz yoksa, döviz borçlanmayın. Aynı tavsiyeyi yapmaya devam ediyoruz. Döviz geliri olmayanlar dövizle işlem yapmasınlar, Türk Lirası'yla işlem yapsınlar.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler