Bitkisel tıbbi ürünler eczanelerde

Sağlık Bakanlığı yayınladığı "Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Yönetmeliği" ile ürünler için ruhsat başvurusunda bulunacakların eczacılık, tıp veya kimya bilim dallarında eğitim veren öğretim kurumlarından mezun olmaları gerektiğini bildirdi. Bitkisel tıbbi ürünlerin satışını eczaneler yapabilecek.

Yayınlanma: 06.10.2010 - 10:45
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanlığı tarafından 06.10.2010 tarih 27721 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Yönetmeliği gereğince, insan sağlığını koruyucu ve tedavi edici etkileri olan ve geleneksel bitkisel tıbbi ürünlerin endüstriyel olarak üretilmesi veya ithal edilmesi ile ilgili başvurular Sağlık Bakanlığına yapılarak ilgili Bakanlık tarafından ruhsatlandırılacak ve yönetmeliğe uygun olarak ruhsat almış olan ürünler eczanelerden satılabilecek.

Yönetmeliğin amacı ise, "İnsan sağlığını koruyucu, tedavi edici etkileri olan ve geleneksel kullanıma sahip tıbbi bitkilerden hazırlanan bitkisel tıbbi ürünlerin ve bitkisel preparatların ruhsatlarını vermek, etkililik, güvenlilik ve kalitesi ile ilgili uyulması gereken usul ve esasları belirlemek" olarak bildirildi. Yönetmeliğin ayrıca, insan sağlığını koruyucu ve tedavi edici etkileri olan bitkisel tıbbi ürünlerin endüstriyel olarak üretilmesi veya ithal edilmesi ile ilgili başvuruları ve ruhsatları kapsadığı ifade edildi.


Vitamin ve minareller ile katkılı ürünler de yönetmelik kapsamında

Yönetmeliğe göre, vitamin ve minarelerin bitkisel etkin içeriğine yardımcı olmaları nedeniyle bitkisel tıbbi ürünlerin bileşiminde yer alan ve belirli endikasyona uyumlu vitamin ve mineral katkılı bitkisel tıbbi ürünler bu yönetmeliğin kapsamında değerlendirilirken takviye edici gıdalar ve bitkisel içerikli kozmetik ürünler yönetmeliğin kapsamı dışında tutuldu.

Yönetmelikte ruhsat başvurusunda bulunabilecek kişiler "Gerçek kişilerin; eczacılık, tıp veya kimya bilim dallarında eğitim veren yüksek öğrenim kurumlarından birisinden mezun olmaları ve Türkiye'de mesleğini icra etme yetkisine sahip olmaları ve 'yetkili kişi' sıfatıyla istihdam etmeleri gerekir. Diş hekimliği mesleğine mensup ve Türkiye'de mesleğini icra etme yetkisine sahip gerçek kişiler de, diş hekimliğinde kullanılan ürünler için ruhsat başvurusu yapma hakkına sahiptirler" olarak bildirildi.


Ürünlerin satışlarını eczaneler yapacak

Yönetmeliğe göre, geleneksel bitkisel tıbbi ürünlerin piyasaya arzı ise ruhsatın düzenlenmesi ve bakanlığa bildirilmesinden sonra gerçekleşebilecek. Bu ürünlerin satışı ecza depolarından, perakende satışı ise eczanelerden yapılabilecek.

İLGİLİ HABER İÇİN TIKLAYINIZ:

Sağlık Bakanlığı bitkisel ürünlere sahip çıktı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler